Rebarborovo-jahodový crumble bez lepku: Rýchly letný dezert

Chrumkavá rebarbora s jahodami

Vyskúšajte tento jahodovo - rebarborový crumble bez lepku. Príprava nie je zdĺhavá a ak si večer pripravíte ovocno – zeleninovú zmes a aj drobenku, potrebujete 20 minút na zapečenie a slávnostné raňajky sú na stole. Ak náhodou niečo zostane, môžete zmes dať aj do raňajkovej kaše. Ja som použila pekáčik 27 x 17 cm, ale môžete zapekať aj v menších zapekacích miskách po porciách.

Recept na rebarborovo-jahodové crumble

Rebarbora a jahody tvoria dokonalé letné duo – sladkokyslé, svieže a plné chuti. Tento bezlepkový crumble je ideálny na víkendové raňajky, dezert či ľahkú pochúťku ku káve. Príprava je jednoduchá, stačí ovocie nakrájať, zasypať chrumkavou posýpkou a nechať piecť – o zvyšok sa postará rúra.

Ingrediencie na chrumkavú rebarboru:

  • 500 g rebarbory
  • 250 g jahôd
  • 1 PL kukuričného škrobu (Maizena)
  • 4 PL javorového sirupu (medu)
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Chrumkavá rebarbora
jarkapecie.sk

Ingrediencie na posýpku:

  • 4 PL pohánkových (pšenových) vločiek
  • 4 PL mandľových lupienkov
  • 4 PL mletých mandlí
  • 1 PL trstinového (kokosového) cukru
  • 2 PL javorového sirupu (medu)
  • 4 PL pufovanej quinoi (amaranth-u)
  • 4 PL kokosového oleja

chrumkavé crumble
jarkapecie.sk

Postup prípravy rebarborovo-jahodového crumble:

Rebarboru očistite a nakrájajte na 1-1,5 cm kúsky. Jahody pokrájajte na rovnako veľké kúsky. Dajte do misy, pridajte javorový sirup, vanilkový extrakt a škrob. Jemne premiešajte a nechajte marinovať.

Na drobenku zmiešajte v jednej mise vločky, lupienky, mleté mandle, cukor, pufovanú quinou. Pridajte tekutý kokosový olej a sirup. Všetko spracujte (rukami) ako drobenku.

Do zapekacej  misy dajte ovocno-zeleninovú zmes a povrch posypte drobenkou. Pečte pri 190°C asi 20 minút, kým nie je drobenka zapečená.

Ako crumble podávať?

Tento bezlepkový crumble chutí výborne ešte teplý, hneď po upečení, ale rovnako dobre si ho vychutnáte aj studený na druhý deň. 

Môžete ho podávať samostatne ako ľahký dezert alebo si ho dopriať na raňajky v kombinácii s bielym jogurtom, gréckeho typu či rastlinnou alternatívou. Skvelým doplnkom je aj lyžica vanilkovej zmrzliny, ktorá sa na teplom crumblíku jemne rozpustí a vytvorí dokonalú harmóniu chutí.

Výborne sa hodí aj ako topping na ovsenú alebo ryžovú kašu. Ak vám niečo zostane, pokojne ho primiešajte do smoothie bowl, pridajte k palacinkám či použite ako základ do vrstveného pohára s krémom a ovocím. Vďaka svojej univerzálnosti sa z tohto receptu ľahko stane obľúbená súčasť vášho jedálnička.

jahodové crumble
jarkapecie.sk

Tipy na obmeny receptu:

  • Namiesto rebarbory použite jablká, slivky, marhule či lesné ovocie.

  • Jahody môžete nahradiť malinami alebo čučoriedkami – čerstvými aj mrazenými.

  • Mandľové lupienky vymeňte za nasekané vlašské orechy, lieskovce alebo kešu.

  • Pufovanú quinou možno nahradiť amarantom, chia semienkami alebo ju vynechať.

  • Kokosový olej môžete nahradiť roztopeným maslom (v nevegánskej verzii).

  • Do ovocnej zmesi skúste pridať štipku škorice, kardamómu alebo nastrúhaný zázvor pre hrejivú arómu.

  • Na osladenie použite agávový sirup, brezový cukor či datľový sirup podľa chuti.

Rebarborovo-jahodový crumble je dôkazom, že aj zdravý dezert môže byť maximálne chutný a jednoduchý na prípravu. Je ideálny na víkendové raňajky, letné posedenie na terase či ľahkú sladkú bodku počas týždňa. Vyskúšajte ho raz a nebudete sa čudovať, ak sa u vás doma stane sezónnou klasikou.

Zdroj úvodnej fotky: jarkapecie.sk

Aktualizovaný článok: 19.05.2025

11 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

24.05.2017 06:44

milujem koláče z rebarbory, osviežujúca a mierne kyslastá chuť, mňam

Vaše meno:

Natália Homolová

Natália Homolová

21.05.2017 16:10

Ja moc rebarboru nepouzivam ale toto vyzera vynikajuco velmi zdravo,urcite to skusim v malych zapekackach

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

20.05.2017 22:01

chystám sa pestovať rebarboru na záhrade, potom budem hľadať recepty na jej uplatnenie

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

19.05.2017 12:22

To bude určite dobré...

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

19.05.2017 08:53

Tento recept je pre mňa nový, ale klasický rebarborový koláč milujem :)

Vaše meno:

Anna Kralovičová

Anna Kralovičová

19.05.2017 08:51

Teraz ste mi urobili riadne chute. Jahody, rebarboru milujem, tak nie je čo riešiť. Ešte prikúpim ostatné chýbajúce ingrediencie a pripravím si túto skvelo vyzerajúcu pochúťku.

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

19.05.2017 08:15

teraz je obdobie na rebarboru, majú ju v každom nákupnom centre v potravinách..... výborný je aj rebarborový puding... a koláčiky pečiem rebarborové jedna radosť...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

19.05.2017 07:53

rebarbora nám rastie v záhrade, vyskúšame aj takéto

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

19.05.2017 07:21

Z rebarbory rada pečiem, dá koláčom jemnú kyselkavú osviežujúcu chuť, tento vyzerá naviac aj zdravo, páči a mi

Vaše meno:

Vlasta Francisti

Vlasta Francisti

19.05.2017 07:11

Mmmmmmm... milujem jahody

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

19.05.2017 06:15

Rebarboru milujeme,robím väčšinou klasika koláč,ale tento recept sa mi páči.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.