Adventný čas sa vyznačuje aj pečením vianočných keksíkov, ktorých je nespočetné množstvo. Každá gazdinka zbiera tieto recepty s nádejou, že ich určite niekedy vyskúša. No nakoniec aj tak vsadíme na overené klasiky a recepty časom zaľahnú prachom.
Ja som tento rok trochu viac experimentovala s pečením bezlepkových keksíkov. Za túto skúsenosť som vďačná a presvedčila som sa znovu o tom, že ma intuícia neklame. Dosť receptov je totiž nepoužiteľných a tak som kombinovala moje osvedčené a vymieňala som múku s lepkom za jednodruhové múky a škrob. Je to trochu alchýmia, ale výsledok bol skvelý a mám teraz vlastné bezlepkové recepty. Vďaka tomu vám prinášam recept na šťavnaté muffinky s marcipánom.
Odporúčame prečítať: Recept na domáci Baileys a Čokoládový sirup
Budete potrebovať na 12 – 14 kusov:
- 1 väčší zrelý banán
- kôru a šťavu z jedného citrónu
- 75 g trstinového cukru
- 2 veľké vajcia
- 150 ml oleja
- 150 g pohánkovej múky
- 50 g mletých mandlí (alebo orechov, kokosu…)
- 30 g sušených brusníc (môžete vynechať)
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného zázvoru
- 1/2 čajovej lyžičky mletých klinčekov
- 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 1 polievková lyžica kakaového prášku
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 250 g jemne strúhanej mrkvy
- štipka soli
- marcipán
Odporúčame prečítať: Recept na domáce banánové kokosky
Postup:
Vložte banán do mixéra, pridajte k nemu kôru a šťavu z citróna, cukor a vajcia. Krátko mixujte a primiešajte olej. Vo veľkej miske zmiešajte pohánkovú múku, kakao, mleté mandle, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, mletý zázvor, klinčeky a soľ. Pridajte tekutú zmes, premiešajte a na záver vmiešajte na jemno strúhanú mrkvu a brusnice.
Namiesto zázvoru a mletých klinčekov môžete použiť mletú škoricu, alebo perníkové korenie. Do muffinovej formičky dajte lyžicu cesta, vložte kúsok marcipánu (čokolády) a doplňte cestom. Pečte pri teplote 180°C asi 15 – 25 minút. Povrch muffinkov môžete po upečení potrieť čokoládou a ozdobiť.
Odporúčame prečítať: Recept na domáci vaječný a čokoládový likér