Zdravé recepty: Lahodné maslové croissanty bez lepku

Maslový croissant nepatrí rozhodne medzi pečivo, ktoré pečiem a konzumujem ho maximálne 1x ročne v dobrej pekárničke. Viem, že jeho chuť a vôňa je nezameniteľná

 

Tento recept som nevytvorila ja, len som hľadala a testovala recepty, ktoré by trochu vyhovovali a tento vyhral.

 

Našla som ho na stránke LAVIVA a aj keď nie je identický s klasickým croissantom z bielej pšeničnej múky, je veľmi chutný, chrumkavý, ale aj jemný, maslový a aj na druhý deň chutil. :-)

 

Odporúčame vyskúšať: Hriešne dobrá Čokoládovo – čokoládová torta

croissant-bez-lepku

Zdroj: Shutterstock®

Budete potrebovať (na 10 malých resp. 5 veľkých kúskov):

  • 100 g sójovej múky
  • 60 g  ryžovej múky
  • 70 g kukuričného škrobu
  • 20 g trstinového cukru
  • 5 g prášku do pečiva (bez lepku)
  • 30 g psyllia šupiek
  • štipku soli
  • 150 g masla
  • 10 g droždia
  • 400 ml mlieka
  • vajce

 

Odporúčame vyskúšať: Bezlepkové recepty: Muffiny s ovocím, bez vajec a laktózy

 

croissant-bez-lepku

Zdroj: Shutterstock®

 Príprava:

 

  • Vo vlažnom mlieku s cukrom rozmiešajte  droždie. Suché suroviny (múky, soľ, prášok do pečiva, škrob – okrem psyllia) zmiešajte a pridajte mlieko s droždím. Dobre vymiešajte a vsypte psylium a hneď rýchlo spracujte a miešajte cca. 2 minúty. Cesto (je zatiaľ riedke) prikryte a nechajte kysnúť 2 hodiny.
  • Pracovnú plochu posypte ryžovou múkou a cesto rozvaľkajte na obdĺžnik, na jednu polovicu nakrájajte studené maslo na plátky a preložte druhou polovicou. Rozvaľkajte znovu na obdĺžnik. Tento preložte na tretiny, otočte o 90° a prevaľkajte.
  • Toto opakujte 3-5 krát. Cesto si podsypávajte ryžovou múkou.
  • Cesto zakryte fóliou a nechajte 15 minút oddýchnuť. Potom ho rozvaľkajte na obdĺžnik a nakrájajte trojuholníky. Trojuholník zrolujte zo širšieho konca do tvaru croissantu a preložte na plech s pečiacim papierom špicom nadol.
  • Takto pripravené potrite rozšľahaným vajíčkom.
  • Nechajte ešte 45 minút kysnúť, znovu potrite vajíčkom a pečte v rúre pri 175°C asi 30 minút.

 

A potom vychutnávajte. Hoc aj s dobrým kakaukom tak, ako sme to urobili my. :) Dobrú chuť.

 

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk

 

Zdroj foto: www.jarkapecie.sk

3 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

03.04.2016 08:17

zaujimavy recept - trosku narocnejsi na suroviny

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

05.04.2016 21:08

vyzerajú dobre

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

21.07.2016 11:10

Kedysi sme ich robili i my a boli super :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE