Nie je tajomstvom, že klasické zemiakové čipsy patria k nezdravým potravinám. Vysoké množstvo tuku a oleja, ktoré sa v nich nachádza dokáže nášmu telu pri pravidelnej konzumácii narobiť nemalé zdravotné problémy.
Ak sa nechcete vzdať tejto slanej pochúťky, vyskúšajte si pripraviť jej zdravé varianty. Zeleninové čipsy sú skvelým riešením.
Pozor na zdravie
Klasické zemiakové čipsy, na ktorých si mnohí z nás radi pochutnávajú pri večernom pozeraní televízie, obsahujú veľké množstvo soli a oleja. Ich pravidelnou konzumáciou sa u ľudí zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku, obezity a ochorení srdca.
Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš
Čipsy z červenej repy a zeleru
Recept:
- 4 červené repy
- 1 zeler
- 50 ml vody
- 50 ml jablčného octu
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- soľ
Červenú repu a zeler očistíme a nakrájame na tenké plátky. V miske zmiešame vodu, jablčný ocot a olivový olej. Potom plátky zeleniny vložíme do misky so zarobenou „omáčkou“ a necháme 20 minút odležať. Plátky zeleniny poukladáme na plech na pečenie, posolíme a dáme piecť do rúry pri teplote 125 stupňov na približne jednu hodinu.
Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Viacfarebné zeleninové čipsy
Recept:
- 1 cvikla
- 1 cuketa
- 1 kaleráb
- ½ tekvice hokkaido
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- korenie podľa chuti
- soľ
Všetku zeleninu očistíme a nakrájame na tenké plátky. Cuketové plátky posolíme a necháme 10 minút odstáť, aby cuketa pustila nadbytočnú vodu. V miske zmiešame olivový olej, roztlačený cesnak a korenie podľa chuti. Zeleninové plátky poukladáme na plech na pečenie a po jednom potrieme vopred pripravenou olejovou zmesou. Potom čipsy osolíme podľa chuti a dáme piecť pri teplote 125 stupňov na približne jednu hodinu.
Odporúčame prečítať: Takto si pripravíte pravé mexické guacamole
www.shutterstock.com