Už nikdy viac nevyhadzuj šupky zo zemiakov! Radšej z nich urob chutné čipsy

Zemiaky – tie predsa milujeme všetci. Zemiakový šalát, chutné hranolky, zemiaky varené v šupke, zemiaková kaša, zemiakové placky či šúľance, k čiernohorským rezňom, k pečenému mäsku. Mňam! Nevieme si bez nich predstaviť ani jednu nedeľu či večer pred televízorom. To, že sú zemiaky zdravé, vie snáď každý z nás. 

Počuli ste však o účinkoch a benefitoch zemiakových šupiek? A viete, aké je využitie zemiakových šupiek? Máme pre vás perfektný tip!

Zemiakové šupky sú zdravé a plné vitamínov

Zemiaky sú obľúbenou koreňovou zeleninou, ktorá je pomerne lacná, dostupná, nenáročná na pestovanie a veľmi bohatá na živiny. Ale vedeli ste, že konzumácia zemiakových šupiek (organických) vám môže poskytnúť mnoho živín? Nachádza sa v nej vláknina a bielkoviny, vitamíny a minerály. A tieto látky poskytujú šupky neraz vo vyššej miere, než len konzumácia celého zemiaka.

Vo väčšine domácností šupky vždy skončia v smetnom koši, nanajvýš v komposte. Prečo ich nevyhadzovať? Čo všetko obsahujú? 

  • Zemiakové šupky sú skvelým zdrojom draslíka. Ak ich budete konzumovať, dodáte vášmu telu dostatok živín potrebných pre chemické reakcie, zrýchlite svoj metabolizmus a pomôžete bunkám pri generovaní využiteľnej energie. Zemiakové šupky sú tiež nabité železom, ktoré napomáha podporovať funkciu červených krviniek.
  • Zemiakové šupky obsahujú vitamín B3, ktorý pomáha bunkám zotaviť sa z fyziologického stresu. Šupka zo zemiakov poskytuje tiež množstvo vlákniny, ktorá znižuje riziko rakoviny hrubého čreva, srdcových chorôb a cukrovky 2. typu.
  • Zemiakové šupky sú prírodným zdrojom flavonoidov, ktorý vykazuje protizápalové a antioxidačné účinky, a chráni telo pred infekciami a chorobami.
  • Zemiakové šupky pomáhajú prirodzene regulovať krvný tlak prostredníctvom minerálov ako je draslík, horčík a vápnik. Vďaka tomu, že tiež obsahujú fosfor, meď a zinok, prispievajú k zníženiu rizika osteoporózy u žien po menopauze a sú prospešné pri udržiavaní správnej hustoty a štruktúry kostí.
  • Zemiakové šupky môžete použiť na zbavenie sa tmavých kruhov pod očami, na ošetrenie akné, mastnej pleti. Podporujú tiež rast a lesk vlasov.

Neprehliadni: Domáca tvarohová pizza, ktorú môžeš dochutiť podľa seba

šupky zo zemiakov

Zdroj: Shutterstock®

Domáce zemiakové chipsy zo šupiek

Pripravte si lahodné čipsy zo zemiakových šupiek, a to jednoducho a rýchlo. Je to zdravá alternatíva a tiež lacná alternatíva klasických chipsov. Podávať ich môžete ako zdravé občerstvenie. Výhodou je aj ich rýchla príprava.

Čo potrebujeme:

  • očistené a osušené zemiakové šupky

  • olivový olej
  • soľ, korenie
  • sušené bylinky (napr. rozmarín, tymian, oregano), syr na posypanie

Postu na zdravé čipsy zo šupiek: Zemiaky očistíte a šupky umyte, očistite a vysušte. Predhrejte si rúru na 200 stupňov. Šupky osoľte, posypte obľúbenými bylinkami a dajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť na 15 až 20 minút. Ešte horúce ich môžete posypať syrom. Takto pripravené zemiakové šupky môžete použiť i do šalátov alebo hneď zjesť s kečupom alebo s rôznymi omáčkami. 

Zemiakové šupky môžete tiež opiecť na panvici. Pozor, musia byť však úplne suché. A do tretice – má vo vašej kuchyni miesto teplovzdušná fritéza? Tak chipsy zo zemiakov

Pozri aj: Najlepší recept na chilli con carne: Zaboduj rýchlym a jednoduchým jedlom!

chrumkavé čipsy zo zemiakových šupiek

Zdroj: Shutterstock®

Extra TIP: Krúpová polievka so zemiakovými šupkami

Ingrediencie:

  • 5 zemiakov

  • 1 cibuľa
  • olej
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/2 zeleru
  • 1 pohár krúp
  • 5 sušených hríbov
  • 4 bobkové listy
  • 2 zrniečka nového korenia
  • 2 vetvičky čerstvého ligurčeku
  • trošku čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 litre vody
  • soľ a čierne korenie

Postup: Cibuľu rozkrojíme na dve polovice a opečieme ju nad plameňom. Zemiaky ošúpeme. V hrnci rozpálime olej a pridáme cibuľu aj zemiakové šupky. Osmažíme asi 5 minút, potom šupky vyberieme a odložíme na papierovú utierku.

Následne všetku zeleninu nakrájame na malé kocky a pridáme do hrnca k opečenej cibuli. Potom pridáme krúpy, bobkový list, hríby a nové korenie. Opekáme asi 10 až 12 minút. Následne pridáme bylinky a zalejeme vodou. Varíme asi 20 minút. Polievku podávame s opečenými zemiakovými šupkami a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Článok aktualizovaný 31.1.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

17.01.2021 07:05

Môžem iba odporučiť!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

18.01.2021 19:48

Ešte tak z domácich zemiakov áno,ale z kupovaných určite nie.

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

02.02.2021 22:05

Robievam z nových zemiakov

Vaše meno:

Ľubo Gombár

Ľubo Gombár

03.02.2021 20:46

Vyskúšam vdaka za tip

Vaše meno:

Juraj Podmanický

Juraj Podmanický

05.02.2021 22:30

Zaujímavý nápad, ale na dedine ich máme kde dať. Pochutná si prasiatko, alebo lesná zver, ktorá si zvykla za obživou prísť až k našim obydliam.

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

18.03.2021 22:15

zaujímavý nápad, doteraz sme ich stále vyhadzovali

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

06.04.2021 17:32

Máme domáce zemiaky, vyskúšam:))

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.