10 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš – TOP tipy na zdravé snacky

zdravé večerné maškrty

Večerné pojedanie sladkostí alebo orieškov dokáže za pár mesiacov pridať vašej postave aj niekoľko kíl navyše. Ak sa neviete vzdať tohto zlozvyku, nahraďte sladké čokolády a presolené chipsy zdravšími alternatívami, ktoré vám na kilách určite nepridajú. Aj zdravá zelenina či ovocie, dokážu chutne nahradiť všetky nezdravé potraviny. Stačí vedieť, ako na to!

 Ako si pripraviť zdravú dobrotu k večernému posedeniu pri filme? Ktoré potraviny nie je problém jesť aj večer a ktoré zvlášť nenarušia kalorický deficit? Máme pre vás niekoľko tipov na zdravé snacky, ktoré musíte vyskúšať!

Zdravé recepty pre večerné maškrtenie:

1. Opečený karfiol – nenaruší váš kalorický deficit

Ako prvé karfiol porozdeľujeme na menšie ružičky a dáme variť na 5 minút do vriacej vody. Potom ho poukladáme na plech, posypeme soľou, červenou paprikou a trochou korenia. Dáme piecť na 10 minút pri teplote 200 stupňov. Po upečení by mal byť karfiol krásne zlatistý a jemne chrumkavý na povrchu.

Odporúčame: Prírodné lieky na odstránenie parazitov z tela

jablkové chipsy
Depositphotos

2. Chipsy zo sušených jabĺk 

Najskôr jablká nakrájame na tenké plátky, tie potom stačí poukladať na plech a posypať škoricou. Dáme piecť na 15 minút pri 200 stupňoch, potom rúru vypneme a necháme ich v nej sušiť aspoň 4 hodiny. Po štyroch hodinách by mali byť jablká úplne suché a chrumkavé. Chipsy zo sušených jabĺk sú skvelou voľbou, pretože sú zdravou alternatívou k bežným sladkostiam a obsahujú vlákninu, ktorá podporuje trávenie. Navyše sú bohaté na vitamíny a antioxidanty, čím pomáhajú posilniť imunitný systém a dodávajú energiu počas dňa.

3. Cukina so syrom 

Cukinu nakrájame na rovnako hrubé kolieska, ktoré potrieme olejom. Na panvici opečieme plátky do zlatista z oboch strán. Potom ich posypeme nastrúhaným tvrdým syrom, polejeme trochou paradajkového pretlaku a vložíme do rúry na 10 minút zapiecť. Po zapečení by mal syr vytvoriť chutnú zlatistú kôrku, ktorá sa krásne spojí s paradajkovým pretlakom. Tento jednoduchý pokrm je skvelou rýchlou večerou alebo prílohou, ktorá je plná chutí a zároveň ľahká na prípravu.

4. Jablko s arašidovým maslom

Jabĺčka si pokrájame na mesiačiky. Potom na ne natrieme tenkú vrstvu kvalitného arašidového masla, posypeme ovsenými vločkami a polejeme kvalitnou vysokopercentnou čokoládou. Pozor ale na množstvo použitého arašidového masla, pretože pri použití väčšieho množstva sa zo zdravej maškrty stáva kalorická maškrta. Hoci arašidové maslo patrí medzi zdravé ingrediencie, nie je práve nízkokalorické. 

Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

pečený cícer
Depositphotos

5. Chrumkavý cícer – zdravý snack bohatý na bielkoviny

Cícer najskôr uvaríme. Potom ho rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a posolíme. Dáme ho piecť pri teplote 180 °C na približne 30 minút. Počas pečenia ho občas premiešame. Keď je cícer krásne zlatistý a chrumkavý, môžeme ho vybrať z rúry a posypať obľúbenými koreninami, ako je cesnakový prášok alebo údená paprika. Tento chrumkavý snack je výbornou alternatívou k nezdravým pochutinám a je bohatý na bielkoviny a vlákninu.

6. Chrumkavý banán s medom 

Máte večer chuť na sladké jedlá? Banán pokrájame na menšie kolieska, posypeme trochou škorice a pokvapkáme medom. Dáme ho na vopred rozohriatu panvicu a opekáme z každej strany 1 minútu. Po opečení by mali byť banánové kolieska jemne karamelizované a voňavé po škorici. Tento rýchly dezert je nielen chutný, ale aj výživný, vďaka kombinácii prírodných cukrov z banánu a medu.

