Predstavte si, že by ste zrazu museli prestať konzumovať všetky potraviny obsahujúce lepok, ktorý je najčastejšie zahrnutý v pečive, cestovinách a iných bežných potravinách. Nemožné?
Taký je život celiatikov, ktorý to v začiatkoch choroby, zvanej celiakia, nemajú ľahké.
Zo dňa na deň sa musia prispôsobiť radikálnej bezlepkovej diéte. Ako táto choroba vzniká a akým spôsobom je možné toto ochorenie liečiť, sa dozviete v dnešnom článku.
Čo je to celiakia a ako vzniká?
Ako sme si už v úvode povedali, celiakia by sa dala laicky definovať ako špecifická neznášanlivosť gluténu. V odbornejšom ponímaní ide o vrodené autoimunitné ochorenie či poruchu metabolizmu s poruchou aktivity enzýmov, ktoré odbúravajú glutén (lepok).
Odporúčame prečítať: Liečivé účinky ušnej sviečky
Toto ochorenie štatisticky postihuje zhruba jedného človeka zo sto. Vedeli ste o tom, že celiakia sa vám môže prejaviť i v neskoršom veku? To, že ide o vrodené ochorenie znamená, že ho máte v sebe od narodenia, avšak je individuálne, kedy sa u vás prejaví.
- Najčastejšie sa však objavuje zhruba v druhom až treťom roku života, kedy sa zavádzajú do stravy múčne jedlá. Telo tieto potraviny neprijíma dobre a často sa voči nim búri prostredníctvom hnačiek či dávenia.
- Choroba sa môže prejaviť aj stratou na váhe, celkovou slabosťou či poruchami krvotvorby
Odporúčame prečítať: Ako úspešne bojovať proti jarnej únave?
Nie u každého postihnutého sa však problémy prejavujú navonok. Existuje niekoľko foriem celiakie i viaceré stupne jej intenzity, pričom v niektorých typoch môžu výrazné príznaky ochorenia absentovať. U tých pacientov však môže byť celiakia diagnostikovaná prostredníctvom krvných či iných vyšetrení, v rámci ktorých môžu niektoré hodnoty kolísať.
Ako celiakiu liečiť?
Liečbou celiakie je špeciálna nasadená diéta (bezlepková diéta). Každý typ celiakie si vyžaduje špecifickú liečbu, ktorú odporučí ošetrujúci lekár. Pri nedostatku vitamínov sa najčastejšie odporúčajú vitamíny skupiny B, vitamín D, vápnik, draslík, železo, horčík. Po diagnostikovaní ochorenia je nutné prestať konzumovať potraviny s obsahom gluténu (lepku) – všetky bežné výrobky obsahujúce jačmeň, raž, pšenicu a ovos.
Odporúčame prečítať: Žiarivý úsmev? Jednoducho!
Pokročilá moderná doba priniesla mnohé bezlepkové potraviny (bezlepkový chlieb, cestoviny a iné), ktoré sú dostupné v špecializovaných obchodoch, na internete alebo v obchodoch so zdravou výživou. Jedálniček si však môžete doplniť i ryžou, zemiakmi, kukuricou, sójou, syrmi, ovocím či zeleninou.
Odporúčame prečítať: Čo robiť, keď vás páli záha?
OTÁZKA PRE VÁS:
Stretli ste sa s celiakiou vo vašom okolí?
www.thinkstockphotos.com