Čo si predstavíte pri slove bábovka? Ja si okrem chutnej bábovky predstavím víkend a pohodové posedenie s rodinou alebo priateľmi pri káve. Cítim aj príjemnú atmosféru. Tá k príprave bábovky naozaj patrí. Na výber máme veľké množstvo receptov a príchutí. Výhodu tejto bábovky je rýchla príprava a prekvapivo chutný výsledok. Nenosím v hlave veľa receptov. No tento na citrónovú bábovku si pamätám, pretože ju robím často a patrí k mojim obľúbeným. Viem ju už pripraviť veľmi rýchlo. Cesto je po upečení jemné a vláčne. A, samozrejme, je aj krásne voňavá, a to vďaka citrónovej kôre. Ak ste citrónovú bábovku ešte nepiekli, tak recept odporúčam vyskúšať.
Na prípravu citrónovej bábovky budeme potrebovať:
- 250 g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 150 ml horúcej vody
- 150 ml rastlinného oleja
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- kôra a šťava z 1 citróna
Odporúčame: Videorecept: Najlepšie hrnčekové palacinky zo špaldovej múky
Žĺtky oddelíme od bielkov a rozdelíme ich do rôznych nádob. Odvážime si 200 g cukru. Trochu pridáme k bielkom a vyšľaháme tuhý sneh. Zbytok práškového cukru a vanilkový cukor pridáme k žĺtkom a vyšľaháme do penista. Zohrejeme si vodu a vlejeme do pohára. V rovnakom objeme si nachystáme do druhého pohára aj rastlinný olej. Teraz budeme k vyšľahaným žĺtkom s cukrom postupne prilievať vodu a olej. Nakoniec budeme po častiach pridávať aj múku s práškom do pečiva a na dochutenie citrónovú kôru a šťavu.
Do takto vyšľahaného cesta pridáme tuhý sneh z bielkov. Pridávame ho postupne po častiach a opatrne ručne zamiešavame vareškou. Dobre premiešame.
Formu na bábovku si vymastíme a vysypeme polohrubou múkou. Cesto vylejeme do formy a vložíme do vopred rozohriatej rúry na 200 °C. Pečieme 35 – 40 minút. Po upečení bábovku vyklopíme na tanier alebo tácku a necháme úplne vychladnúť. Povrch bábovky môžeme pocukrovať práškovým cukrom alebo poliať citrónovou polevou.
Prajem dobrú chuť!