Aj vy si radi pochutnávate na kuracom mäsku? Predpokladáme, že áno, pokiaľ práve nepatríte medzi vegetariánov či vegánov. Ide o veľmi obľúbený druh mäsa, a to nielen kvôli svojej chuti a možnosti rýchlej úpravy, ale zaiste aj vďaka ľahkej stráviteľnosti a benefitom, ktoré ponúka telu v podobe dôležitých proteínov či aminokyselín.
Dnes si posvietime konkrétne na kuracie prsia, ktoré tvoria základnú ingredienciu množstva chutných receptov. No určite budete súhlasiť s tým, že okrem dobrého receptu potrebujeme na navarenie vynikajúceho jedla aj čerstvé a kvalitné suroviny. Podľa čoho však v obchode spoznať kvalitné kuracie prsia?
Kvalitu kuracieho mäsa odhalíte pohľadom aj dotykom
Pokiaľ vám naozaj ide o kvalitu kuracích pŕs, treba zamieriť k pultom s chladeným mäsom. A to z toho dôvodu, že v podstate akékoľvek mrazené mäso je viac náchylné na zhoršenie kvality ako to chladené. Samozrejme, treba vyberať čo najčerstvejšie kúsky. Na zistenie čerstvosti vám poslúži nielen informácia o dátume spotreby, ale aj váš vlastný dotyk. Ak mäso stlačíte, mala by sa vytvorená jamka do minúty vyrovnať.
To svedčí o jeho čerstvosti. Nepružné mäso môže znamenať nielen to, že mäso už nie je veľmi čerstvé, ale zároveň aj signalizovať vyšší vek kuraťa. Takéto kuracie prsia teda radšej neberte. Je nám však jasné, že tento test nemožno realizovať vždy pred kúpou kuracích pŕs. Pozrieme sa teraz na to, čo môžete pri výbere tohto druhu mäsa odsledovať bez problémov.
Shutterstock®Biele pruhy na kuracine
Samozrejme, že skôr ako dotyk vám veľa napovie aj samotný výzor kuracích pŕs, ktoré by mali mať po správnosti ružovkasté sfarbenie. Akékoľvek odtiene sivej sú jasným znakom, že došlo k pokazeniu mäsa. No je tu ešte jedna kľúčová vec, ktorú viete odhaliť pohľadom, a to biele čiary, resp. prúžky na mäse.
Štúdie ukazujú, že za posledné roky sa výskyt týchto bielych pruhov na kuracích prsiach rapídne zvýšil. Síce tieto biele čiary neznamenajú, že by malo byť mäso nebezpečné (ide v podstate o akési tukové pásiky), ale možno z nich vyvodiť, že dané kuracie prsia nebudú mať tú typickú jemnosť a v prípade marinovania nedôjde k dobrému zapracovaniu marinády do mäsa.
Možno teda povedať, že kvalita kuracích pŕs upadá so zvyšujúcim sa počtom bielych čiar. Za úvahu stojí aj zvýšený podiel tuku, čo tiež nie je v prospech veci. Hlavne vtedy, keď sa snažíte o štíhlu líniu. A prečo vlastne tieto pruhy vznikajú? Je to následok snahy poľnohospodárov o urýchlenie rastu kureniec, o čo sa pokúšajú rôznymi umelými spôsobmi.
A čo si ešte treba všímať pri kúpe kuraciny?
Okrem už spomínaného treba sledovať aj iné ukazovatele kvality, a teda nielen samotnú štruktúru či farbu kuracích pŕs. Nezabudnite si dobre popozerať aj obal, v ktorom je kuracie mäso zabalené. Ten totiž nemôže byť nijakým spôsobom poškodený, pretože mäso by sa tak rýchlo znehodnotilo a je možná aj kontaminácia baktériami. Ďalej si na na etikete zistite nielen dátum spotreby (čím čerstvejšie mäso, tým chutnejšie), ale aj ostatné dôležité informácie, a to pôvod kurčaťa a výrobcu. Pokiaľ by bol označený len distribútor, nie je to dobré znamenie.
Ešte treba dodať aj to, že okrem správneho výberu kvalitnej kuraciny v obchode by ste sa mali zároveň vyvarovať chybám, ktoré sa robia pri spracovaní kuracieho mäsa. No a potom už len postupujte podľa svojho obľúbeného receptu.
Shutterstock®Prečo sa oplatí voliť mäso zo slovenských fariem
Pri výbere kuracieho mäsa sa oplatí siahnuť po produktoch od slovenských farmárov. Lokálne chované hydiny majú často kratšiu cestu z farmy na pult, čo znamená, že mäso je čerstvejšie, šťavnatejšie a s menšou pravdepodobnosťou znehodnotenia. Navyše, slovenské chovy podliehajú prísnej veterinárnej kontrole, ktorá dohliada na kvalitu krmiva, hygienu a celkové podmienky chovu. To sa prejavuje nielen na chuti, ale aj na zdravotnej nezávadnosti mäsa.
Podporou domácich výrobcov zároveň prispievate k udržateľnejšiemu spôsobu hospodárenia. Mäso z lokálnych fariem má nižšiu uhlíkovú stopu, keďže neprechádza dlhým transportom, a často pochádza z menších, etickejších chovov. Ak si nie ste istí pôvodom, hľadajte na obale označenie SK – znamená to, že kura bolo narodené, chované aj spracované na Slovensku.
Ako správne skladovať kuracie prsia doma
Aj to najkvalitnejšie mäso môže prísť nazmar, ak sa nesprávne skladuje. Po nákupe by ste mali kuracie prsia čo najskôr uložiť do chladničky – ideálne do priehradky s teplotou 0 až 4 °C. Mäso, ktoré neplánujete použiť do 24 hodín, je lepšie zamraziť. Ak ho mrazíte, označte si dátum, aby ste ho neskôr spracovali v priebehu dvoch až troch mesiacov.
Rozmrazovanie mäsa by nikdy nemalo prebiehať pri izbovej teplote, pretože to vytvára ideálne podmienky pre množenie baktérií. Najlepšie je mäso nechať rozmraziť pomaly v chladničke. Kuracie prsia nikdy neoplachujte pod tečúcou vodou – tým by ste mohli rozšíriť baktérie po kuchyni. A nezabudnite: mäso, ktoré bolo raz rozmrazené, už druhýkrát nezamrazujte.
Kvalitné kuracie prsia = základ chutného jedla
Kvalitné kuracie mäso je základom úspechu každého receptu. Správny výber, skladovanie a šetrná príprava rozhodujú o tom, či bude výsledok šťavnatý, chutný a zároveň zdravý. Pri kúpe sa preto riaďte čerstvosťou, farbou, pružnosťou mäsa a pôvodom – tieto detaily robia veľký rozdiel.
Ak dáte prednosť domácim farmám a čerstvým produktom, odmenou vám bude nielen lepšia chuť, ale aj istota, že podporujete zodpovedné poľnohospodárstvo. Kuracie prsia, pripravené s ohľadom na kvalitu, sú dokonalým spojením zdravia, chuti a poctivosti na tanieri.
Aktualizovaný článok: 04.11.2025