Krehké cesto v spojení s ovocím a marcipánom je príjemne osviežujúce a malé tartaletky sú praktické pri servírovaní.
Ak chcete mať tartaletky bledé, tak použite hladkú múku. Na celozrnnej špaldovej verzii ma baví to, že cesto je krásne chrumkavé a má svoju chuť aj bez použitia orieškov. Rebarborovo - marcipánové tartaletky si určite zamilujete!
Na cesto budete potrebovať:
- 250 g celozrnnej špaldovej múky
- 150 g studeného masla
- 100 g trstinového cukru
- štipku soli
- 1 celé vajce
Na náplň si pripravte:
- 125 – 150 g marcipánu
- 5 ČL citrónovej šťavy
- 1 PL práškového cukru
- 6-8 stoniek očistenej rebarbory
- 3 polievkové lyžice trstinového cukru
Odporúčame prečítať: Recept: Hot dog so slaninkou a pažítkou
Postup:
Múku zmiešajte so soľou a cukrom a pridajte pokrájané studené maslo. Prstami vyrobte drobenku tak, aby ste maslo zapracovali do múčnej zmesi. Vajce v miske premiešajte vidličkou a pridajte ho k drobenke. Rýchlo spracujte kompaktné cesto. Ak by sa vám stále drobilo, pridajte lyžicu ľadovej vody. Cesto sformujte a zabaľte do fólie. Nechajte ho minimálne 30 minút chladiť. Cesto si môžete pripraviť aj deň skôr, ale pred použitím ho aspoň hodinu vyberte z chladničky, aby povolilo. Takéto cesto sa dá aj zamraziť.
Odporúčame prečítať: Recept: Zdravé karamelovo-čokoládové rezy
Príprava marcipánu:
Marcipán nakrájajte na kúsky, pridajte citrónovú šťavu a práškový cukor a prstami spracujte do kompaktnej hmoty. Cesto vyberte z chladu. Rozdeľte si ho a do namastených formičiek vtláčajte jednotlivé porcie. Pripravte si všetky tartaletky.
Umytú a očistenú rebarboru šikmo nakrájajte na centimetrové kúsky a posypte v miske trstinovým cukrom. Marcipánovú hmotu si rozdeľte na porcie a na dno každej tartaletky dajte „plátok" z marcipánu, pritlačte ho k cestu. Rozohrejte si rúru na 180° C. Na marcipánovú vrstvu naukladajte rebarboru, zarovnajte a dajte na 30 minút piecť. Odporúčam zmiešať rebarboru s cukrom podľa popisu a nie skôr, pustila by veľa šťavy. Čerstvé tartaletky chutia s vanilkovou zmrzlinou, alebo hutou kyslou smotanou.
Odporúčame prečítať: Recept: Domáce zemiakové lupienky