Zostávajú necelé dva týždne do Vianoc a okrem nakupovania posledných darčekov by ste nemali zabúdať ani na vianočné pečenie. S ním však prichádzajú aj kilá navyše, ktoré sa potom v Novom roku snažíme usilovne zhadzovať. Myslite na to už teraz a vyskúšajte si pripraviť zdravé vianočné koláčiky, z ktorých nemusíte mať výčitky svedomia.
Prečo zdravšie vianočné koláčiky dávajú zmysel aj počas sviatkov
Vianoce sú obdobím hojnosti, pohody a radosti z jedla. Práve preto má zmysel premýšľať nad tým, čo na sviatočný stôl kladieme. Zdravšie vianočné koláčiky neznamenajú odopieranie si pôžitku, ale rozumnejšiu voľbu surovín, vďaka ktorej si sladké vychutnáte bez pocitu ťažoby, nafúknutého brucha či výrazných výkyvov energie. Telo je počas zimy aj sviatkov viac zaťažené, a ak mu doprajeme kvalitnejšie zloženie, odvďačí sa lepším trávením aj celkovou pohodou.
Zmysel majú aj z psychologického hľadiska. Keď vieme, že koláčik je pripravený z kvalitných surovín, jeme ho vedomejšie a s menšími výčitkami. Zdravšie alternatívy navyše umožňujú zachovať sviatočnú atmosféru, chute aj tradíciu, no bez extrémov, ktoré nás často dobehnú až po Novom roku.
Kokosové linecké bez bielej múky
Suroviny:
200 g jemne mletého kokosu
100 g mandľovej múky
2 vajíčka
3 polievkové lyžice medu alebo čakankového sirupu
2 polievkové lyžice kokosového oleja
½ čajovej lyžičky vanilky
štipka soli
Príprava: Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme približne 30 minút odpočívať v chladničke. Následne ho rozvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie a vykrajujeme tvary. Pečieme pri teplote 170 °C asi 8–10 minút, kým jemne nezružovejú. Po vychladnutí môžeme zlepovať tenkou vrstvou domáceho džemu bez cukru.
Špaldové medovníky
Suroviny:
- 500 g hladkej špaldovej múky
- 150 g masla
- 3 vajíčka
- 8 polievkových lyžíc medu
- 3 polievkové lyžice kakaa
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 čajová lyžička perníkového korenia
Príprava: Zo všetkých surovín vymiesime cesto, ktoré necháme odležať 12 hodín v chladničke. Potom ho rozvaľkáme na tenký plát, z ktorého vykrajujeme medovníky. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie a dáme do rúry vyhriatej na 200 °C približne na 4 až 5 minút.
Jablkové sušienky so škoricou
Suroviny:
2 väčšie jablká
150 g jemných ovsených vločiek
2 polievkové lyžice medu
1 čajová lyžička mletej škorice
½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
hrsť nasekaných vlašských orechov
Príprava: Jablká nastrúhame najemno a mierne z nich vytlačíme šťavu. Pridáme ovsené vločky, med, škoricu, prášok do pečiva a orechy. Zmes premiešame a lyžicou tvarujeme malé kôpky na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C približne 12–15 minút, kým sušienky spevnejú. Sú jemne vláčne a prirodzene sladké.
Čokoládové truffles z avokáda
Suroviny:
1 zrelé avokádo
3 polievkové lyžice kvalitného kakaa
2 polievkové lyžice medu alebo javorového sirupu
1 čajová lyžička kokosového oleja
strúhaný kokos alebo kakao na obaľovanie
Príprava: Avokádo rozmixujeme dohladka spolu s kakaom, medom a kokosovým olejom. Hmotu necháme aspoň hodinu stuhnúť v chladničke. Potom z nej tvarujeme malé guľôčky, ktoré obalíme v kakau alebo kokose. Skladujeme v chladničke a podávame dobre vychladené.
Orechové guľky
Suroviny:
- 100 g sušených hrozienok
- 100 g sušených datlí
- 200 g mletých vlašských orechov
- 100 g strúhaného kokosu
- 20 g kakaa
- 1 polievková lyžica kokosového oleja
- 1 polievková lyžica medu
- ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Príprava: Ako prvé dáme sušené hrozienka na dve hodiny do vody. Potom ich spolu s datľami, vlašskými orechmi, kokosom a kakaom rozmixujeme na kašu. Pridáme kokosový olej, med, vanilkový extrakt a vznikne cesto, z ktorého vytvarujeme guľky. Tie potom obalíme v kakau alebo v pomletom trstinovom cukre. Dáme ich na dve hodiny do chladničky a môžeme podávať.
Shutterstock®Kakaové hviezdičky
Suroviny:
- datle
- 100 g ovsených vločiek
- 100 g mandlí
- 80 g sušených brusníc
- 3 polievkové lyžice javorového sirupu
- 1 polievková lyžica kakaa
- 2 polievkové lyžice bieleho jogurtu
- citrónová šťava
Príprava: Datle namočíme na jednu hodinu vopred do vody. Ovsené vločky, mandle a sušené brusnice rozmixujeme, pridáme javorový sirup, kakao a vznikne jednotné cesto, ktoré vložíme na dve hodiny do chladničky. Potom ho rozvaľkáme na hrubší plát a vykrajujeme z neho hviezdičky. Vrch môžeme potrieť bielym jogurtom zmiešaným s citrónovou šťavou.
