Mikrovlnná rúra patrí medzi najlepšie výdobytky modernej doby, ktoré dokážu uľahčiť život.
Prepadol vás hlad? Tak si v nej v priebehu 2 minút ohrejte jedlo. Avšak nielen to! V mikrovlnnej rúre si dokážete jedlo tiež uvariť/pripraviť. Stačí zvoliť správne ingrediencie, správny teplotný stupeň a v priebehu niekoľkých minút si môžete pochutnať na chutnej hrnčekovej bábovke z mikrovlnky.
Okrem ohrevu jedla mikrovlnnú rúru najviac využívame na prípravu popcornu. No vedeli ste, že mikrovlnnú rúru môžete použiť aj úplne inak? Napríklad na vyčistenie bavlnených kuchynských utierok? A to nie je ani zďaleka všetko! Poznáme ďalšie možnosti jej využitia, ktoré vám uľahčia život.
Odporúčame: Diétne avokádo: Zdravá pochúťka alebo ďalší výmysel?
Cesnak
Lámali ste si niekedy hlavu nad tým, ako najrýchlejšie a čo najjednoduchšie očistiť cesnak? Nôž je v porovnaní so strúčikom cesnaku oveľa väčší a niekedy môže byť naozaj krkolomné ho očistiť. Nabudúce však vložte potrebné množstvo strúčikov cesnaku do mikrovlnnej rúry a zapnite ju na 15 sekúnd. Po vybratí z nej vám strúčiky samé zo šupky vykĺznu.
Starší chlieb
Už ste videli trik, vďaka ktorému si môžete pochutnať aj na staršom pečive rovnako ako na chrumkavom, čerstvo kúpenom? Stačí ho namočiť do vody a dať do rúry. No ako využiť mikrovlnku? V tomto prípade starší chlieb zabaľte do bavlnenej kuchynskej utierky, jemne pokropte vodou a vložte do mikrovlnnej rúry na 20 sekúnd. Vďaka tomuto triku bude chlebík mäkký a lahodný.
Zaujme ťa: Je zdravšie arašidové alebo mandľové maslo?
Citróny a pomaranče
Všetci dobre vieme, že ak chceme poriadne odšťaviť citrón alebo pomaranč, tak ho musíme najprv „pošúľať“ po kuchynskej pracovnej doske, aby sa šťava pekne uvoľnila. Ale kto má čas to robiť pri väčšom množstve citrusových plodov? Jednoducho ich vložte na 10 sekúnd do mikrovlnnej rúry a oni sami krásne zmäknú. Takto ich stačí už len prekrojiť a odšťavovať.
Pozri aj: Intolerancia laktózy verzus alergia na mlieko: Je v tom rozdiel?
Hrudkovitý cukor
Aj vám sa často stáva, že cukor hneď po použití zhrudkovatie? Samozrejme existuje nespočetné množstvo trikov, ako tomu zabrániť. Ale povedzme si, kto má myslieť na to, že po otvorení nového balenia je potrebné vkladať doň šupku z citróna, aby ostal sypký? Samozrejme, nie vždy máme citrón po ruke. Ak sa vám teda stalo, že vám kryštálový cukor zhrudkovatel, tak použite mikrovlnnú rúru, ktorá mu prinavráti konzistenciu. Zabaľte vrecko cukru do vlhkej kuchynskej utierky a vložte do mikrovlnky na 25 sekúnd. Cukor bude opäť sypký!
Kysnuté cesto
Patríte aj vy k tým gazdinkám, ktoré nemajú veľa času na vypekanie, a tobôž nie na čakanie, kým vám vykysne cesto na pečené buchty či na kysnutý závin? Tak už čakať nemusíte, šup s ním do mikrovlnnej rúry! Cesto prikryte kuchynskou utierkou a vložte ho do mikrovlnky. Nezabúdajte však na to, že do mikrovlnky je potrebné vložiť aj pohár s vodou. Takto vám cesto vykysne v priebehu niekoľkých minúť. Najprv zapnite mikrovlnku na 3 minúty pri nižšom výkone, potom ho nechajte 3 minúty odstáť a opäť mikrovlnku zapnite na 3 minúty, na ohrev. Majte však na pamäti, že ak chcete aby vám cesto vykyslo čo najlepšie, je potrebné tento trik zopakovať aspoň 2-krát.
Vyskúšaj aj: Diétne avokádo: Zdravá pochúťka alebo ďalší výmysel?