Citrónová bábovka: Pochúťka, na ktorej si zamaškrtí celá rodina

Čo si predstavíte pri slove bábovka? Ja si okrem chutnej bábovky predstavím víkend a pohodové posedenie s rodinou alebo priateľmi pri káve. Cítim aj príjemnú atmosféru. Tá k príprave bábovky naozaj patrí. Na výber máme veľké množstvo receptov a príchutí. Výhodu tejto bábovky je rýchla príprava a prekvapivo chutný výsledok. Nenosím v hlave veľa receptov. No tento na citrónovú bábovku si pamätám, pretože ju robím často a patrí k mojim obľúbeným. Viem ju už pripraviť veľmi rýchlo. Cesto je po upečení jemné a vláčne. A, samozrejme, je aj krásne voňavá, a to vďaka citrónovej kôre. Ak ste citrónovú bábovku ešte nepiekli, tak recept odporúčam vyskúšať.

vláčna citrónová bábovka

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Na prípravu citrónovej bábovky budeme potrebovať:

  • 250 g polohrubej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 150 ml horúcej vody
  • 150 ml rastlinného oleja
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • kôra a šťava z 1 citróna

Odporúčame: Videorecept: Najlepšie hrnčekové palacinky zo špaldovej múky

recept na citrónovú bábovku

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Žĺtky oddelíme od bielkov a rozdelíme ich do rôznych nádob. Odvážime si 200 g cukru. Trochu pridáme k bielkom a vyšľaháme tuhý sneh. Zbytok práškového cukru a vanilkový cukor pridáme k žĺtkom a vyšľaháme do penista. Zohrejeme si vodu a vlejeme do pohára. V rovnakom objeme si nachystáme do druhého pohára aj rastlinný olej. Teraz budeme k vyšľahaným žĺtkom s cukrom postupne prilievať vodu a olej. Nakoniec budeme po častiach pridávať aj múku s práškom do pečiva a na dochutenie citrónovú kôru a šťavu.

Do takto vyšľahaného cesta pridáme tuhý sneh z bielkov. Pridávame ho postupne po častiach a opatrne ručne zamiešavame vareškou. Dobre premiešame.

Formu na bábovku si vymastíme a vysypeme polohrubou múkou. Cesto vylejeme do formy a vložíme do vopred rozohriatej rúry na 200 °C. Pečieme 35 – 40 minút. Po upečení bábovku vyklopíme na tanier alebo tácku a necháme úplne vychladnúť. Povrch bábovky môžeme pocukrovať práškovým cukrom alebo poliať citrónovou polevou.

Prajem dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

24.04.2021 17:44

hneď zajtra si idem kúpiť novú formu na bábovku a upečiem si

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

25.04.2021 05:04

Bábovka musí byť,neodmietne nikto.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

25.04.2021 07:22

Výborná, no niet nad klasickú.

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

27.04.2021 08:00

Akú klasickú robievate?

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

25.04.2021 12:52

Mňam mňam

Vaše meno:

Juraj Podmanický

Juraj Podmanický

26.04.2021 23:23

Dobrú bábovku som už naozaj dávno neokúsil. Ľutujem, že som o ňu nepožiadal cez víkend v deň oslavy môjho mena. Možno by mi to bol niektorý s gratulantov splnil.

Vaše meno:

Katarína Kačuriková

Katarína Kačuriková

27.04.2021 08:02

Vždy sa nájde nejaká príležitosť, kedy si upiecť takúto fantastickú bábovku. Nemusia to byť ani meniny ;). Stačí aj obyčajný víkend, tak možno ten ďalší Vás ňou niekto poteší ;)

Zuzana Václaviková

Zuzana Václaviková

26.04.2021 23:43

Toto je snáď telepatia!

Vaše meno:

Katarína Šugar

Katarína Šugar

27.04.2021 15:51

Babovku zboznujem, takato verzia moze byt fajn na leto.

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

21.05.2021 00:26

vyzerá dobre

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

29.05.2021 14:43

bábovky rada pečiem, ale aj rada jem. mám rada orechovo kakaovú bábovku, ale vlastne všetky.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.