Pečený čaj je skutočná lahôdka, ktorú ak ste nevyskúšali, je čas to napraviť. A rovno si ho môžete i pripraviť doma, nejde totiž o nič náročné. Celá príprava spočíva len v pečení ovocia so sladidlom a koreninami. Vzniknutú zmes možno uchovávať v klasických zaváraninových pohároch. Finálna príprava čaju je už následne úplne jednoduchá. Dve až tri lyžičky pečeného čaju zalejeme v pohári horúcou vodou a fantastický teplý nápoj do sychravých dní je na svete.
Pečený čaj možno pripraviť prakticky z akéhokoľvek ovocia, no my tentokrát prinášame skôr sezónne inšpirácie. K jeseni a zime patria jablká, citrusy, zázvor, ako aj hrejivé koreniny, napríklad škorica. Ktorý z nasledujúcich receptov najviac zaujme vás?
Jablkový pečený čaj
Jablká sú typickým tunajším ovocím, ktoré už naši predkovia tradične zberali počas jesene a uchovávali v komore do neskorej zimy. Ak máte ešte stále zásoby jabĺk, alebo ste milovníkom tohto ovocia a pravidelne ho nakupujete, určite si pripravte jablkový pečený čaj, ozvláštnený arómou sušenej šalvie. Verte, že túto kombináciu si zamilujete.
Ingrediencie:
- 800 g jabĺk
- 200 g citrónov
- 100 g medu
- 300 g trstinového cukru
- 2 ČL sušenej šalvie
Postup: Jablká umyjeme a nakrájame na drobné kúsky. Citróny ošúpeme a rovnako nakrájame na menšie kúsky. Ovocie v miske zmiešame s medom, trstinovým cukrom, sušenou šalviou a rovnomerne rozmiestnime na pekáč. Pečieme asi 1 hodinu pri teplote 180 °C.
Následne ešte horúci pečený čaj naplníme do zaváraninových pohárov (asi 2 cm pod okraj), uzatvoríme a otočíme hore dnom. Takto ponecháme do vychladnutia, potom uskladníme v chlade a tme. Po otvorení skladujeme v chladničke.
Recept na pečený čaj s hruškami a levanduľou
Tento pečený čaj so sladkými hruškami a kvetinovou vôňou levandule prináša dokonalú rovnováhu medzi ovocnou sladkosťou a jemnými kvetinovými tónmi. Je to skvelý nápoj na večerné chvíle, kedy si chcete vychutnať niečo upokojujúce a voňavé.
Ingrediencie:
1 kg hrušiek (ideálne zrelé a šťavnaté)
100 g sušených levanduľových kvetov
300 g trstinového cukru
2 citróny (šťava a kôra)
2 PL medu
1/2 ČL škorice (voliteľne)
Postup: Hrušky umyte, olúpte a nakrájajte na menšie kúsky. V miske zmiešajte hrušky s trstinovým cukrom, citrónovou šťavou a kôrou. Pridajte levanduľové kvety a, ak máte radi korenisté nápoje, aj škoricu. Zmes rovnomerne rozložte na pekáč a pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 40 minút, kým hrušky nezmäknú a nezačnú uvoľňovať svoju vôňu.
Po upečení prelejte hrušky horúcou vodou (cca 250 ml) a nechajte lúhovať asi 10-15 minút. Sceďte zmes a naplňte do čistých zaváracích pohárov. Uložte ich na chladnom a tmavom mieste. Tento čaj je ideálny na zimné večery, kedy si chcete vychutnať niečo teplé a voňavé. Po otvorení skladujte v chladničke.
Shutterstock®Pečený čaj so zázvorom
Pečený čaj so zázvorom a hŕbou citrusových plodov je presne to, čo počas sychravej jesene a tuhej zimy potrebujete. Tento čaj vás nielen zahreje, ale ukrýva v sebe viacero známych prírodných pomocníkov na lepšiu imunitu. Ak obľubujete klasický zázvorový čaj, túto pečenú verziu s citrusmi musíte vyskúšať!
Ingrediencie:
- 200 g čerstvého zázvoru
- 500 g pomarančov
- 100 g citrónov
- 3 mandarínky
- 4 PL medu
- 1 PL vanilkového extraktu
- 3 ks škorice (celé tyčinky)
Postup: Ako prvé citrusové plody ošúpeme, podľa možností zbavíme bielych vlákien a nakrájame na malé kúsočky. Zázvor ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Pripravíme si dostatočne veľký pekáčik, na ktorý poukladáme nakrájané citrusy a rovnako porozmiestňujeme nastrúhaný zázvor.
Pridáme med so škoricou aj vanilkovým extraktom. Celé premiešame a necháme piecť pri teplote 200 °C asi 45 minút. Potom hotovým pečeným čajom naplníme čisté zaváracie poháriky, poriadne zavrieme a otočíme hore dnom až do vychladnutia. Skladujeme v chlade a tme, po otvorení v chladničke.
Vianočný pečený čaj
Do tretice prinášame inšpiráciu na domáci pečený čaj v znamení prichádzajúcich Vianoc, alebo by sa dalo rovno povedať, že s vôňou a chuťou vianočného punču. Tento pečený čaj so sebou prináša kombináciu jabĺk a mandarínok s typicky vianočnými koreninami, ako je škorica či klinčeky, ale aj s vôňou rumu.
