Maslový croissant nepatrí rozhodne medzi pečivo, ktoré pečiem a konzumujem ho maximálne 1x ročne v dobrej pekárničke. Viem, že jeho chuť a vôňa je nezameniteľná.
Tento recept som nevytvorila ja, len som hľadala a testovala recepty, ktoré by trochu vyhovovali a tento vyhral.
Našla som ho na stránke LAVIVA a aj keď nie je identický s klasickým croissantom z bielej pšeničnej múky, je veľmi chutný, chrumkavý, ale aj jemný, maslový a aj na druhý deň chutil. :-)
Odporúčame vyskúšať: Hriešne dobrá Čokoládovo – čokoládová torta
Budete potrebovať (na 10 malých resp. 5 veľkých kúskov):
- 100 g sójovej múky
- 60 g ryžovej múky
- 70 g kukuričného škrobu
- 20 g trstinového cukru
- 5 g prášku do pečiva (bez lepku)
- 30 g psyllia šupiek
- štipku soli
- 150 g masla
- 10 g droždia
- 400 ml mlieka
- vajce
Odporúčame vyskúšať: Bezlepkové recepty: Muffiny s ovocím, bez vajec a laktózy
Príprava:
- Vo vlažnom mlieku s cukrom rozmiešajte droždie. Suché suroviny (múky, soľ, prášok do pečiva, škrob – okrem psyllia) zmiešajte a pridajte mlieko s droždím. Dobre vymiešajte a vsypte psylium a hneď rýchlo spracujte a miešajte cca. 2 minúty. Cesto (je zatiaľ riedke) prikryte a nechajte kysnúť 2 hodiny.
- Pracovnú plochu posypte ryžovou múkou a cesto rozvaľkajte na obdĺžnik, na jednu polovicu nakrájajte studené maslo na plátky a preložte druhou polovicou. Rozvaľkajte znovu na obdĺžnik. Tento preložte na tretiny, otočte o 90° a prevaľkajte.
- Toto opakujte 3-5 krát. Cesto si podsypávajte ryžovou múkou.
- Cesto zakryte fóliou a nechajte 15 minút oddýchnuť. Potom ho rozvaľkajte na obdĺžnik a nakrájajte trojuholníky. Trojuholník zrolujte zo širšieho konca do tvaru croissantu a preložte na plech s pečiacim papierom špicom nadol.
- Takto pripravené potrite rozšľahaným vajíčkom.
- Nechajte ešte 45 minút kysnúť, znovu potrite vajíčkom a pečte v rúre pri 175°C asi 30 minút.
A potom vychutnávajte. Hoc aj s dobrým kakaukom tak, ako sme to urobili my. :) Dobrú chuť.
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk
Zdroj foto: www.jarkapecie.sk