Zdravé recepty: Bezlepkové lokše na 3 spôsoby!

Milé čitateľky, aj vy túžite po kvalitných, rýchlych a hriešne dobrých lokšiach, no privítali by ste ich bezlepkový variant?

 

Ja, ako zástankyňa nielen zdravšieho variantu bezlepkového varenia a pečenia, ale aj toho tradičného slovenského, som sa rozhodla napísať tento ľahký recept na tradičné lokše.

 

 

 

 

Odporúčame prečítať: Ako vplýva vysoký cholesterol na mozog?

bezlekový recpt, bezlekové lokse, rýchle  jedlo, ako chutne a zdravo variť

Zdroj: Shutterstock®

Príprava cesta

 

Na prípravu lokší potrebujeme minimum ingrediencií. Pre 5 člennú rodinu potrebujete 1kg zemiakov, 300g bezlepkovej (cestovinovej) múky, 2 vajcia a štipku soli.

 

Odporúčame prečítať: Ako správne aplikovať na tvár gél z aloe vera?

bezlekový recpt, bezlekové lokse, rýchle  jedlo, ako chutne a zdravo variť

Zdroj: Shutterstock®

Tvorba cesta

 

Aby sa lokše nerozpadávali a boli naozaj chutné, odporúčam zemiaky uvariť deň vopred. Postup je už jednoduchý. Uvarené zemiaky si ošúpeme a nastrúhame do väčšej misky. Následne pridáme vyššie uvedené ingrediencie a všetko zamiešame do tuhej zmesi. 

 

Odporúčame prečítať: Zdravo a rýchlo: Kuracie mäso so zemiakmi a zeleninou

bezlekový recpt, bezlekové lokse, rýchle  jedlo, ako chutne a zdravo variť

Zdroj: Shutterstock®

Pokiaľ sme si istí, že zmes je naozaj tuhá a nerozsýpa sa (ak by sa rozsýpala, tak pridajte ešte 1 vajce), cesto si na pripravenej podložke rukami vygúľame do väčšieho valca. Odporúčame plastovou lopatkou valec nakrájať na 1,5 cm plátky. 

 

Odporúčame prečítať: Ako vytrénujeme náš mozog, aby si zamiloval zdravé potraviny?

bezlekový recpt, bezlekové lokse, rýchle  jedlo, ako chutne a zdravo variť

Zdroj: Shutterstock®

Plátky si poukladáme na podložku, na ktorú si nasypeme trochu bezlepkovej múky. Následne jeden plátok rozgúľame a dáme na (len jemne) namastenú panvicu. Keď je lokša pevná a do zlatista upečená, otočíme ju a rovnako do zlatista upečieme aj druhú stranu.

 

Odporúčame prečítať: Extrémne zdravé účinky avokádového jadra!

bezlekový recpt, bezlekové lokse, rýchle  jedlo, ako chutne a zdravo variť

Zdroj: Shutterstock®

3 typy lokší:

 

Napokon som už len z vyššie zobrazenými ingredienciami dochutila jednotlivé lokše.

  1. Typ pozostáva z klasickej mastnej lokše, na ktorú som naniesla rozpustenú kačaciu masť.
  2. Typ pozostáva z tradičného domáceho slivkového lekváru a maku, rozrobeného s cukrom.
  3. Typ pozostáva zo slovenskej bryndze s nakrájanou pažítkou.

 

Odporúčame úrečítať: Výborný trik, ako predĺžiť avokádu životnosť!

bezlekový recpt, bezlekové lokse, rýchle  jedlo, ako chutne a zdravo variť

Zdroj: Shutterstock®

Dobrú chuť!


FOTOGALÉRIA:
 

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Júlia

Júlia

10.03.2016 07:20

Lokše nerobíme, ale tie bryndzové by som si dala veľmi :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

10.03.2016 07:24

lokse milujeme, kupujem si ich od znamej, ktora ich doma robi na predaj pre svoje zakaznicky, na stole ich mavame vzdy, ked su vacsie sviatky bud ku kacicke alebo s makovo-slivkovou plnkou, tie ma rad hlavne moj otec

Vaše meno:

Anna K

Anna K

10.03.2016 07:56

Mňam, už sa mi slinky zbiehajú, takúto dobrotu máme radi všetci doma, tieto sú podľa obrázkov určite výborné, tak už sa aj chystám ich vyskúšať.

Vaše meno:

Katarína

Katarína

10.03.2016 08:09

Lokše som ešte neskúšala, ale také chute ste mi narobili, žesa ich zajtra chystám spraviť.

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

10.03.2016 08:35

mňam dala by som si

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

10.03.2016 17:34

doma máme radi lokše, s tým lepkom sa to už trochu preháňa

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

10.03.2016 18:33

Lokše sú úžasná vec,moja starká robievala opražené s tvarohom naslano,alebo kapustové..tá bezlepková varianta ma zaujala.

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

21.07.2016 12:17

Niečo pre priateľa :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.