Pamätáte si na časy, kedy vám babičky robievali túto vianočnú klasiku, po ktorej sa vždy len tak zaprášilo? Možno ju teraz robievate aj vy a možno ste práve vďaka nám objavili zabudnuté vianočné pečivo, ktoré je také jednoduché na prípravu a také chutné.
Včelie úle, včelie úliky, osie hniezda – každý to možno pozná pod iným pomenovaním, no základom je formička, ktorá tejto maškrte dodáva správny tvar. Výhodou je, že ide o nepečený zákusok, takže ho zvládne pripraviť každá aj neskúsená gazdinka.
Ďalšou výhodou je tiež fakt, že včelie úliky môžete naplniť podľa seba. Je jedno, akú plnku zvolíte, vždy budú chutiť dokonalo. Pre dospelých môžete voliť alkoholickú verziu a pre deti zase niečo menej ostré. Poďme si tento rok na nich pochutnať všetci spolu! Ktorý recept vyskúšate?
TOP recepty na včelie úliky:
Tradičné nepečené včelie úliky
Ingrediencie:
- 240 g detských piškót
- 125 g masla
- 30 g kakaa
- 150 g práškového cukru
- 4 lyžice mlieka
- 4 lyžice rumu
- vhodné formičky na úle
Postup: Piškóty vložíme do mixéra a rozmixujeme ich najemno. Presypeme ich do misky, pridáme k ním mlieko, maslo a rovnako aj ostatné suroviny. Všetko vyhnetieme pomocou rúk alebo si to môžeme uľahčiť a zapojiť do práce kuchynského robota.
Hotovým cestom začneme plniť formičky na úliky. Formičku si vysypeme práškovým cukrom, aby sme z nej cesto potom ľahšie vyklopili. Do stredu spravíme dierku, do ktorej budeme dávať plnku. Na spodok dáme celú piškótu a včelie úliky máme hotové.
A čím včelie úliky plniť? Plnku môžete zvoliť podľa seba. Niektoré gazdinky odporúčajú vymiešať 100 g masla s 80 g práškového cukru a napokon do masla zamiešať uvarený a vychladený vanilkový puding (toto je v podstate plnka aj do krémových koláčov).
Ak nemáte radi takéto plnky, tak voliť môžete orieškový krém, Salko, karamel, vaječný likér (v tomto prípade však nezabudnite dať cesto aj na spodok, aby sa vám likér nevpil do piškóty). Prajeme príjemné vianočné maškrtenie!
Vyskúšaj aj: Recept na orechové linecké koláčiky: Nesmú chýbať na vianočnom stole!
DepositphotosOrechové včelie úliky
Ingrediencie na orieškové úliky:
- 120 g mletých mandlí
- 120 g detských piškót (mletých)
- 150 g práškového cukru
- 125 g masla
- 70 ml vaječného likéru
- 2 PL kakaa
Plnka a ďalšie suroviny:
- 70 g masla
- 40 g práškového cukru
- 20 ml vaječného likéru
- 20 g medu
- balíček piškót a práškový cukor na posyp
Postup: Suroviny na úliky zamiešame a hmotou naplníme formičky vyspané práškovým cukrom. Spravíme dierku na krém a úlik vyberieme z formičky. Plnku pripravíme vyšľahaním masla s cukrom, medom a likérom. Krémom naplníme úliky a priložíme piškótu. Úliky dáme stuhnúť do chladničky.
Kokosové úliky plnené žĺtkovým krémom
Ingrediencie:
- 200 g strúhaného kokosu
- 150 g kondenzovaného mlieka
- okrúhle piškóty
- 50 g bielej čokolády
Žĺtková plnka:
- 2 žĺtky
- 100 ml smotany na šľahanie
- 50 g masla
- 1 PL práškového cukru
Postup: Kokos zmiešame s kondenzovaným mliekom a dáme na hodinu do chladničky. Formičky na úliky vysypeme práškovým cukrom a natlačíme do nich kokosovú zmes. Vytvoríme otvor na krém, napríklad prstom alebo opačným koncom varechy. Z formičiek opatrne vyberieme úliky a dáme ich do chladničky.
