Plnený veniec so syrom Brie a brusnicovou omáčkou

plnený veniec so syrom Brie a brusnicovou omáčkou

Dokonalé pochúťky si niekedy nevyžadujú dlhé a náročné prípravy. Stačí dobrý nápad, tie správne suroviny a dobrotu môžeme razom podávať. Máte radi kombináciu sladkej a slanej chuti? Niektorí túto kombináciu úplne odmietajú a pokrmu, ktorý obsahuje mäso a zároveň napríklad niečo sladké ovocné, povedia jednoznačné nie. Iní si naopak takúto kombináciu radi vychutnajú. 

K ovocným tónom sa dokonale hodí napríklad aj syr. Trebárs zo syra a hrozna sa dajú pripraviť rôzne chutné jednohubky a drobné pochúťky pod zub. Syr však rozhodne ide dokopy aj s brusnicami, no nie? Ak máte radi túto kombináciu, vyskúšajte nasledujúci jednoduchý recept.

Tento plnený veniec z hotového cesta naplnený mäkkým syrom s plesňovou kôrkou Brie a brusnicovou omáčkou je perfektnou voľbou, ak máte v pláne nejaké sviatočné posedenie s priateľmi, alebo chcete pripraviť rovno slávnostnú večeru a hľadáte tip na predjedlo.

Verte, že táto dobrota kombináciou svojich chutí odrovná chuťové poháriky všetkých vašich hostí a vy ju budete zbožňovať tiež!

Na plnený veniec s plesňovým syrom a brusnicami budeme potrebovať:

  • cesto na croissanty (dá sa použiť aj lístkové),
  • mäkký syr Brie,
  • brusnicová omáčka alebo džem (cca 1 pohár),
  • nasekané opražené lieskovce,
  • sušené brusnice,
  • 1 vajce na potretie,
  • čerstvý alebo sušený rozmarín,
  • soľ,
  • med.

Plnený veniec krok za krokom: 

Na plech s papierom na pečenie si položíme misku a okolo nej poukladáme trojuholníky cesta. Ak nezoženiete priamo naporciované croissantové cesto, použiť môžete pokojne aj lístkové cesto, stačí ho nakrájať. Následne na cesto po obvode misky navrstvíme brusnicovú omáčku, na ktorú poukladáme kúsky syra Brie.

Potom posypeme opraženými nasekanými lieskovcami, ako aj hrsťou sušených brusníc. Následne misku odstránime a špice cesta zatočíme smerom dovnútra, čím vytvoríme veniec. Ešte ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rozmarínom a soľou.

Pečieme pri teplote 190 °C asi 20 minút do zlatista. Po upečení necháme trošku ochladnúť a pokvapkáme medom. Na ozdobu ešte môžeme posypať lieskovcami a brusnicami. Následne veniec nakrájame a lahodnú dobrotu môžeme ešte teplú podávať. Pre lepšiu predstavu pri príprave si pozrite video vyššie. Želáme dobrú chuť!

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/sarahtreed

Aktualizovaný článok: 23.02.2025

2 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

20.12.2023 22:31

Vyzerá skvelo

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

01.12.2023 22:16

Pekný na pohľad, najprv sa najedia aj oči a určite je aj dobrý :-)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.