Už o pár dní nám na dvere zaklope nový rok a ako to býva zvykom, s tým starým rokom sa lúčime oslavou. Niekedy môže byť príprava silvestrovských osláv vyčerpávajúca, a to najmä na fantáziu. Tá nám totiž v mnohých prípadoch dochádza, a tak máme tendenciu spadať do stereotypnej klasiky v podobe klobáskových jednohubiek alebo kombinácie mozarelliek a cherry paradajok.
To všetko sú síce chutné a osvedčené chuťovky, no v našej bohatej galérii receptov nájdete čosi iné, netradičné. Inšpiráciu sme pre vás opäť hľadali v nekonečnej studnici nápadov menom Pinterest. Máme pre vás až 11 tipov na silvestrovské jednohubky, ktoré očaria vás aj vašich hostí.
Nezabudnite nám do komentára pod článkom dať vedieť, na ktoré slané silvestrovské jednohubky z našej zbierky sa vám už zbiehajú slinky! Aké pohostenie na Silvestra tento rok pripravíte vy?
TOP recepty na jednoduché silvestrovské jednohubky:
1. Kyslé uhorky z rúry
Vyprážané kyslé uhorky sú obľúbenou pochúťkou Američanov. My si ich pripravíme podľa A Spicy Perspective v rúre, teda o niečo zdravšie. Rúru si predhrejte na 220 stupňov a začnite s prípravou uhoriek. Na obalenie uhoriek si pripravte do 3 misiek misiek hladkú múku, vajce s 2 lyžicami mlieka a asi 250 g strúhanky zmiešanej s 200 g strúhaného chedaru.
Takto postupne obalíme každé uhorkové koliesko, ktoré po strúhanke vrátime do vajca a opäť obalíme v strúhanke. Obalené uhorky poukladáme na plech s papierom na pečenie, pokvapkáme ich olejom a pečieme asi 12 až 15 minút dozlatista. Z jedného gréckeho jogurtu, 4 prelisovaných strúčikov cesnaku, 1 lyžice posekaného kôpru a medu, soli a korenia si pripravíme dip a podávame.
Pozri aj: Orechové cookies s kúskami čokolády: Neodolateľné ani na Vianoce!
2. Vajíčka plnené avokádom
Začneme zľahka. Plnené vajíčka obľúbeným avokádom, to je lahoda pre vegetariánov, no pochutia si aj mäsožravci. Ide o zdravé silvestrovské jednohubky. Podľa receptu z Downshiftology si pripravte 6 natvrdo uvarených vajíčok, ktoré prepoľte a odstráňte z nich žĺtka.
Tie presuňte do misy, pridajte 1 zrelé avokádo, šťavu z 1 limetky, 2 lyžice červenej cibuľky nasekanej nadrobno, 2 lyžice posekaného koriandra, 1 lyžičku sušeného cesnaku. Všetko spolu dobre premiešajte, aby vznikla homogénna hmota, následne zmes dochuťte soľou a korením podľa vlastnej chuti. Avokádovou pomazánkou naplňte bielka vajíčok a podávajte.
3. Plnené tortily
Vďačné plnené tortily s kuracím mäsom podľa Creme De La Crumb pripravíte tak, že si v mise zmiešate 220 g krémového syra, 2 lyžice dresingu Ranch alebo iného obľúbeného dresingu, 250 g uvareného kuracieho mäsa potrhaného na kusy a 80 g opečenej slaninky narezanej na menšie kúsky.
Pridať môžete aj hrsť či dve posekaného rímskeho šalátu. Poriadne premiešajte. Na celofán rozprestrite dve veľké tortily, rovnomerne ich potrite zmesou a zatočte do valca. Obaľte fóliou, nechajte pár hodín v chladničke a pred servírovaním ich rozrežte na kolieska.
