Vyskúšajte tento jahodovo - rebarborový crumble bez lepku. Príprava nie je zdĺhavá a ak si večer pripravíte ovocno – zeleninovú zmes a aj drobenku, potrebujete 20 minút na zapečenie a slávnostné raňajky sú na stole. Ak náhodou niečo zostane, môžete zmes dať aj do raňajkovej kaše. Ja som použila pekáčik 27 x 17 cm, ale môžete zapekať aj v menších zapekacích miskách po porciách.
Recept na rebarborovo-jahodové crumble
Rebarbora a jahody tvoria dokonalé letné duo – sladkokyslé, svieže a plné chuti. Tento bezlepkový crumble je ideálny na víkendové raňajky, dezert či ľahkú pochúťku ku káve. Príprava je jednoduchá, stačí ovocie nakrájať, zasypať chrumkavou posýpkou a nechať piecť – o zvyšok sa postará rúra.
Ingrediencie na chrumkavú rebarboru:
- 500 g rebarbory
- 250 g jahôd
- 1 PL kukuričného škrobu (Maizena)
- 4 PL javorového sirupu (medu)
- 1 ČL vanilkového extraktu
Ingrediencie na posýpku:
- 4 PL pohánkových (pšenových) vločiek
- 4 PL mandľových lupienkov
- 4 PL mletých mandlí
- 1 PL trstinového (kokosového) cukru
- 2 PL javorového sirupu (medu)
- 4 PL pufovanej quinoi (amaranth-u)
- 4 PL kokosového oleja
Postup prípravy rebarborovo-jahodového crumble:
Rebarboru očistite a nakrájajte na 1-1,5 cm kúsky. Jahody pokrájajte na rovnako veľké kúsky. Dajte do misy, pridajte javorový sirup, vanilkový extrakt a škrob. Jemne premiešajte a nechajte marinovať.
Na drobenku zmiešajte v jednej mise vločky, lupienky, mleté mandle, cukor, pufovanú quinou. Pridajte tekutý kokosový olej a sirup. Všetko spracujte (rukami) ako drobenku.
Do zapekacej misy dajte ovocno-zeleninovú zmes a povrch posypte drobenkou. Pečte pri 190°C asi 20 minút, kým nie je drobenka zapečená.
Ako crumble podávať?
Tento bezlepkový crumble chutí výborne ešte teplý, hneď po upečení, ale rovnako dobre si ho vychutnáte aj studený na druhý deň.
Môžete ho podávať samostatne ako ľahký dezert alebo si ho dopriať na raňajky v kombinácii s bielym jogurtom, gréckeho typu či rastlinnou alternatívou. Skvelým doplnkom je aj lyžica vanilkovej zmrzliny, ktorá sa na teplom crumblíku jemne rozpustí a vytvorí dokonalú harmóniu chutí.
Výborne sa hodí aj ako topping na ovsenú alebo ryžovú kašu. Ak vám niečo zostane, pokojne ho primiešajte do smoothie bowl, pridajte k palacinkám či použite ako základ do vrstveného pohára s krémom a ovocím. Vďaka svojej univerzálnosti sa z tohto receptu ľahko stane obľúbená súčasť vášho jedálnička.
jarkapecie.skTipy na obmeny receptu:
Namiesto rebarbory použite jablká, slivky, marhule či lesné ovocie.
Jahody môžete nahradiť malinami alebo čučoriedkami – čerstvými aj mrazenými.
Mandľové lupienky vymeňte za nasekané vlašské orechy, lieskovce alebo kešu.
Pufovanú quinou možno nahradiť amarantom, chia semienkami alebo ju vynechať.
Kokosový olej môžete nahradiť roztopeným maslom (v nevegánskej verzii).
Do ovocnej zmesi skúste pridať štipku škorice, kardamómu alebo nastrúhaný zázvor pre hrejivú arómu.
Na osladenie použite agávový sirup, brezový cukor či datľový sirup podľa chuti.
Rebarborovo-jahodový crumble je dôkazom, že aj zdravý dezert môže byť maximálne chutný a jednoduchý na prípravu. Je ideálny na víkendové raňajky, letné posedenie na terase či ľahkú sladkú bodku počas týždňa. Vyskúšajte ho raz a nebudete sa čudovať, ak sa u vás doma stane sezónnou klasikou.
Zdroj úvodnej fotky: jarkapecie.sk
Aktualizovaný článok: 19.05.2025