Mikrovlnná rúra neslúži len na zohrievanie jedál! Tieto možnosti ťa dostanú!

Mikrovlnná rúra patrí medzi najlepšie výdobytky modernej doby, ktoré dokážu uľahčiť život.

 

Prepadol vás hlad? Tak si v nej v priebehu 2 minút ohrejte jedlo. Avšak nielen to! V mikrovlnnej rúre si dokážete jedlo tiež uvariť/pripraviť. Stačí zvoliť správne ingrediencie, správny teplotný stupeň a v priebehu niekoľkých minút si môžete pochutnať na chutnej hrnčekovej bábovke z mikrovlnky.

 

Okrem ohrevu jedla mikrovlnnú rúru najviac využívame na prípravu popcornu. No vedeli ste, že mikrovlnnú rúru môžete použiť aj úplne inak? Napríklad na vyčistenie bavlnených kuchynských utierok? A to nie je ani zďaleka všetko! Poznáme ďalšie možnosti jej využitia, ktoré vám uľahčia život. 

 

Odporúčame: Diétne avokádo: Zdravá pochúťka alebo ďalší výmysel?

cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Cesnak

Lámali ste si niekedy hlavu nad tým, ako najrýchlejšie a čo najjednoduchšie očistiť cesnak? Nôž je v porovnaní so strúčikom cesnaku oveľa väčší a niekedy môže byť naozaj krkolomné ho očistiť. Nabudúce však vložte potrebné množstvo strúčikov cesnaku do mikrovlnnej rúry a zapnite ju na 15 sekúnd. Po vybratí z nej vám strúčiky samé zo šupky vykĺznu.

chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Starší chlieb

Už ste videli trik, vďaka ktorému si môžete pochutnať aj na staršom pečive rovnako ako na chrumkavom, čerstvo kúpenom? Stačí ho namočiť do vody a dať do rúry. No ako využiť mikrovlnku? V tomto prípade starší chlieb zabaľte do bavlnenej kuchynskej utierky, jemne pokropte vodou a vložte do mikrovlnnej rúry na 20 sekúnd. Vďaka tomuto triku bude chlebík mäkký a lahodný. 

 

Zaujme ťa: Je zdravšie arašidové alebo mandľové maslo?

citrusy

Zdroj: Shutterstock®

Citróny a pomaranče

Všetci dobre vieme, že ak chceme poriadne odšťaviť citrón alebo pomaranč, tak ho musíme najprv „pošúľať“ po kuchynskej pracovnej doske, aby sa šťava pekne uvoľnila. Ale kto má čas to robiť pri väčšom množstve citrusových plodov? Jednoducho ich vložte na 10 sekúnd do mikrovlnnej rúry a oni sami krásne zmäknú. Takto ich stačí už len prekrojiť a odšťavovať

 

Pozri aj: Intolerancia laktózy verzus alergia na mlieko: Je v tom rozdiel?

cukor

Zdroj: Shutterstock®

Hrudkovitý cukor

Aj vám sa často stáva, že cukor hneď po použití zhrudkovatie? Samozrejme existuje nespočetné množstvo trikov, ako tomu zabrániť. Ale povedzme si, kto má myslieť na to, že po otvorení nového balenia je potrebné vkladať doň šupku z citróna, aby ostal sypký? Samozrejme, nie vždy máme citrón po ruke. Ak sa vám teda stalo, že vám kryštálový cukor zhrudkovatel, tak použite mikrovlnnú rúru, ktorá mu prinavráti konzistenciu. Zabaľte vrecko cukru do vlhkej kuchynskej utierky a vložte do mikrovlnky na 25 sekúnd. Cukor bude opäť sypký!

kysnuté cesto

Zdroj: Shutterstock®

Kysnuté cesto

Patríte aj vy k tým gazdinkám, ktoré nemajú veľa času na vypekanie, a tobôž nie na čakanie, kým vám vykysne cesto na pečené buchty či na kysnutý závin? Tak už čakať nemusíte, šup s ním do mikrovlnnej rúry! Cesto prikryte kuchynskou utierkou a vložte ho do mikrovlnky. Nezabúdajte však na to, že do mikrovlnky je potrebné vložiť aj pohár s vodou. Takto vám cesto vykysne v priebehu niekoľkých minúť. Najprv zapnite mikrovlnku na 3 minúty pri nižšom výkone, potom ho nechajte 3 minúty odstáť a opäť mikrovlnku zapnite na 3 minúty, na ohrev. Majte však na pamäti, že ak chcete aby vám cesto vykyslo čo najlepšie, je potrebné tento trik zopakovať aspoň 2-krát. 

 

Vyskúšaj aj: Diétne avokádo: Zdravá pochúťka alebo ďalší výmysel?

 

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

18.10.2017 11:20

super nápadíky.....i keď mikrovlnku využívam veľmi málo krát..... rozhodne vyskúšam zopár Vašich nápadov

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

18.10.2017 20:05

Teda fakt dobré nápady .. Cesnak a chlieb určite vyskúšam .. Kysnuté cesto mám radšej také , že kysne v teplej miestnosti pod perinou ;-)

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

18.10.2017 22:27

Občas do mikrovlnky dávam zmäknúť obschnuté pečivo spolu s pohárom vody..inak v nej len prihrievam jedlá, nezvyknem ju moc využívať. Ale niekedy určite vyskúšam to kysnuté cesto-pokiaľ sa ocitnem v časovej tiesni..

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

19.10.2017 08:56

Cukor a cesto ma naozaj dostali, ďakujem! :)

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

19.10.2017 15:49

no neviem či je to až tak zdravé na toto používať mikrovlnku

Vaše meno:

Stella Brezinová

Stella Brezinová

21.10.2017 10:23

Sú to fakt úžasné možnosti, o ktorých som nevedela.

Vaše meno:

Zoran Majkovic

Zoran Majkovic

22.10.2017 16:23

To najužitočnejšie, čo sa dá s mikrovlnnou rúrou urobiť, je odniesť ju do zberu elektroodpadu a nikdy ju nepoužiť ! Isto sa pýtate prečo ? Preto, na akom fyzikálnom princípe funguje ! Mikrovlnné žiarenie rozkmitáva atómy vody a tým ju zohrieva, pritom ale často dochádza k zmene chemickej štruktúry zohrievanej potraviny tým, že žiarenie "vyrazí" z molekuly organických látok nejakú časť ! Tým vznikajú nové chemické látky, ktoré sa v pôvodnej potravine nevyskytovali ! Kto sa chce kŕmiť (p)otravou neznámeho zloženia ? Ja nie !

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

13.11.2017 14:18

dobre tipy...

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

17.11.2017 17:27

to s tým kysnutým cestom dobrý nápad pre uponáhľané

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

12.12.2017 10:57

doma sme zrušili mikrovlnku...

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.