4. Čipsy zapečené so syrom a slaninou
Jednoduchý, no nápaditý recept podľa Half Baked Harvest na slaninkové čipsy pripravíte nasledovne. Rúru si predhrejte na 180 stupňov, na plech si dajte papier na pečenie a rovnomerne naň rozprestrite jedno balenie ľubovoľných solených čipsov (môžete použiť aj zdravšiu verziu). Na panvici si upečieme 10 plátkov slaninky, potom ju dáme na kuchynské utierky, aby vsiakli prebytočnú masť.
Necháme mierne vychladnúť. Čipsy posypeme asi 60 g trstinového cukru, polejeme 60 g javorového sirupu, posypeme 250 g nastrúhaného chedaru a potrhanou slaninou. Napokon posypeme kajenským korením. Pečieme 10 až 15 minút, kým nebude syr roztopený a čipsy zlatisté. Čipsy nalámeme a podávame.
5. Datle plnené kozím syrom
Na portáli Flavour and Savour sme objavili zaujímavú kombináciu sladučkých datlí a jemného kozieho syra. Ako takéto moderné jednohubky pripraviť? Ide o veľmi jednoduchý recept. 12 datlí si prerežeme pozdĺžne a do priehlbinky dáme približne lyžičku kozieho syra. Na suchej panvici si jemne opečieme vlašské orechy a potom do každej datle vtlačíme jeden kúsok. Dozdobíme lístkom mäty a podávame.
Pozri aj: TOP recepty na nátierky zo strukovín: Sú chutné a plné bielkovín!
6. Obalené syrové guličky
Poďme na lákavo vyzerajúce syrové guličky podľa Diethood. Do misy si dáme 350 g krémového syra, 250 g rôznych druhov nastrúhaného tvrdého syra (ementál, chedar, eidam, gouda a pod.), 1 prelisovaný strúčik cesnaku, 1 lyžicu posekanej pažítky, 1 lyžičku čili (pre neštipľavú verziu zvoľte mletú papriku), 1 lyžičku sušenej cibule, soľ a korenie na dochutenie.
Poriadne premiešajte a dajte na hodinku do chladničky. Následne z cesta vyformujte 15 až 20 syrových guličiek (aby sa vám cesto nelepilo na ruky, potrite si ich olejom) a guličky dajte ešte na 20 minút do chladu. Stuhnuté guličky obaľujte v do chrumkava upečenej slaninke nasekanej na maličké kúsky zmiešanej s čerstvou pažítkou. Do stredu zapichnite tyčinku. Tieto syrové jednohubky podávajte vychladené.
7. Uhorka s grilovanou krevetou
Portál Life Tastes Good priniesol zaujímavú kombináciu čerstvej šalátovej uhorky, guacamole a grilovanej krevetky. Lahoda! Najprv si pripravte jednoduché guacamole. 2 zrelé avokáda si roztlačte vidličkou, primiešajte šťavu z 1/2 limetky, 1 prelisovaný strúčik cesnaku a dochuťte soľou a korením.
Následnej si uhorku narežte na primerane hrubé kolieska, mali by ste mať asi 15 až 20 koliesok, prípadne si pripravte uhorky dve a na každé koliesko dajte lyžičku guacamole. Začnite s prípravou kreviet (budete ich potrebovať toľko, koľko máte kusov uhorkových koliesok). Krevety si premiešajte s 1 lyžicou mexického korenia (napr. na tacos) a dajte ich na rozpálenú panvicu s 2 lyžicami masla a 2 strúčikmi cesnaku v celku.
8. Plnené papričky jalapeno
Obľubujete pikantné? Plnené papričky jalapeno podľa Sally‘s Baking Addiction sú potom pre vás to pravé orechové, toto silvestrovské pohostenie vás skrátka nadchne. 12 jalapeno papričiek si pozdĺžne rozrežeme a vyčistíme od semienok, rúru si predhrejeme na 200 stupňov a špáradlá si namočíme do studenej vody.
