Spojenie chrumkavého, maslom prevoňaného keksíka a kyslastého džemu je niečo výnimočné. Jeden kúsok k čajíku alebo ku kávičke uspokojí každú chuťovú bunku. Linecké bez lepku je pripravené z jednodruhových bezlepkových produktov, ale s použitím guarovej gumy, ktorú používam na spojenie cesta do žiadanej hmoty. Keďže neobsahuje pridané škrobové múčky, sú keksy chrumkavé a chutia výborne.
Budete potrebovať:
- 60 g pohánkovej múky
- 60 g ryžovej hladkej múky
- 80 g kokosovej múky
- 70 g trstinového cukru
- 130 g masla
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 1 čl guarovej gumy
Odporúčame prečítať: Recepty: Muffiny z cukety – bez lepku
Príprava:
Zmiešajte v mise múky, mletý trstinový cukor, guarovú gumu, pridajte studené na kúsky pokrájané maslo a vypracujte drobenku. Potom pridajte rozšľahané vajíčko so žĺtkom a vytvorte kompaktné cesto. Ak sa vám aj po čase drobí, pridajte lyžičku studenej vody a znovu prepracujte. Cesto nechajte v chlade zabalené vo fólii aspoň 2 hodiny, môže byť aj cez noc.
Pred pečením vyberte cesto z chladničky, nechajte trochu „povoliť" a ešte ho rukami prepracujte. Medzi dvoma fóliami (ja používam papier na pečenie) ho rozvaľkajte na 3-4 mm a vykrajujte ľubovoľné tvary. Pečte pri 170°C asi 8-10 minút. Bezlepkové cesto vyžaduje nižšiu teplotu, rýchlejšie tmavne. Takže si ho sledujte, aby sa vám nespálilo. Upečené keksy opatrne preložte na mriežku a nechajte úplne vychladiť. Skladujte v uzatvorenej nádobe.
Odporúčame prečítať: Recept: Domáce zemiakové lupienky