Milujete croissanty a máte slabosť pre cheesecake? Prečo to nespojiť!
Ak ste niekedy cítili, že vaše PMS potrebuje viac než len teplý čaj a vyhýbanie sa ľuďom (napríklad niečo sladké, krémové, chrumkavé a veľmi nevinne vyzerajúce), tak si myslím, že si tento recept naozaj zamilujete. Jahodový croissant cheesecake s crumble posýpkou. Presne tak, croissant v korpuse - lebo prečo nie? Pre mňa je to tiež novinka, ale stojí to za to! Spája totiž to najlepšie z francúzskeho pečiva, krémového cheesecaku a ovocnej sviežosti, no pritom sa dá pripraviť úplne jednoducho.
Recept na jahodový croissant cheesecake
Jednou z najväčších zaujímavosti tohto receptu sú použité croissanty, ktoré koláču dodávajú úplne iný charakter, no zároveň lepšie držia tvar pri pečení. Grécky jogurt zas dodáva náplni ľahkosť a sviežosť. Takisto platí, nebojte sa hrať s ovocím! Ak nemáte jahody, skúste iné bobuľovité ovoci. Výsledok bude rovnako dokonalý.
Ingrediencie na corpus:
- 5-6 menších croissantov (ideálne deň až dva staré)
- 2 pl roztopeného masla
- 55 g kryštálového cukru
Ingrediencie na cheesecake:
- 450 g smotanového syra, izbovej teploty
- 235 g gréckeho jogurtu (tiež izbovej teploty)
- 165 g cukru
- 3 vajcia
- 2 pl hladkej múky
- 2 čl vanilkového extraktu
- Štipka soli
Jahodová zmes:
- 300 g čerstvých jahôd, nakrájaných
- 55 g cukru
Posýpka:
- ½ šálky + 2 pl hladkej múky
- 60 g hnedého cukru
- 5 pl masla izbovej teploty, nakrájaného na kocky
Postup:
- Predhrejte si rúru na 175 °C. Pripravte si formu 20x20 cm a vyložte ju papierom na pečenie.
- V menšom hrnci na strednom ohni ohrejte polovicu jahôd s cukrom. Jemne ich popučte, nech pustia šťavu, a nechajte variť. Keď zmes trochu zhustne, odstavte ju. Pridajte zvyšok čerstvých jahôd a odložte bokom vychladnúť.
- Rozkrojte croissanty napoly a rozvaľkajte ich valčekom. Croissanty popritláčajte do formy, nech pokryjú celé dno aj trošku boky. Potrite ich roztopeným maslom a posypte cukrom. Zakryte ďalším papierom na pečenie a naň položte ťažké keramické misky alebo zapekacie nádoby, nech croissanty držia tvar.
- Takto zakryté pečte 15 minút. Potom odstráňte papier a pečte ďalších 5-7 minút, kým nebudú zlatisté. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- V miske vyšľahajte smotanový syr. Pridajte cukor a opäť vyšľahajte. Potom po jednom pridávajte vajcia. Nakoniec zľahka primiešajte jogurt, múku, vanilku a štipku soli.
- Zmes vylejte na vychladnutý croissantový korpus a pečte 40 minút. Okraje budú pevné a stred sa jemne zatrasie.
- Zatiaľ čo cheesecake chladne, zmiešajte múku, hnedý cukor a maslo, až vznikne posýpka.
- Na predpečený cheesecake vylejte jahodovú zmes, pokojne ju rozotrite lyžicou, nech sa dostane všade. Potom pridajte posýpku.
- Pečte ďalších 20-25 minút, kým nebude vrch zlatistý a jemne karamelizovaný. Vyberte, nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom uložte do chladničky aspoň na 2 hodiny (alebo cez noc).
- Keď je koláčik dostatočne vychladený, nakrájajte ho na približne 9 väčších alebo 16 menších kúskov a podávajte.
Tento jahodový croissant cheesecake je doslova odpoveďou na výkrik duše, keď sa ozve PMS alebo iba chuť na niečo extra. Je sladký, krémový, ovocný, s chrumkavým vrchom a nádychom luxusu. Niečo medzi francúzskym brunchom a babkinou klasikou, no úplne vaše a originálne. Bon appétit!
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @wellmadebykiley