Recept: Špaldový mrežovník s rebarborou a jahodami

V záplave čerstvej zeleniny, krásneho ovocia, množstva voňavých sviežich byliniek a neodmysliteľných muškátov som chodila od stánku k stánku a nevedela si vybrať zo všetkých tých nádherných plodov. Nakoniec s plným košíkom zeleniny, ale aj rebarbory a jahôd som išla domov a predstavovala som si krásnu vôňu môjho obľúbeného koláčika.

Rebarbora a jahody

Rebarbora je jednou z najzdravších druhov zeleniny. Áno je to zelenina, nie prvé jarné ovocie. Jej chuť je kyslá, spoznáte ju podľa krvavočervenej stonky. Obsahuje kyselinu listovú, potrebnú pre našu krv, taktiž činnosť mozgu a nervov. Obsahuje nadpriemer vápnika, potrebného pre ženy v menopauze

Vysoký obsah draslíka pomáha zasa odvodňovať organizmus. Je bohatým zdrojom vlákniny, ktorá viaže tuky, detoxikuje telo, podporuje činnosť čriev a potláča zápchu. Pretože rebarbora obsahuje veľké množstvo kyseliny šťavelovej, je treba ju konzumovať tepelne upravenú. Zdravým jedincom rebarbora poskytne vysoký obsah vitamínu A a B. 

Rôzne odrody majú rozdielnu jemnosť chuti, štruktúru výhonkov, ale i farbu, ktorá sa tiahne od zelenej cez žltú a ružovú až po intenzívne červenú. Pred prípravou ju ošúpte (podobne ako špargľu), zasypte lyžicou cukru a na miernom ohni 5-10 minút opekajte bez pridania vody. 

K teplej rebarbore môžete pridať aj nakrájané jahody. Potom nechajte zmes vychladiť. Chuť rebarbory a jahôd s trochou vanilkového extraktu je jedinečná. Ale, odskúšajte sami, veď sezóna rebarbory a jahôd je v plnom prúde. 

jahodový mrežovník
Jarkapecie.sk

Recept na jahodovo-rebarborový mrežovník

Rebarbora a jahody – sezónna dvojica, ktorú si jednoducho nemožno nezamilovať. Spojenie ich sviežosti, jemnej kyslosti a šťavnatosti vytvára ideálny základ pre ľahký ovocný koláč. Mrežovník z krehkého cesta s touto plnkou je chutný, zdravší variant klasického koláča, ktorý sa hodí na víkendové popoludnie aj ako dezert pre návštevu. Pripravte si ho podľa nášho jednoduchého receptu a nechajte kuchyňu rozvoňať letom.

Čo budete potrebovať na mrežovník 24cm:

  • 300 g špaldovej celozrnnej múky
  • 200 g masla
  • 80 g cukru – my sme použili sme cukor z kokosového kvetu, ktorý má oveľa nižší glykemický index
  • 1 ks žĺtka (alebo 3 žĺtka z prepeličích vajíčok ak máte problém so slepačími)
  • štipku soli
  • trochu mletých orechov

Postup prípravy cesta: Zo surovín, okrem orechov, vypracujte krehké cesto a nechajte ho aspoň 30 minút v chlade

Suroviny potrebné na náplň mrežovníka:

  • 600 g rebarbory
  • 250 g jahôd
  • 30 g cukru
  • vanilkový extrakt

recept na mrežovník
Jarkapecie.sk

Postup konečnej prípravy mrežovníka:

1. Rebarboru ošúpte a nakrájajte na väčšie kúsky (cca 2,5cm). Vložte ju do hrnca a zasypte lyžicou cukru. Nechajte aspoň 10 minút odležať. Zmes premiešajte a na miernom ohni zohrejte, aby pustla šťavu a pridajte na hrubšie plátky nakrájané jahody. Krátko ešte prevarte a nechajte vychladiť. Prípadnú šťavu zlejte, neskôr ju môžete použiť.

2. 2/3 cesta rozvaľkajte do kruhu a vložte ho do vymastenej okrúhlej formy (24cm), tak aby boli pokryté aj boky. Popichajte ho vidličkou, posypte mletými orechmi a pokryte vrstvou pripravenej rebarbory s jahodami.

3. Zo zvyšku cesta urobte pásiky a uložte vo forme mriežky na náplň. Avšak môžete vykrojiť aj rôzne tvary a tými pokryť povrch mrežovníka.

4. Pečte pri teplote 180°C asi 30-40 minút. Koláčik nechajte vychladnúť.

TIP: Ak vám ostala šťava z rebarbory a jahôd varte (redukujte) ju na miernom ohni do zhustnutia a takúto omáčku servírujte k mrežovníku.

jahodovo-rebarborový koláč
Jarkapecie.sk

Ako podávať jahodovo-rebarborový mrežovník?

Tento mrežovník chutí výborne teplý aj vychladený. Podávať ho môžete samostatne ako lahodný poobedňajší dezert ku káve alebo čaju. Ak chcete zážitok ešte viac umocniť, odporúčame ho servírovať s lyžičkou vyšľahanej smotany, jemne ochuteného gréckeho jogurtu alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny, ktorá sa krásne rozplynie na teplom koláči.

Výborným doplnkom je aj domáca ovocná omáčka. Ak vám po príprave plnky ostane trochu šťavy z jahôd a rebarbory, zredukujte ju na hustejší sirup a servírujte ako jemný preliv. Koláčik tak dostane svieži dotyk a príjemnú vôňu, ktorá zvýrazní jeho ovocný charakter.

Tipy na obmenu receptu

  • Vymieňajte ovocie – namiesto jahôd vyskúšajte maliny, čučoriedky alebo višne.

  • Do plnky môžete pridať trochu mletej škorice, kardamónu alebo vanilkového cukru.

  • Pre výraznejšiu chuť pridajte do plnky postrúhaný zázvor alebo citrónovú kôru.

  • Vrch koláča môžete posypať plátkami mandlí alebo trstinovým cukrom pre jemnú karamelizáciu.

  • Z cesta vytvarujte namiesto mriežky srdiečka, hviezdičky či listy – vhodné aj ako sviatočný dezert.

Jahodovo-rebarborový mrežovník je ideálnym koláčom na jarné a letné dni. Kombinuje sviežosť, sladkokyslú chuť aj rustikálny vzhľad, ktorý očarí každého hosťa – a pritom si ho môžete ľahko prispôsobiť podľa seba.

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk

Zdroj úvodnej fotky: Jarkapecie.sk

Aktualizovaný článok: 05.06.2025

5 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

06.11.2021 10:51

Rebarborový koláčik som ešte sama robiť neskúšala, ale viem, že rebarbora je príjemná kyselkavá, takže je dobré ju kombinovať so sladkým ovocím :-)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

02.09.2016 20:02

Mrežovník robievam no z obyčajnej múky aj tento určite skvelo chutí

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

21.07.2016 10:03

Super tip, keď nevieme čo s rebarborou.. určite vyskúšame :)

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

19.05.2016 22:07

Určite skúsim.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

19.05.2016 07:44

rebarboru mame na zahrade, spaldovu muku v kuchyni, uz len tir jahodky a moze byt, tesim sa

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.