Milé čitateľky, aj vy túžite po kvalitných, rýchlych a hriešne dobrých lokšiach, no privítali by ste ich bezlepkový variant?
Ja, ako zástankyňa nielen zdravšieho variantu bezlepkového varenia a pečenia, ale aj toho tradičného slovenského, som sa rozhodla napísať tento ľahký recept na tradičné lokše.
Odporúčame prečítať: Ako vplýva vysoký cholesterol na mozog?
Príprava cesta
Na prípravu lokší potrebujeme minimum ingrediencií. Pre 5 člennú rodinu potrebujete 1kg zemiakov, 300g bezlepkovej (cestovinovej) múky, 2 vajcia a štipku soli.
Odporúčame prečítať: Ako správne aplikovať na tvár gél z aloe vera?
Tvorba cesta
Aby sa lokše nerozpadávali a boli naozaj chutné, odporúčam zemiaky uvariť deň vopred. Postup je už jednoduchý. Uvarené zemiaky si ošúpeme a nastrúhame do väčšej misky. Následne pridáme vyššie uvedené ingrediencie a všetko zamiešame do tuhej zmesi.
Odporúčame prečítať: Zdravo a rýchlo: Kuracie mäso so zemiakmi a zeleninou
Pokiaľ sme si istí, že zmes je naozaj tuhá a nerozsýpa sa (ak by sa rozsýpala, tak pridajte ešte 1 vajce), cesto si na pripravenej podložke rukami vygúľame do väčšieho valca. Odporúčame plastovou lopatkou valec nakrájať na 1,5 cm plátky.
Odporúčame prečítať: Ako vytrénujeme náš mozog, aby si zamiloval zdravé potraviny?
Plátky si poukladáme na podložku, na ktorú si nasypeme trochu bezlepkovej múky. Následne jeden plátok rozgúľame a dáme na (len jemne) namastenú panvicu. Keď je lokša pevná a do zlatista upečená, otočíme ju a rovnako do zlatista upečieme aj druhú stranu.
Odporúčame prečítať: Extrémne zdravé účinky avokádového jadra!
3 typy lokší:
Napokon som už len z vyššie zobrazenými ingredienciami dochutila jednotlivé lokše.
- Typ pozostáva z klasickej mastnej lokše, na ktorú som naniesla rozpustenú kačaciu masť.
- Typ pozostáva z tradičného domáceho slivkového lekváru a maku, rozrobeného s cukrom.
- Typ pozostáva zo slovenskej bryndze s nakrájanou pažítkou.
Odporúčame úrečítať: Výborný trik, ako predĺžiť avokádu životnosť!
Dobrú chuť!
FOTOGALÉRIA: