Domáce včelie úliky: Nepečené vianočné pečivo, ktoré ťa vráti do detstva

včelie úliky recept

Pamätáte si na časy, kedy vám babičky robievali túto vianočnú klasiku, po ktorej sa vždy len tak zaprášilo? Možno ju teraz robievate aj vy a možno ste práve vďaka nám objavili zabudnuté vianočné pečivo, ktoré je také jednoduché na prípravu a také chutné. 

Včelie úle, včelie úliky, osie hniezda – každý to možno pozná pod iným pomenovaním, no základom je formička, ktorá tejto maškrte dodáva správny tvar. Výhodou je, že ide o nepečený zákusok, takže ho zvládne pripraviť každá aj neskúsená gazdinka. 

Ďalšou výhodou je tiež fakt, že včelie úliky môžete naplniť podľa seba. Je jedno, akú plnku zvolíte, vždy budú chutiť dokonalo. Pre dospelých môžete voliť alkoholickú verziu a pre deti zase niečo menej ostré. Poďme si tento rok na nich pochutnať všetci spolu! Ktorý recept vyskúšate?

TOP recepty na včelie úliky:

Tradičné nepečené včelie úliky

Ingrediencie:

  • 240 g detských piškót
  • 125 g masla
  • 30 g kakaa
  • 150 g práškového cukru
  • 4 lyžice mlieka
  • 4 lyžice rumu
  • vhodné formičky na úle

Postup: Piškóty vložíme do mixéra a rozmixujeme ich najemno. Presypeme ich do misky, pridáme k ním mlieko, maslo a rovnako aj ostatné suroviny. Všetko vyhnetieme pomocou rúk alebo si to môžeme uľahčiť a zapojiť do práce kuchynského robota.

Hotovým cestom začneme plniť formičky na úliky. Formičku si vysypeme práškovým cukrom, aby sme z nej cesto potom ľahšie vyklopili. Do stredu spravíme dierku, do ktorej budeme dávať plnku. Na spodok dáme celú piškótu a včelie úliky máme hotové.

A čím včelie úliky plniť? Plnku môžete zvoliť podľa seba. Niektoré gazdinky odporúčajú vymiešať 100 g masla s 80 g práškového cukru a napokon do masla zamiešať uvarený a vychladený vanilkový puding (toto je v podstate plnka aj do krémových koláčov).

Ak nemáte radi takéto plnky, tak voliť môžete orieškový krém, Salko, karamel, vaječný likér (v tomto prípade však nezabudnite dať cesto aj na spodok, aby sa vám likér nevpil do piškóty). Prajeme príjemné vianočné maškrtenie!

Vyskúšaj aj: Recept na orechové linecké koláčiky: Nesmú chýbať na vianočnom stole!

včelie úliky recept
Depositphotos

Orechové včelie úliky

Ingrediencie na orieškové úliky:

  • 120 g mletých mandlí
  • 120 g detských piškót (mletých)
  • 150 g práškového cukru
  • 125 g masla
  • 70 ml vaječného likéru
  • 2 PL kakaa

Plnka a ďalšie suroviny:

  • 70 g masla
  • 40 g práškového cukru
  • 20 ml vaječného likéru
  • 20 g medu
  • balíček piškót a práškový cukor na posyp

Postup: Suroviny na úliky zamiešame a hmotou naplníme formičky vyspané práškovým cukrom. Spravíme dierku na krém a úlik vyberieme z formičky. Plnku pripravíme vyšľahaním masla s cukrom, medom a likérom. Krémom naplníme úliky a priložíme piškótu. Úliky dáme stuhnúť do chladničky.

Kokosové úliky plnené žĺtkovým krémom

Ingrediencie:

  • 200 g strúhaného kokosu
  • 150 g kondenzovaného mlieka
  • okrúhle piškóty
  • 50 g bielej čokolády

Žĺtková plnka:

  • 2 žĺtky
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 50 g masla
  • 1 PL práškového cukru

Postup: Kokos zmiešame s kondenzovaným mliekom a dáme na hodinu do chladničky. Formičky na úliky vysypeme práškovým cukrom a natlačíme do nich kokosovú zmes. Vytvoríme otvor na krém, napríklad prstom alebo opačným koncom varechy. Z formičiek opatrne vyberieme úliky a dáme ich do chladničky.

Pripravíme si žĺtkový krém. Zo smotany a žĺtkov uvaríme riedku kašu. Intenzívne miešame. Potom dáme dole z ohňa a necháme ochladnúť v miske. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a po častiach zašľaháme žĺtkovú kašu.

Hotovým krémom plníme úliky. Malé množstvo krému dáme aj na piškótu a oblou časťou ju pritlačíme k úliku. Hotové úliky dáme ešte do chladničky na stuhnutie. Nakoniec ešte môžeme ozdobiť rozpustenou bielou čokoládou a posypať kokosom.

