Kto nemá rád ovocie? Je sladké, šťavnaté, voňavé a plné vitamínov! Najlepšie ovocie je, samozrejme, v čerstvej podobe. Ak chcete jeho konzumáciu trošku ozvláštniť, pripravili sme pre vás tipy na ovocné dobrôtky. Tieto rozhodne stoja za vyskúšanie!
Odporúčame: Najkrajšie sukulenty do bytu: Ktoré privítaš aj u seba doma?
Ovocný šalát s hroznom
Ingrediencie: 2 jablká, 3 broskyne, 3 slivky, hrozno, šťava z ananásu, mäta
Postup: Ovocie umyte, očistite a nakrájajte, zalejte ananásovou šťavou a nechajte pár hodín postáť v chlade. Pred podávaním ozdobte mätou.
Odporúčame prečítať: Chudnite s ovocím
Ovocný špíz
Ingrediencie: 3 alebo 4 rôzne druhy ovocia (jahody, banány, ananás, melón, jablká, hrušky, kivi, hrozno, pomaranče, papája, mango, na čo si len spomeniete), citrónová šťava z 1 alebo 2 citrónov, štipka cukru, biely jogurt, med.
Postup: Umyté a na kúsky nakrájané ovocie postupne napichujte na špízy. Podávajte s dipom pripraveným z bieleho jogurtu a medu.
Studená ovocná polievka
Ingrediencie: 250 g jahôd, 3 ks kivi, 5 lyžíc trstinového cukru, polovica čajovej lyžičky vanilkového extraktu, biely jogurt, med
Postup: Očistené kivi rozmixujte v mixéri s troma lyžicami cukru, s trochou studenej vody (cca jedna štvrtina hrnčeka) a so štvrťkou vanilkového extraktu. Prelejte do nádoby, mixér opláchnite a vhoďte doň jahody, zvyšnú vanilku, cukor a približne rovnaké množstvo vody. Všetko spolu rozmixujte. Obe zmesi nalejte opatrne do spoločnej misky tak, aby boli vzájomne oddelené. Podávajte s kopčekom bieleho jogurtu s medom.
Grilované ovocie s čokoládovo-vanilkovým sirupom
Ingrediencie: 12 ks jahôd, 2 figy, 2 hrušky, 2 slivky, 1 hrnček cukru, polovica hrnčeka vody, čerstvá mäta, semienka anízu, smotana na šľahanie, šťava z jedného pomaranča, 1 vanilkový struk (pozdĺžne delený), čokoládový likér (cca štvrť hrnčeka), maslo (2 plátky)
Postup: Na väčšej panvici spolu zohrejte pomarančovú šťavu, vodu, cukor, vanilku a aníz. Varte približne 5 minút. Potom odstavte z ohňa a vmiešajte čokoládový likér. Hotový sirup nechajte vychladnúť. Na grilovacej panvici rozpustite maslo a opečte na ňom umyté, očistené a osušené ovocie z oboch strán. Opečené ovocie premiestnite na plech (prípadne grilovacie tácky) a ugrilujte na grile, alebo v rúre s funkciou gril cca 6 minút. Smotanu vyšľahajte s trochou cukru na hustú šľahačku. Ovocie podávajte so sirupovou zmesou, kopčekom šľahačky a mätou.
Odporúčame: Citrónová voda s kurkumou: Čo spraví s telom, keď ju budeš piť každý deň?