Blíži sa čas vianočných večierkov – či už pracovných alebo domácich. Ale nielen večierkov, ale aj vianočných punčov, vareného vína a vianočných likérov, na ktorých si vždy radi pochutnávame. A tak vám prinášame tip, resp. recept na punč, na ktorom si pochutia všetci dospeláci. Nejde o žiadnu ľahkú nealkoholickú verziu punču, ale o poctivý vianočný punč so všetkým, čo k tomu patrí.
Všetci veľmi dobre vieme, že klasický punč sa pripravuje z čierneho čaju, vína, škorice, klinčekov a ďalších ingrediencií. My vám však ponúkame vianočný punč, ktorý je pripravený tak trochu na netradičný spôsob. Vyskúšajte ho a určite nám dáte za pravdu, že je fantastický.
Ak by ste si ho chceli pripraviť len pre seba, tak neváhajte množstvo použitých surovín upraviť tak, aby vám vyšlo menšie množstvo tohto nápoja.
Odporúčame: 3 recepty na sviatočný drink, ktoré musíš vyskúšať
Zdroj: Depositphotos
Na vianočný punč s brusnicami potrebujeme (na cca 15 pohárov):
- 3 šálky čerstvých brusníc
- 1 šálku lístkov čerstvej mäty
- 1 šálku cukru
- kôru z 1 pomaranča
- ½ šálky čerstvej pomarančovej šťavy
- 2 šálky vychladenej vodky
- 2 šálky pomarančového likéru (môže byť aj mätový)
- 2 šálky brusnicovej šťavy
- 1 fľašu šumivého vína
Postup:
- Čerstvé brusnice rozložte na plech na pečenie a vložte do mrazničky. Nechajte ich mraziť aspoň hodinu.
- V stredne veľkej miske zmiešajte lístky mäty s cukrom a pomarančovou kôrou. Pomocou varechy lístky jemne podrvte, aby uvoľnili svoju arómu.
- Vytvorenú zmes presypte do hrnca, pridajte pomarančovú šťavu a priveďte do varu. Za stáleho miešania varte dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí. Odstavte a nechajte mierne vychladnúť.
- Pripravte si väčšiu sklenenú nádobu, v ktorej zmiešate vodku, pomarančový likér a brusnicovú šťavu. Pridajte vytvorený pomarančovo-mätový sirup a premiešajte.
- Tesne pred podávaním prilejte vychladené šumivé víno a primiešajte aj mrazené brusnice, vďaka ktorým ostane nápoj studený. Nalejte do pohárov a ozdobte čerstvou mätou.