Jahodové včelie úle

Ingrediencie na jahodové včelie úliky:

  • 120 g detských piškót
  • 150 g práškového cukru
  • 90 g zmäknutého masla
  • 3 PL mlieka
  • 30 g jahôd sušených mrazom
  • práškový cukor na vysypanie formičky

Plnka:

  • 50 g zmäknutého masla
  • 120 g jahodového džemu
  • 3 PL pomarančovej šťavy
  • 1/2 ČL pomarančovej kôry
  • 25–30 piškót na dokončenie

Postup: Cesto na úliky pripravíme z pomletých piškót, cukru, sušených jahôd, masla, mlieka. Vypracujeme nelepivé cesto. Dáme na 15 minút do chladničky. Medzitým si pripravíme plnku – maslo vyšľaháme do peny a pridáme džem s pomarančovou šťavou a kôrou. Šľaháme ďalších pár minút.

Cesto na úliky natlačíme do formičiek (cukrom vysypaných) a spravíme v nich jamku. Úliky vyberieme a naplníme krémom pomocou zdobiaceho vrecka. Na spodok priklopíme piškótou. Necháme stuhnúť v chladničke. 

Pozri aj: Vianočné sladké koláčiky z lístkového cesta – TOP 23 inšpirácií, ktoré musíš skúsiť!

včelie úle
Depositphotos

Forma na včelie úliky – tipy, ako s ňou ľahšie manipulovať

Manipulácia s formou na včelie úliky môže byť výzvou, najmä ak chcete dosiahnuť dokonalý tvar a hladký povrch. Tu je niekoľko užitočných tipov, ako si prácu uľahčiť:

  • Použite práškový cukor alebo kakao: Pred použitím formy ju jemne posypte práškovým cukrom alebo kakaom. To zabráni lepeniu cesta na steny formy a úliky pôjdu ľahšie vybrať.
  • Vychladenie cesta: Dbajte na to, aby bolo cesto pred tvarovaním dostatočne vychladené. Studené cesto sa menej lepí a lepšie drží tvar.
  • Použitie potravinovej fólie: Do formy vložte kúsok potravinovej fólie predtým, než vložíte cesto. Po vytvarovaní úlika môžete fóliu jednoducho potiahnuť a úlik sa ľahko vyberie.
  • Špeciálna špachtlička alebo vidlička: Na jemné vytiahnutie úlika z formy môžete použiť malú špachtličku alebo vidličku, aby ste nepoškodili tvar.
  • Pravidelné čistenie: Ak počas práce zaznamenáte, že sa cesto začína lepiť, formu priebežne umývajte a sušte, aby si zachovala hladký povrch.
  • Chladenie formy: Forma na včelie úliky môže byť tiež uložená na niekoľko minút do chladničky alebo mrazničky pred použitím. Studený povrch zabráni lepeniu cesta.
  • Drobné úpravy po vybraní: Ak úlik nie je dokonalý, môžete jeho povrch uhladiť prstami alebo jemne pridať cukrovú posýpku na drobné nedostatky.

Ako správne skladovať včelie úliky?

Včelie úliky je najlepšie skladovať v chladnom a suchom prostredí, aby si zachovali svoju štruktúru a čerstvosť. Ideálne ich uložíte do vzduchotesnej nádoby, ktorá zabráni ich vysychaniu alebo nasiaknutiu vlhkosti. Ak ich plníte krémom, skladujte ich v chladničke, kde vydržia čerstvé niekoľko dní. 

Neplnené úliky môžete uskladniť aj v mrazničke, čím predĺžite ich trvanlivosť až na niekoľko týždňov. Pred podávaním ich stačí rozmraziť a naplniť podľa potreby.

Aktualizovaný článok: 21.12.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

11 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

10.12.2021 05:59

Už som dlhšie nepripravovala, vďaka za pripomenutie.

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

10.12.2021 18:45

vždy som ich chcela vyskúšať, tento recept ani nie je taký náročný, ďakujem vám zaň

Vaše meno:

Anna Vargová

Anna Vargová

10.12.2021 23:17

Ďakujem za tip. Vyzerá to jednoduché. Už len kúpiť formičky a vyskúšam.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

11.12.2021 00:58

Toto je naozaj návrat do detstva.Moja mama úliky robievala každé Vianoce.Zdedila som po nej formu a tieto Vianoce určite budem robiť úliky aj ja.

Vaše meno:

Jana Križanová

Jana Križanová

11.12.2021 17:22

už sa chystám dlhší čas vyskúšať tento recept, ale zatiaľ som ho nevyskúšala

Vaše meno:

Zuzana Jasna

Zuzana Jasna

12.12.2021 12:05

Ďakujem krásne za pripomenutie tohto svelého dezertíku:), na ktorý som už veru aj pozabudla, pohľadám formičky a tieto Vianoce ich opätovne s veľkou radosťou zaradím na "zoznam" koláčikov:)

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

14.12.2021 16:44

úliky robievame, nielenže dobre vyzerajú ale sú aj chutné

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

12.12.2023 18:09

úliky musia byť u nás každé Vianoce, deti ich zbožňujú, mám trošku iný recept ale určite vyskúšam aj tieto

Vaše meno:

Lucia Šeptáková

Lucia Šeptáková

12.12.2023 19:13

Vratil veru..

Vaše meno:

Andrea Hazuchová

Andrea Hazuchová

13.12.2023 13:26

Ďakujem za tip

Vaše meno:

Andrea Szabová

Andrea Szabová

15.12.2023 10:34

toto si ja z môjho detstva nepamätám, ale formičku som si kúpila a už som doma nejaké skúšala a je to dobrota

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.