Shutterstock®Tipy, ako zdravé koláčiky skladovať, aby vydržali dlhšie
Zdravšie koláčiky často neobsahujú konzervanty ani veľké množstvo cukru, preto si zaslúžia o niečo citlivejšie skladovanie. Najlepšie je uchovávať ich v uzatvárateľných nádobách na chladnom a suchom mieste, prípadne v chladničke, ak obsahujú jogurt, tvaroh či čerstvé ovocie. Medzi jednotlivé vrstvy koláčikov sa oplatí vložiť papier na pečenie, ktorý zabráni zlepeniu a zvlhnutiu.
Mnohé zdravé koláčiky sa dajú bez problémov aj zamraziť. Po rozmrazení si zachovajú chuť aj textúru, čo oceníte najmä počas hektických sviatočných dní. Mrazenie je ideálne riešenie, ak chcete mať koláčiky pripravené vopred a zároveň si zachovať ich čerstvosť bez kompromisov.
Pre koho sú zdravšie koláčiky ideálnou voľbou
Zdravšie vianočné koláčiky ocenia najmä ľudia s citlivejším trávením, ktorí po klasických sladkostiach pociťujú ťažobu alebo únavu. Rovnako sú vhodnou voľbou pre tých, ktorí sa snažia obmedziť rafinovaný cukor, bielu múku alebo nadbytok nezdravých tukov, no nechcú sa počas sviatkov cítiť ochudobnení.
Veľkým benefitom sú aj pre rodiny s deťmi, seniorov či ľudí, ktorí sa po sviatkoch nechcú púšťať do drastických diét. Zdravšie koláčiky predstavujú rozumný kompromis medzi tradíciou a moderným prístupom k stravovaniu, ktorý podporuje dlhodobú pohodu.
Sladké Vianoce v rovnováhe
Vianoce nemusia byť o zákazoch ani o prejedaní sa. Zdravšie koláčiky ponúkajú možnosť, ako si sviatočné dni vychutnať s ľahkosťou, radosťou a bez zbytočných výčitiek. Stačí malá zmena surovín a prístupu, aby sa sladké stalo súčasťou pohody, nie jej narušením.
Keď sa na sviatočnom stole stretne tradícia s rozumom, vznikne rovnováha, ktorá chutí najlepšie. A práve takáto rovnováha robí Vianoce skutočne príjemnými – pre telo aj myseľ.
Aktualizovaný článok: 13.12.2025
21 komentárov
Alena Vaneková
Orechové guľky sú u nás top👍🫶😉
Kristína Sekeráková
07.11.2021 21:52Super, aj na Vianoce sa dá maškrtiť zdravo a diétne :-)
Zuzana Beránková
26.11.2018 15:07tie orechové guľky musím vyskúšať tento rok. Ďakujem za Tip :-)
Kamča
12.02.2017 10:25Kamarátka robieva špaldové medovníčky. A po zhliadnutí týchto receptov, určite vyskúšam aj mimo vianočnej sezóny.
Alžbeta Nováková
03.01.2017 19:48Robila som špaldové medovníky sú súper
simona v.
27.12.2016 13:50medovnicky robim zasadne iba z raznej muky a ostatne iba zo spaldovej,ziadne pridavanie bielej muky, aspon clovek nema potom take vycitky pri konzumacii :)) a cukru tiez davam iba polovicu ak idem podla receptu :)
ľubka Olexyová
25.12.2016 10:30veľmi ocením zdravé pochúťky
Ján
22.12.2016 23:37Dobré tipy
Ján
22.12.2016 23:37Skvele vyzdobené
Ján
22.12.2016 23:36Vianoce sú aj o pečení :)
Mia Lock
21.12.2016 00:06Niečo pre mňa :)
Ivana Čekanová
16.12.2016 18:58už len vyskúšať :)
Ivana Goliašová
15.12.2016 21:14Medovníčky som dnes piekla, sú skvelé :)
Lucia Valková
14.12.2016 13:05Výbornè recepty,guľky sú veľmi rýchly recept.Robievam ich aj ja,vyskúßam aj tento recept.
Soňa Krátka
13.12.2016 23:25tiež robím medovníčky zo špaldovej múky
Iveta Moravčíková
13.12.2016 20:39hviezdičky vypadaju lákavo
ivana pistovičová
13.12.2016 18:50mnam, vyskusame aspon gulicky
ľubka Olexyová
13.12.2016 18:41chutilo by mi to určite
Martina Zahoranová
13.12.2016 16:51kakaové hviezdičky môžu byť super a aj dobre vyzerajú
Mária Terefenková
13.12.2016 16:47Zdravé receptíky by boli, už len vyskúšať.
ľubka Olexyová
13.12.2016 13:24rada si spestrím chvíle pred vianocami pečením koláčikov