Vianočné pečenie trochu inak: Recepty na zdravšie varianty vianočného pečiva

Zdravé vianočné pečivo

Zostávajú necelé dva týždne do Vianoc a okrem nakupovania posledných darčekov by ste nemali zabúdať ani na vianočné pečenie. S ním však prichádzajú aj kilá navyše, ktoré sa potom v Novom roku snažíme usilovne zhadzovať. Myslite na to už teraz a vyskúšajte si pripraviť zdravé vianočné koláčiky, z ktorých nemusíte mať výčitky svedomia. 

Reklama

Prečo zdravšie vianočné koláčiky dávajú zmysel aj počas sviatkov

Vianoce sú obdobím hojnosti, pohody a radosti z jedla. Práve preto má zmysel premýšľať nad tým, čo na sviatočný stôl kladieme. Zdravšie vianočné koláčiky neznamenajú odopieranie si pôžitku, ale rozumnejšiu voľbu surovín, vďaka ktorej si sladké vychutnáte bez pocitu ťažoby, nafúknutého brucha či výrazných výkyvov energie. Telo je počas zimy aj sviatkov viac zaťažené, a ak mu doprajeme kvalitnejšie zloženie, odvďačí sa lepším trávením aj celkovou pohodou.

Zmysel majú aj z psychologického hľadiska. Keď vieme, že koláčik je pripravený z kvalitných surovín, jeme ho vedomejšie a s menšími výčitkami. Zdravšie alternatívy navyše umožňujú zachovať sviatočnú atmosféru, chute aj tradíciu, no bez extrémov, ktoré nás často dobehnú až po Novom roku.

Kokosové linecké bez bielej múky

Suroviny:

  • 200 g jemne mletého kokosu

  • 100 g mandľovej múky

  • 2 vajíčka

  • 3 polievkové lyžice medu alebo čakankového sirupu

  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja

  • ½ čajovej lyžičky vanilky

  • štipka soli

Príprava: Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme približne 30 minút odpočívať v chladničke. Následne ho rozvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie a vykrajujeme tvary. Pečieme pri teplote 170 °C asi 8–10 minút, kým jemne nezružovejú. Po vychladnutí môžeme zlepovať tenkou vrstvou domáceho džemu bez cukru.

Špaldové medovníky

Suroviny:

  • 500 g hladkej špaldovej múky
  • 150 g masla
  • 3 vajíčka
  • 8 polievkových lyžíc medu
  • 3 polievkové lyžice kakaa
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 čajová lyžička perníkového korenia

Príprava: Zo všetkých surovín vymiesime cesto, ktoré necháme odležať 12 hodín v chladničke. Potom ho rozvaľkáme na tenký plát, z ktorého vykrajujeme medovníky. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie a dáme do rúry vyhriatej na 200 °C približne na 4 až 5 minút. 

Špaldové medovníky
Shutterstock®

Jablkové sušienky so škoricou

Suroviny:

  • 2 väčšie jablká

  • 150 g jemných ovsených vločiek

  • 2 polievkové lyžice medu

  • 1 čajová lyžička mletej škorice

  • ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva

  • hrsť nasekaných vlašských orechov

Príprava: Jablká nastrúhame najemno a mierne z nich vytlačíme šťavu. Pridáme ovsené vločky, med, škoricu, prášok do pečiva a orechy. Zmes premiešame a lyžicou tvarujeme malé kôpky na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C približne 12–15 minút, kým sušienky spevnejú. Sú jemne vláčne a prirodzene sladké.

Reklama

Čokoládové truffles z avokáda

Suroviny:

  • 1 zrelé avokádo

  • 3 polievkové lyžice kvalitného kakaa

  • 2 polievkové lyžice medu alebo javorového sirupu

  • 1 čajová lyžička kokosového oleja

  • strúhaný kokos alebo kakao na obaľovanie

Príprava: Avokádo rozmixujeme dohladka spolu s kakaom, medom a kokosovým olejom. Hmotu necháme aspoň hodinu stuhnúť v chladničke. Potom z nej tvarujeme malé guľôčky, ktoré obalíme v kakau alebo kokose. Skladujeme v chladničke a podávame dobre vychladené.

Orechové guľky

Suroviny:

  • 100 g sušených hrozienok
  • 100 g sušených datlí
  • 200 g mletých vlašských orechov 
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 20 g kakaa
  • 1 polievková lyžica kokosového oleja
  • 1 polievková lyžica medu
  • ½  čajovej lyžičky vanilkového extraktu

Príprava: Ako prvé dáme sušené hrozienka na dve hodiny do vody. Potom ich spolu s datľami, vlašskými orechmi, kokosom a kakaom rozmixujeme na kašu. Pridáme kokosový olej, med, vanilkový extrakt a vznikne cesto, z ktorého vytvarujeme guľky. Tie potom obalíme v kakau alebo v pomletom trstinovom cukre. Dáme ich na dve hodiny do chladničky a môžeme podávať. 

Orechové guľky
Shutterstock®

Kakaové hviezdičky

Suroviny:

  • datle
  • 100 g ovsených vločiek
  • 100 g mandlí
  • 80 g sušených brusníc
  • 3 polievkové lyžice javorového sirupu
  • 1 polievková lyžica kakaa
  • 2 polievkové lyžice bieleho jogurtu
  • citrónová šťava

Príprava: Datle namočíme na jednu hodinu vopred do vody. Ovsené vločky, mandle a sušené brusnice rozmixujeme, pridáme javorový sirup, kakao a vznikne jednotné cesto, ktoré vložíme na dve hodiny do chladničky. Potom ho rozvaľkáme na hrubší plát a vykrajujeme z neho hviezdičky. Vrch môžeme potrieť bielym jogurtom zmiešaným s citrónovou šťavou. 

