Aké pripraviť jedlo na vianočnú párty? Inšpiruj sa týmito pochúťkami

Jedlá na vianočnú párty

Obdobie Vianoc sa úzko spája s návštevami, večierkami a posedeniami s kolegami, s priateľmi či rodinou. Organizujete aj vy váš vlastný vianočný večierok? Potom ste zodpovední za prípravu nápojov a jedál, aby hostia neboli sklamaní. Žiadna veda to nie je, odporúčame vám nachystať jednoduché a rýchle pochúťky, ktoré vám nezaberú veľa času. Koniec koncov, dôležitá je zábava!

Pozrite si jednoduché inšpirácie na jedlo na vianočnú párty, ktorými nepohrdne žiadny z vašich návštevníkov, a dokonca vás za ne budú hostia ospevovať ešte dlho po sviatkoch.

Reklama

Nátierky

Každý ich miluje a je s nimi minimálna robota. Nátierky sú skvelým a nevyčerpateľným zdrojom občerstvenia, pretože ich existujú tisíce. Najlepšie na nich je, že ich zamiešate v jednej miske, dáte do nich príborové nožíky a necháte hostí, aby sa sami obslúžili.

Ohúrte svojich hostí s mexickým guacamole z avokáda. Stačí vám na to zrelé avokádo, paradajka, zavárané papričky jalapenos a čerstvý alebo mletý koriadnder. Všetko poriadne zamiešajte, alebo vhoďte do mixéra, dochuťte soľou a korením a trochou šťavy z limetky proti sčernaniu zmesi. Položte vedľa misu s pečivom alebo s chipsami nachos a máte vystarané.

Populárnou nátierkou je aj klasická cesnaková. S taveným syrom zmiešajte prelisované strúčiky cesnaku a pridajte nastrúhaný eidam alebo goudu. Žiadne dochucovanie nie je potrebné. Pre zdravšu verziu zvoľte namiesto taveného syra napríklad krémový syr alebo cottage syr.

Veľmi obľúbenou nátierkou, ktorou nič nepokazíte je aj vajíčková. Robí sa na množstvo spôsobov, no najlepšie je vajíčka uvariť natvrdo a nasekať ich nadrobno. Pridajte tavený syr, červenú cibuľku nadrobno, zaváranú uhorku nasekanú nadrobno a napokon soľ, korenie a lyžičku plnotučnej horčice. 

guacamole pre hostí
Shutterstock®

Jednohubky

Horšie je to už s jednohubkami, ktoré sú ale o to viac obľúbené. Narobíte sa, a z podnosu zmiznú v okamihu. Aké jednohubky ale spraviť?

Skúste tradičné klobáskové – na kolieska rožka dajte trocha syra či masla, na to dižónsku horčicu, kúsok plátkového syra. Pokračujte kolieskom klobásy a uhorky, zapichnite do jednohubky špáradlo a ukladajte na podnos. Pre nízkosacharidovú verziu vynechajte pečivo a ukladajte suroviny priamo na klobásu.

A čo tak zdravšie jednohubky bez pečiva? Nakrájajte tvrdý syr na kocky a položte naň polovicu hroznovej bobule. Opäť servírujte prepichnuté špáradlom.

Reklama

Chutiť bude vašim hosťom aj talianske prosciutto v kombinácii so žltým melónom. Pre lacnejšiu alternatívu zvoľte schwarzwaldskú šunku.

Poslednou výbornou maličkou pochúťkou na stôl sú mini mozarelly so cherry paradajkou a kúskom čerstvej bazalky podávanej na špáradle či plastovom meči. Žiadne rezanie a chutné jednohubky sú na stole raz-dva!

hrozno so syrom ako jednohubka
Shutterstock®

Nárezy a obložené misy

Nezabúdajme ani na nárezy, ktoré hostia milujú. Variácie syra, údenín, mäsa, zeleniny, rôznych dipov a akýchkoľvek iných pochutín budú vítané. Na takýto podnos môžete dať čokoľvek, čo vám príde na um. Dokonca môžete taniere urobiť aj tematicky, napríklad oddeliť mäso od syrov a zeleninu od ovocia. Fantázii sa medze nekladú. Inšpirujte sa a skúste dať vášmu tanieru s nárezmi nejaký vianočný tvar, napríklad tvar vianočného stromčeka.

Na úspešnú obloženú misu však nestačí iba nahádzať pochutiny na tanier – pekné usporiadanie dokáže výrazne zvýšiť jej efekt. Snažte sa pracovať s farbami, štruktúrami aj výškou jednotlivých surovín, aby misa pôsobila lákavo a premyslene. Výborne funguje striedanie mäkkých a chrumkavých prvkov, slaných a sladkých chutí či rôznych druhov pečiva. 

Ak pridáte zopár ozdôb v podobe rozmarínu, brusníc alebo drobných vianočných dekorácií, aj jednoduchý tanier nárezov dokáže zrazu vyzerať slávnostne a profesionálne.

prosciutto s melónom hostia ocenia
Shutterstock®

Recepty, ktoré sa oplatí vyskúšať:

1. Slaninovo-syrové slimáky z lístkového cesta

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového cesta,
  • 150 g strúhaného syra (eidam alebo cheddar),
  • 150 g plátkovej slaniny alebo šunky,
  • 1 vajce na potretie,
  • čierne korenie.