Ingrediencie:
- 800 g jabĺk
- 200 g mandarínok
- 2 PL medu
- 4 PL rumu
- 1 celý badián
- 2 celé škorice
- 2 klinčeky
Postup: Jablká umyjeme, mandarínky ošúpeme a nakrájame na drobné kúsky. V miske pridáme k ovociu rum, med a koreniny. Poriadne premiešame a rozmiestnime na pekáč. Pečieme pri teplote 200 °C asi 45 minút. Potom rovnako ako v predchádzajúcich prípadoch pečený čaj naložíme do čistých pohárov, uzatvoríme a otočíme hore dnom. Po ochladnutí uskladníme na chladnom a tmavom mieste, po otvorení držíme v chladničke.
TIP: Doma pripravený pečený čaj v peknej ozdobenej sklenej nádobke, pokojne aj s venovaním, môže byť milou drobnosťou aj pod vianočný stromček, napríklad pre kamarátku, kolegyňu alebo aj každého milovníka čajov. Ručne vyrobenými darčekmi dávame blízkemu aj svoj čas, čo obdarovaný určite ocení.
Recept na pečený čaj z lesného ovocia s hrozienkami
Tento pečený čaj je kombináciou chutí lesného ovocia, jabĺk, hrozienok a aromatických korenín. Je to ideálny nápoj na chladné dni, ktorý zahreje, osvieži a poskytne príjemný zážitok. Tento recept je možné pripraviť aj z mrazeného ovocia.
Ingrediencie:
300 g lesného ovocia (môže byť aj mrazené – maliny, černice, jahody)
200 g jabĺk (nakrájaných na malé kúsky)
100 g hrozienok
100 g trstinového cukru
2 lyžice medu
1 citrón (šťava a kôra)
1/2 ČL škorice
1/2 ČL klinčekov
1/4 ČL zázvoru (práškový alebo čerstvý)
Postup: Jabĺčka umyte a nakrájajte na malé kúsky. Lesné ovocie, či už čerstvé alebo mrazené, pridajte k jablkám a hrozienkam v miske. K ovociu pridajte trstinový cukor, citrónovú šťavu a kôru, med a aromatické koreniny – škoricu, klinčeky a zázvor. Tieto koreniny dodajú čaju príjemnú hrejivú vôňu. Zmes rovnomerne rozložte na plech a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 40-45 minút, kým ovocie nezmäkne a nezačne uvoľňovať svoju šťavu.
Po upečení prelejte ovocie horúcou vodou (cca 250 ml), aby sa uvoľnila šťava, a nechajte lúhovať asi 10-15 minút. Sceďte zmes a naplňte do čistých zaváracích pohárov. Uložte ich na chladnom a tmavom mieste.
Tipy na skladovanie pečeného čaju
Pečený čaj je najlepšie skladovať na chladnom, tmavom mieste, ako je pivnica alebo špajza. Uchovávajte ho v zaváracích pohároch so zaručeným uzáverom, aby sa zachoval jeho čerstvý a aromatický obsah. Skladovanie v tme a chlade pomáha zachovať jeho chuť a predlžuje dobu trvanlivosti.
Po otvorení pohára je dôležité pečený čaj uchovávať v chladničke. Snažte sa ho spotrebovať čo najskôr, pretože po otvorení sa môže jeho chuť časom meniť. V chladničke vydrží približne 2 až 3 týždne, avšak ak budete dodržiavať správne podmienky, jeho trvanlivosť sa môže predĺžiť.
Vychutnajte si pečený čaj počas celého roka
Pečený čaj je nielen výborným nápojom na chladné zimné dni, ale aj skvelým darčekom, ktorý poteší každého milovníka horúcich nápojov. Jeho príprava je jednoduchá, a to, čo si do neho pridáte, závisí od vašich osobných preferencií. Experimentujte s rôznymi ovocnými kombináciami a koreninami, a vychutnajte si tento teplý nápoj počas celého roka.
Aktualizovaný článok: 10.12.2025
8 komentárov
Daniela Bieliková
15.12.2021 11:44Čaj so zázvorom citrusový odskúšaný, je fantastický!
Zdenka Sabanošová
14.12.2021 17:25Už s pila pecený čaj mix ovocia, bol veľmi dobrý.
Mária Maxianová
12.12.2021 18:20urobila som pečený čaj, teraz poháriky ozdobím a porozdávam ako darčeky
Daniela Bieliková
11.12.2021 12:33Výborné recepty, určite vyskúšam citrusový so zázvorom, páči sa mi táto kombinácia surovín
Daniela Bieliková
11.12.2021 12:33Výborné recepty, určite vyskúšam citrusový so zázvorom, páči sa mi táto kombinácia surovín
Ľubica Šťastná
11.12.2021 06:28Ako prvý určite so zázvorom.
Katarína Konečná
10.12.2021 11:05bohužiaľ čaje skoro vôbec nepijem, som kávičkárka
Marta Kendrová
10.12.2021 10:18Jablkový so zázvorom určite vyskúšam