Či už si zemiaky v týchto dňoch vykopávate z vlastnej pôdy, alebo ich pravidelne nakupujete na trhu, či v obchode, asi nám dáte za pravdu, že zemiaky sa nájdu snáď v každej domácnosti. Ich oficiálny názov je Ľulok zemiakový, pričom jedlé sú ich podzemné časti. Pozor! Tie nad zemou môžu byť jedovaté.
Zemiaky sú výživné potraviny, ktoré nás ani veľa nestoja, na oplátku sú však sýte, zaženú teda hlad a dodajú aj energiu. Úžasné je na nich aj to, že ich môžete každý deň variovať. Od polievky, cez prívarky, placky, zapekané zemiaky, varené, grilované, na pare, plnené... Ktoré si vyberiete vy?
Plnené zemiakové placky
Odporúčame prečítať: Na každý deň iné špagety
Ingrediencie: zemiaky (cca 10 – 15 ks), 3 vajíčka, 1 liter mlieka, cesnak, hladká múka, olej, na plnku mäso, čerstvá zelenina, cibuľa
Postup: Zemiaky najemno nastrúhajte, zmiešajte s vajíčkami, mliekom, prelisovaným cesnakom a múkou podľa potreby. Z cesta na rozpálenom oleji pripravte placky. Naplniť ich môžete napríklad mäsom uduseným na cibuľke a čerstvou zeleninou.
Zemiaky z panvice
Odporúčame prečítať: Pre milovníčky kávy niečo nové
Ingrediencie: zemiaky, cibuľa, cesnak, karfiol, cuketa, mrkva, hrášok, bylinková soľ, olivový olej
Postup: Zemiaky si predvarte v šupke, nakrájajte na kocky a spolu s cibuľou opečte na oleji. Pridajte zvyšnú zeleninu, opekajte do chrumkava, ochuťte soľou a podávajte.
Krémová zemiaková polievka
Odporúčame prečítať: Nádherné svadobné torty
Ingrediencie: zemiaky, cibuľa, cesnak, kuracie prsia, mrkva, olej, soľ, čierne mleté korenie, smotana na šľahanie
Postup: Na oleji opečte cibuľu nakrájanú nadrobno, pridajte zemiaky nakrájané na kocky, premiešajte a zalejte vodou (prípadne vývarom). Pridajte menšie kuracie prsia (alebo inú časť z kuracieho mäsa), plus mrkvu. Keď je mäso aj zemiaky mäkké, polievku rozmixujte, prilejte smotanu, ochuťte soľou a korením, pridajte tiež prelisovaný cesnak, nechajte prevrieť a podávajte.
Rozmarínové zemiaky
Odporúčame prečítať: Obnovte svoje zdravie a vitalitu
Ingrediencie: zemiaky, cesnak, 3 – 4 vetvičky čerstvého rozmarínu, hrubozrnná soľ, olivový olej, pár plátkov masla, citrón
Postup: Zemiaky dôkladne umyte a nakrájajte ( ak sú nové ponechajte pokojne šupku). Pekáč pokvapkajte olejom, pridajte zemiaky, strúčiky cesnaku (môžu byť v šupke a v celku), osoľte, pokvapkajte citrónovou šťavou, pridajte vetvičky rozmarínu a plátky masla. Pečte pri 150 °C cca 45 minút. V prípade potreby podlejte trochou vody.
Zapekané zemiaky
Odporúčame prečítať: Chudnite s ananásom
Ingrediencie: zemiaky, smotana na šľahanie, cibuľa, slanina, pór, kuracie mäso, grilovacie korenie, strúhaný syr, olej
Postup: Predvarené očistené zemiaky nakrájajte na plátky. Cibuľu na koliesa, mäso na menšie kúsky. Zapekaciu misu vymastite olejom, na spodok poukladajte zemiaky a vrstvite. Uložte na ne mäso, na to cibuľu, kúsky póru, okoreňte a pokračuje opäť zemiakmi. Posledná vrstva budú zemiaky. Zalejte smotanou a pečte cca 25 – 30 minút, v rúre vyhriatej na 160°C. Cca 5 minút pred dopečením uložte na vrch opečenú slaninku a posypte syrom.
www.thinkstockphotos.com