Kakaové hviezdičky
Shutterstock®

Tipy, ako zdravé koláčiky skladovať, aby vydržali dlhšie

Zdravšie koláčiky často neobsahujú konzervanty ani veľké množstvo cukru, preto si zaslúžia o niečo citlivejšie skladovanie. Najlepšie je uchovávať ich v uzatvárateľných nádobách na chladnom a suchom mieste, prípadne v chladničke, ak obsahujú jogurt, tvaroh či čerstvé ovocie. Medzi jednotlivé vrstvy koláčikov sa oplatí vložiť papier na pečenie, ktorý zabráni zlepeniu a zvlhnutiu.

Mnohé zdravé koláčiky sa dajú bez problémov aj zamraziť. Po rozmrazení si zachovajú chuť aj textúru, čo oceníte najmä počas hektických sviatočných dní. Mrazenie je ideálne riešenie, ak chcete mať koláčiky pripravené vopred a zároveň si zachovať ich čerstvosť bez kompromisov.

Pre koho sú zdravšie koláčiky ideálnou voľbou

Zdravšie vianočné koláčiky ocenia najmä ľudia s citlivejším trávením, ktorí po klasických sladkostiach pociťujú ťažobu alebo únavu. Rovnako sú vhodnou voľbou pre tých, ktorí sa snažia obmedziť rafinovaný cukor, bielu múku alebo nadbytok nezdravých tukov, no nechcú sa počas sviatkov cítiť ochudobnení.

Veľkým benefitom sú aj pre rodiny s deťmi, seniorov či ľudí, ktorí sa po sviatkoch nechcú púšťať do drastických diét. Zdravšie koláčiky predstavujú rozumný kompromis medzi tradíciou a moderným prístupom k stravovaniu, ktorý podporuje dlhodobú pohodu.

Reklama

Sladké Vianoce v rovnováhe

Vianoce nemusia byť o zákazoch ani o prejedaní sa. Zdravšie koláčiky ponúkajú možnosť, ako si sviatočné dni vychutnať s ľahkosťou, radosťou a bez zbytočných výčitiek. Stačí malá zmena surovín a prístupu, aby sa sladké stalo súčasťou pohody, nie jej narušením.

Keď sa na sviatočnom stole stretne tradícia s rozumom, vznikne rovnováha, ktorá chutí najlepšie. A práve takáto rovnováha robí Vianoce skutočne príjemnými – pre telo aj myseľ.

Aktualizovaný článok: 13.12.2025

5/5 - 4 hlasov
Prihláste sa pod svojím účtom, aby ste mohli jednoducho komentovať články, zapájať sa do súťaží a hlasovať.
Ak ešte nemáte vytvorený účet, neváhajte a zaregistrujte sa – získate tak plný prístup k interaktívnym funkciám webu.

21 komentárov

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

Alena Vaneková

Alena Vaneková

13.12.2025 10:00

Orechové guľky sú u nás top👍🫶😉

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

07.11.2021 21:52

Super, aj na Vianoce sa dá maškrtiť zdravo a diétne :-)

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

26.11.2018 15:07

tie orechové guľky musím vyskúšať tento rok. Ďakujem za Tip :-)

Vaše meno:

Kamča

Kamča

12.02.2017 10:25

Kamarátka robieva špaldové medovníčky. A po zhliadnutí týchto receptov, určite vyskúšam aj mimo vianočnej sezóny.

Vaše meno:

Alžbeta Nováková

Alžbeta Nováková

03.01.2017 19:48

Robila som špaldové medovníky sú súper

Vaše meno:

simona v.

simona v.

27.12.2016 13:50

medovnicky robim zasadne iba z raznej muky a ostatne iba zo spaldovej,ziadne pridavanie bielej muky, aspon clovek nema potom take vycitky pri konzumacii :)) a cukru tiez davam iba polovicu ak idem podla receptu :)

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

25.12.2016 10:30

veľmi ocením zdravé pochúťky

Vaše meno:

Ján

Ján

22.12.2016 23:37

Dobré tipy

Vaše meno:

Ján

Ján

22.12.2016 23:37

Skvele vyzdobené

Vaše meno:

Ján

Ján

22.12.2016 23:36

Vianoce sú aj o pečení :)

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 00:06

Niečo pre mňa :)

Vaše meno:

Ivana Čekanová

Ivana Čekanová

16.12.2016 18:58

už len vyskúšať :)

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

15.12.2016 21:14

Medovníčky som dnes piekla, sú skvelé :)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

14.12.2016 13:05

Výbornè recepty,guľky sú veľmi rýchly recept.Robievam ich aj ja,vyskúßam aj tento recept.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

13.12.2016 23:25

tiež robím medovníčky zo špaldovej múky

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

13.12.2016 20:39

hviezdičky vypadaju lákavo

Vaše meno:

ivana pistovičová

ivana pistovičová

13.12.2016 18:50

mnam, vyskusame aspon gulicky

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

13.12.2016 18:41

chutilo by mi to určite

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

13.12.2016 16:51

kakaové hviezdičky môžu byť super a aj dobre vyzerajú

Vaše meno:

Mária Terefenková

Mária Terefenková

13.12.2016 16:47

Zdravé receptíky by boli, už len vyskúšať.

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

13.12.2016 13:24

rada si spestrím chvíle pred vianocami pečením koláčikov

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE