Pečený čaj je skutočná lahôdka, ktorú ak ste nevyskúšali, je čas to napraviť. A rovno si ho môžete i pripraviť doma, nejde totiž o nič náročné. Celá príprava spočíva len v pečení ovocia so sladidlom a koreninami. Vzniknutú zmes možno uchovávať v klasických zaváraninových pohároch. Finálna príprava čaju je už následne úplne jednoduchá. Dve až tri lyžičky pečeného čaju zalejeme v pohári horúcou vodou a fantastický teplý nápoj do sychravých dní je na svete.
Pečený čaj možno pripraviť prakticky z akéhokoľvek ovocia, no my tentokrát prinášame skôr sezónne inšpirácie. K jeseni a zime patria jablká, citrusy, zázvor, ako aj hrejivé koreniny, napríklad škorica. Ktorý z nasledujúcich receptov najviac zaujme vás?
Jablkový pečený čaj
Jablká sú typickým tunajším ovocím, ktoré už naši predkovia tradične zberali počas jesene a uchovávali v komore do neskorej zimy. Ak máte ešte stále zásoby jabĺk, alebo ste milovníkom tohto ovocia a pravidelne ho nakupujete, určite si pripravte jablkový pečený čaj, ozvláštnený arómou sušenej šalvie. Verte, že túto kombináciu si zamilujete.
Ingrediencie:
- 800 g jabĺk
- 200 g citrónov
- 100 g medu
- 300 g trstinového cukru
- 2 ČL sušenej šalvie
Postup: Jablká umyjeme a nakrájame na drobné kúsky. Citróny ošúpeme a rovnako nakrájame na menšie kúsky. Ovocie v miske zmiešame s medom, trstinovým cukrom, sušenou šalviou a rovnomerne rozmiestnime na pekáč. Pečieme asi 1 hodinu pri teplote 180 °C. Následne ešte horúci pečený čaj naplníme do zaváraninových pohárov (asi 2 cm pod okraj), uzatvoríme a otočíme hore dnom. Takto ponecháme do vychladnutia, potom uskladníme v chlade a tme. Po otvorení skladujeme v chladničke.
Pozri aj: Voňavé DIY vianočné dekorácie zo sušených pomarančov: Na stromček i na veniec
Pečený čaj so zázvorom
Pečený čaj so zázvorom a hŕbou citrusových plodov je presne to, čo počas sychravej jesene a tuhej zimy potrebujete. Tento čaj vás nielen zahreje, ale ukrýva v sebe viacero známych prírodných pomocníkov na lepšiu imunitu. Ak obľubujete klasický zázvorový čaj, túto pečenú verziu s citrusmi musíte vyskúšať!
Ingrediencie:
- 200 g čerstvého zázvoru
- 500 g pomarančov
- 100 g citrónov
- 3 mandarínky
- 4 PL medu
- 1 PL vanilkového extraktu
- 3 ks škorice (celé tyčinky)
Postup: Ako prvé citrusové plody ošúpeme, podľa možností zbavíme bielych vlákien a nakrájame na malé kúsočky. Zázvor ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Pripravíme si dostatočne veľký pekáčik, na ktorý poukladáme nakrájané citrusy a rovnako porozmiestňujeme nastrúhaný zázvor. Pridáme med so škoricou aj vanilkovým extraktom. Celé premiešame a necháme piecť pri teplote 200 °C asi 45 minút. Potom hotovým pečeným čajom naplníme čisté zaváracie poháriky, poriadne zavrieme a otočíme hore dnom až do vychladnutia. Skladujeme v chlade a tme, po otvorení v chladničke.
Vianočný pečený čaj
Do tretice prinášame inšpiráciu na domáci pečený čaj v znamení prichádzajúcich Vianoc, alebo by sa dalo rovno povedať, že s vôňou a chuťou vianočného punču. Tento pečený čaj so sebou prináša kombináciu jabĺk a mandarínok s typicky vianočnými koreninami, ako je škorica či klinčeky, ale aj s vôňou rumu.
Ingrediencie:
- 800 g jabĺk
- 200 g mandarínok
- 2 PL medu
- 4 PL rumu
- 1 celý badián
- 2 celé škorice
- 2 klinčeky
Postup: Jablká umyjeme, mandarínky ošúpeme a nakrájame na drobné kúsky. V miske pridáme k ovociu rum, med a koreniny. Poriadne premiešame a rozmiestnime na pekáč. Pečieme pri teplote 200 °C asi 45 minút. Potom rovnako ako v predchádzajúcich prípadoch pečený čaj naložíme do čistých pohárov, uzatvoríme a otočíme hore dnom. Po ochladnutí uskladníme na chladnom a tmavom mieste, po otvorení držíme v chladničke.
TIP: Doma pripravený pečený čaj v peknej ozdobenej sklenej nádobke, pokojne aj s venovaním, môže byť milou drobnosťou aj pod vianočný stromček, napríklad pre kamarátku, kolegyňu alebo aj každého milovníka čajov. Ručne vyrobenými darčekmi dávame blízkemu aj svoj čas, čo obdarovaný určite ocení.
Pozri aj: Recept na panettone: Skús tradičný taliansky vianočný koláč aj ty!