Pripravíme si náplň. Zmiešame 220 g krémového syra, 250 g strúhaného chedaru, posekaný strúčik cesnaku, 1/2 lyžičky údenej mletej papriky a soľ podľa chuti. Premiešame a zmesou naplníme jalapeno papričky. Každú polku jalapeno obalíme plátkom slaniny a prepichneme mokrým špáradlom. Pečieme 20 až 25 minút, kým nebude slaninka chrumkavá. Tieto párty jednohubky podávame teplé.
9. Cukinové rolky – cuketové jednohubky plnené avokádom
Niečo pre vegetariánov, vegánov a obľúbencov zdravých jedál podľa Ascension Kitchen. Do mixéra si dáme 250 g kešu orieškov, ktoré sme namáčali v studenej vode minimálne 2 hodiny vopred (samozrejme zbavených vody), pridáme 2 lyžičky jablčného octu, 1 lyžicu sušenej cibule, soľ a trocha mletého čierneho korenia.
Všetko pomixujeme dohladka. V miske si zmiešame zrelé avokádo s dvomi lyžicami nadrobno posekanej červenej cibuľky a 1 lyžicou posekanej jarnej cibuľky, pridáme aj 2 lyžice šťavy z citróna a soľ. Dobre premiešame, aby nám vznikla homogénna hmota.
Na mandolíne si pripravíme tenké cukinové pásy, ktoré následne začneme plniť. Najprv pásik potrieme kešu nátierkou z mixéra, potom pridáme trocha avokádovej zmesi a na širšiu stranu poukladáme pár kúskov ľubovoľnej zeleniny narezanej do tvaru zápalky. V recepte sa odporúča mrkva, červená paprika a rôzne výhonky. Všetko spolu zatočíme do valčeka a podávame ozdobené bylinkami.
Pozri aj: Recept na domáce banánové kokosky
10. Krekry so syrom brie a brusnicovým džemom
Chcete pripraviť niečo úplne jednoduché, no chutné a lahodné? Skúste tieto obložené krekry podľa Happyfoodstube. Príprava je úplne jednoduchá ide o ultra rýchle jednohubky. Na tácku si rozmiestnime krekry, ideálne solené bez rôznych iných príchutí.
Na krekry poukladáme plátky mäkkého syra, okrem brie môžete podľa chuti použiť aj iný, napríklad aj hermelín a pokojne aj plesňový syr, ak ho máte radi. Na vrch príde malá lyžička brusnicového džemu a ešte to môžete posypať troškou nasekanej pažítky a máte hotovo. Jednoduché jednohubky na Silvestra – skvelo vyzerajú a ešte lepšie chutia.
11. Lístkové cesto plnené proscuittom a špargľou
Na záver to najlepšie? Žiadny silvestrovský stôl sa bez lístkového cesta nezaobíde, no nie? Namiesto toho, aby ste doň balili párky, tak doň zabaľte niečo iné podľa portálu Fox and Briar. Rúru si predhrejte na 220 stupňov, na plech si dajte papier na pečenie. Rozprestrite si lístkové cesto, ktoré narežte na 6 štvorcov.
Na každý štvorec položte preložený plátok proscuitta, 3 kúsky špargle, ktorú ste predtým očistili, zbavili drevnatej stonky a obalili v olivovom oleji, soli a čiernom korení, a na vrch dajte 2 lyžice nastrúhaného Gruyere syra. Dva opozitné rohy štvorcov preložte a poriadne zatlačte, aby sa počas pečenia nerozpojili a vznikli pekné taštičky. Pred samotným pečením taštičky potrite rozbitým vajcom, posoľte a pokoreňte podľa chuti a pečte 12 až 15 minút do zlatista.
Zdroj foto z úvodnej koláže: pinterest.com/belleofthekitchen, pinterest.com/countryliving, pinterest.com/enessman, pinterest.com/hbharvest
Článok aktualizovaný 30.12.2023