7. Paradajky s mozzarellou 

Paradajky pokrájame na kolieska a poukladáme ich na plech. Na každý plátok položíme kúsok mozzarelly a na kúsky pokrájanú bazalku. Okoreníme a dáme na 15 minút zapiecť do rúry. Po zapečení by mala byť mozzarella jemne roztopená a paradajky šťavnaté, vytvárajúc dokonalú chuťovú kombináciu. Tento jednoduchý, ale chutný recept je ideálny ako niečo drobné pod zub. 

Odporúčame prečítať: Čo vám dodá energiu? Nechajte si poradiť od vášho znamenia! 

pečená mrkva
Depositphotos

8. Chrumkavá mrkva – nenaruší vaše chudnutie

Mrkvu nakrájame na tenké pásiky a dáme do vriacej vody na 10 minút variť. Potom ju dáme na plech, pokvapkáme trochou oleja, osolíme, okoreníme a posypeme petržlenovou vňaťou. Dáme piecť na 20 minút pri teplote 200 stupňov. Po upečení bude mrkva krásne chrumkavá na povrchu, ale stále šťavnatá vnútri.

9. Avokádové guacamole s pečenými batatovými hranolkami

Aké ďalšie večerné maškrty si môžeme prirpaviť? Pečené batatové hranolky sú výbornou náhradou za klasické chipsy. Stačí bataty nakrájať na tenké pásiky, posypať ich trochou olivového oleja a upiecť do chrumkava. K tomu si môžete pripraviť jednoduché guacamole z avokáda, limetky, soli a trochy čerstvého koriandra. Avokádo je plné zdravých tukov, ktoré ťa zasýtia bez nadbytočných kalórií.

10. Tofu chipsy

Nakrájajte tofu na tenké plátky, osušte ich a potom ich opečte v rúre na plechu pokrytom papierom na pečenie. Pred pečením tofu posypte trochou soli, čiernym korením a kurkumou pre extra chuť. Po upečení sú tofu plátky chrumkavé a bohaté na bielkoviny, takže sú ideálnou zdravou náhradou za bežné chipsy.

Článok aktualizovaný 9.9.2024

Aktualizovaný článok: 09.09.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

18 komentárov

Erika Špacírová

Erika Špacírová

20.11.2015 12:49

samé dobroty :) ten cícer je skvelý

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

21.11.2015 08:36

zaujímavé dobrôtky a rada niektoré z nich vyskúšam napr. tie jablká ma zaujali, alebo cukina so syrom ... večer určite lepšie ako balíček chipsov

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

06.12.2015 15:21

všetky vyskúšam,v obľube mám sušené jablká, a tiež cícer

Vaše meno:

Ivana Čekanová

Ivana Čekanová

06.12.2015 16:56

dobroty a ešte k tomu aj zdravé :)

Vaše meno:

Eva Bošková

Eva Bošková

06.12.2015 16:59

Mňááám vyzerá to skvele... :) Hneď ako budem mať čas, vyskúšam všetky recepty :P

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

06.12.2015 18:37

Tie paradajky sú skvelé.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

08.12.2015 20:11

Tie banany vyskusam,to este nepoznam a vyzeraju fakt dobre.

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

12.12.2015 22:29

niektoré určite vyskušam

Vaše meno:

Martina Vaganeková

Martina Vaganeková

13.12.2015 16:44

hned vyskusame :)

Vaše meno:

Júlia

Júlia

13.12.2015 18:46

Urcite vyskusam vsetky recepty! :)

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

15.12.2015 08:06

určite niektoré vyskúšam, pre mňa ako stvorené

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

19.05.2016 20:34

všetko zdravé veci

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

19.11.2016 12:02

výborné recepty, tiež po večeri zháňam do čoho by som ešte zahryzla..

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

15.12.2016 21:14

super večera

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

14.07.2017 18:17

to sú pochúťky

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

20.11.2017 17:33

No ja občas siahnem po kokosových lupienkoch a hrozienkach, čí brusniciach....ale či sa z nich priberá, alebo nie, to netuším. No oslovili ma aj vaše nápady..vďaka. :o)

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

05.05.2018 20:15

zaujímavé, páči sa mi ten karfiol...

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

04.11.2021 18:49

Cícer je úplná topka, vrelo odporúčam. Tiež si ho doma pripravujem pečený na plech s olivovým olejom a rôznymi koreninami :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.