Pripravíme si žĺtkový krém. Zo smotany a žĺtkov uvaríme riedku kašu. Intenzívne miešame. Potom dáme dole z ohňa a necháme ochladnúť v miske. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a po častiach zašľaháme žĺtkovú kašu.
Hotovým krémom plníme úliky. Malé množstvo krému dáme aj na piškótu a oblou časťou ju pritlačíme k úliku. Hotové úliky dáme ešte do chladničky na stuhnutie. Nakoniec ešte môžeme ozdobiť rozpustenou bielou čokoládou a posypať kokosom.
Jahodové včelie úle
Ingrediencie na jahodové včelie úliky:
- 120 g detských piškót
- 150 g práškového cukru
- 90 g zmäknutého masla
- 3 PL mlieka
- 30 g jahôd sušených mrazom
- práškový cukor na vysypanie formičky
Plnka:
- 50 g zmäknutého masla
- 120 g jahodového džemu
- 3 PL pomarančovej šťavy
- 1/2 ČL pomarančovej kôry
- 25–30 piškót na dokončenie
Postup: Cesto na úliky pripravíme z pomletých piškót, cukru, sušených jahôd, masla, mlieka. Vypracujeme nelepivé cesto. Dáme na 15 minút do chladničky. Medzitým si pripravíme plnku – maslo vyšľaháme do peny a pridáme džem s pomarančovou šťavou a kôrou. Šľaháme ďalších pár minút.
Cesto na úliky natlačíme do formičiek (cukrom vysypaných) a spravíme v nich jamku. Úliky vyberieme a naplníme krémom pomocou zdobiaceho vrecka. Na spodok priklopíme piškótou. Necháme stuhnúť v chladničke.
Pozri aj: Vianočné sladké koláčiky z lístkového cesta – TOP 23 inšpirácií, ktoré musíš skúsiť!
DepositphotosForma na včelie úliky – tipy, ako s ňou ľahšie manipulovať
Manipulácia s formou na včelie úliky môže byť výzvou, najmä ak chcete dosiahnuť dokonalý tvar a hladký povrch. Tu je niekoľko užitočných tipov, ako si prácu uľahčiť:
- Použite práškový cukor alebo kakao: Pred použitím formy ju jemne posypte práškovým cukrom alebo kakaom. To zabráni lepeniu cesta na steny formy a úliky pôjdu ľahšie vybrať.
- Vychladenie cesta: Dbajte na to, aby bolo cesto pred tvarovaním dostatočne vychladené. Studené cesto sa menej lepí a lepšie drží tvar.
- Použitie potravinovej fólie: Do formy vložte kúsok potravinovej fólie predtým, než vložíte cesto. Po vytvarovaní úlika môžete fóliu jednoducho potiahnuť a úlik sa ľahko vyberie.
- Špeciálna špachtlička alebo vidlička: Na jemné vytiahnutie úlika z formy môžete použiť malú špachtličku alebo vidličku, aby ste nepoškodili tvar.
- Pravidelné čistenie: Ak počas práce zaznamenáte, že sa cesto začína lepiť, formu priebežne umývajte a sušte, aby si zachovala hladký povrch.
- Chladenie formy: Forma na včelie úliky môže byť tiež uložená na niekoľko minút do chladničky alebo mrazničky pred použitím. Studený povrch zabráni lepeniu cesta.
- Drobné úpravy po vybraní: Ak úlik nie je dokonalý, môžete jeho povrch uhladiť prstami alebo jemne pridať cukrovú posýpku na drobné nedostatky.
Ako správne skladovať včelie úliky?
Včelie úliky je najlepšie skladovať v chladnom a suchom prostredí, aby si zachovali svoju štruktúru a čerstvosť. Ideálne ich uložíte do vzduchotesnej nádoby, ktorá zabráni ich vysychaniu alebo nasiaknutiu vlhkosti. Ak ich plníte krémom, skladujte ich v chladničke, kde vydržia čerstvé niekoľko dní.
Neplnené úliky môžete uskladniť aj v mrazničke, čím predĺžite ich trvanlivosť až na niekoľko týždňov. Pred podávaním ich stačí rozmraziť a naplniť podľa potreby.
Aktualizovaný článok: 21.12.2024