Túto mramorovú bábovku som s dievčatami robila prvýkrát. Patríte k tým žienkam, ktoré bábovku pečú často? My sme mali minulé leto až do jesene také bábovkové obdobie. V podstate sme bábovku upiekli každý týždeň. Máme jeden osvedčený recept, ktorý robím spamäti, ale ten napíšem nabudúce. Tentoraz sme sa vyklonili zo stereotypu. Po Vianociach nám v komore ostalo jedno Salko, ktoré moje dcéry chceli zjesť, čo som im, samozrejme, nedovolila. Tak som im povedala: „ Dievčatá, radšej z neho niečo upečiem!“ Ale čo? Túto úlohu dostala staršia dcéra Stella. Ani jej to dlho netrvalo a prišla s touto chutnou bábovkou. Hneď sme sa pustili do práce. Nemohli sme sa dočkať, veď Salko je také sladučké. Aká bude asi táto bábovka? Za nás tri je vynikajúca. Mňam! A vy to zistíte, až keď si ju upečiete.
Ja osobne všetky bábovky milujem, pretože spĺňajú tieto dôležité kritéria:
- ich príprava je jednoduchá
- vyzerajú krásne
- chutia výborne
- vhodné raňajky alebo ako desiata do školy
- vhodný dezert pre návštevu
- super darček pre priateľov (keď idete na návštevu)
- sú také rôznorodé
- mám ich rada ku káve
Vyskúšaj tiež: Najdokonalejšie talianske nepečené tiramisu, po ktorom sa budeš oblizovať
Na prípravu mramorovej bábovky so Salkom budete potrebovať:
- 300 g polohrubej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 plechovku Salka
- 100 g kryštálového cukru
- štipku soli
- 100 g roztopeného masla
- 3 celé vajíčka
- 3 PL rumu (môžete vynechať)
- 2 PL kakaa
Postup:
V miske vyšľaháme Salko s kryštálovým cukrom, celými vajíčkami a štipkou soli. Primiešame rum (môžete vynechať), múku a prášok do pečiva. Nakoniec po častiach vmiešame roztopené a vychladené maslo.
Oddelíme si 1/3 cesta a pridáme do neho kakao. Dobre premiešame.
Vymastíme a pomúčime si bábovkovú formu. Na dno pripravenej formy nalejeme trochu svetlého cesta, potom kakaové a nakoniec zvyšok svetlého cesta. Cesto vo forme premiešame špajľou, aby sa vytvorilo mramorovanie.
Rúru si zohrejeme na 150-160°C a bábovku pečieme cca 50 minút. Upečenú bábovku vyklopíme na kuchynskú mriežku a po vychladení ju pocukrujeme. Po rozkrojení uvidíte, aké krásne mramorovanie ste vytvorili.
Dobrú chuť!