Postup: Lístkové cesto rozvaľkajte a posypte strúhaným syrom. Poukladajte plátky slaniny a zľahka okoreňte. Cesto pevne zrolujte do valca a nakrájajte na kolieska hrubé približne 1,5 cm. Poukladajte ich na plech, potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte pri 200 °C asi 15 minút, kým sú zlatisté a chrumkavé. Podávajte ešte teplé.

2. Kuracie mini rezníčky v kukuričných lupienkoch

Ingrediencie:

  • 400 g kuracích pŕs,
  • 2 vajcia,
  • 100 g rozdrvených kukuričných lupienkov,
  • soľ, korenie, sladká paprika,
  • olej na vyprážanie.

Postup: Kuracie mäso nakrájajte na malé kúsky alebo pásiky. Osoľte, okoreňte a obaľte v rozšľahaných vajciach. Následne obaľte v rozdrvených lupienkoch. Vyprážajte na rozohriatom oleji do zlatista (alebo pečte v rúre pri 200 °C cca 15 minút). Sú rýchle, chrumkavé a na párty ideálne do ruky.

3. Bruschetta s paradajkami a bazalkou

Ingrediencie:

  • 1 bageta,
  • 4–5 zrelých paradajok,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • hrsť čerstvej bazalky,
  • olivový olej,
  • soľ, korenie.

Postup: Bagetu nakrájajte na plátky a ľahko opečte v rúre alebo na panvici. Paradajky nakrájajte nadrobno, zmiešajte s nasekanou bazalkou, prelisovaným cesnakom, olivovým olejom, soľou a korením. Zmes navrstvite na opečené pečivo tesne pred podávaním, aby krusta zostala chrumkavá.

4. Bryndzová pomazánka s červenou cibuľou

Ingrediencie:

  • 200 g bryndze,
  • 100 g masla alebo Lučiny,
  • 1 malá červená cibuľa,
  • 1 ČL sladkej papriky,
  • soľ, korenie, pažítka.

Postup: Bryndzu vymiešajte s maslom do hladka, pridajte najemno nakrájanú cibuľu, papriku, štipku soli a korenia. Posypte pažítkou. Podávajte s čerstvým pečivom, tyčinkami alebo na mini toastoch. Výborná, rýchla a sýta nátierka na párty.

5. Jednoduchý tuniakový šalát do tortillových košíčkov

Ingrediencie:

  • 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave,
  • 2 PL majonézy alebo bieleho jogurtu,
  • 1 menšia kukurica z konzervy,
  • 1 menšia červená paprika,
  • soľ, korenie, citrónová šťava,
  • mini tortilla cups alebo slané košíčky.

Postup: Tuniaka sceďte, zmiešajte s majonézou, kukuricou a nadrobno nakrájanou paprikou. Dochutíte soľou, korením a kvapkou citrónovej šťavy. Naplňte malé košíčky a ozdobte kúskom petržlenovej vňate. Vyzerá to efektne a je hotové za pár minút.

Reklama

Vianočná párty, na ktorú sa bude dlho spomínať

Pripraviť dobré občerstvenie nemusí byť žiadna veda – stačí pár jednoduchých receptov, zopár surovín a trocha fantázie. Či už stavíte na klasické nátierky, jednohubky, kreatívne nárezy alebo teplé minipochúťky, dôležité je, aby ste si večierok užili spolu s hosťami. Pohodová atmosféra, chutné jedlo a príjemná spoločnosť totiž vytvárajú presne ten typ večera, ktorý si každý rád zopakuje. A kto vie – možno sa práve vaše vianočné pohostenie stane rodinnou tradíciou, na ktorú sa budú všetci tešiť rok čo rok.

Aktualizovaný článok: 09.12.2025

4/5 - 5 hlasov

12 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

monika potheova

monika potheova

27.12.2017 12:01

dobré nápady

Vaše meno:

Vlasta Tóthová

Vlasta Tóthová

18.12.2017 20:54

Mňam !
Škoda, že je s tým veľa babračky a rýchlo sa to zje ! :D

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

13.12.2017 12:25

nič z toho ma moc nezaujalo

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

11.12.2017 20:21

bez cesnakovej a avokádovej nátierky a podobných jednohubiek sa nezaobíde žiadna naša párty

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

11.12.2017 19:09

super tipy a guacamole je super ,dakujem za tipy

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

11.12.2017 13:08

Nech prichystáte z ktorejkoľvek kategórie nejakú dobrotu, zmizne z taniera rýchlosťou blesku. Naša rodinka obľubuje jednohubky a nátierky, hlavne tie s cesnakom, super...

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

11.12.2017 09:52

My vyrabame rozne natieky a davame ich na jednohubky, len sa tak po nich zaprasi.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 09:02

niečo určite odkukám

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

10.12.2017 01:30

ďakujem za skvelé tipy, určite vyskúšame viacero nátierok, budeme robiť aj bezlaktózne verzie...už sa teším :)

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

09.12.2017 17:58

Rada robím obložené misy , rôzne jednohubky , fantázii sa mädze nekladú ..!! Mám rada tie s hroznom a syrom alebo olivou a syrom ..

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

09.12.2017 17:25

Súhlasím, s jednohubkami je viac práce, ale naozaj miznú jedna radosť.

Vaše meno:

benynka

benynka

09.12.2017 09:21

Dobré tipy, každý si zoberie čo chce a koľko chce, nemám rada keď na návšteve naservírujú obložené chlebíky a ledva natlačím do seba jeden už mi dávajú na tanier ďalší.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE