Recept: Cheesecake s jahodami – bez lepku

Príležitosť na dobrý koláč je vždy! Tento je v bezlepkovej verzii, na ktorú som použila chutné keksy bez lepku a palmového tuku.

 

Pri príprave nie je nič zložité, je dôležité dodržať pomalé pečenie (minimálne hodinu) a ešte pomalšie trpezlivé chladnutie, pri otvorených dvierkach rúry. Výsledok je výborný a odmeníte sa lahodnou chuťou jednoduchého koláčika.

 

Budete potrebovať: (pre formu 24-26 cm)

Korpus:

  • 250 g čokoládových pohánkových keksov (kúpite ich napríklad v DM drogérii alebo v zdravej výžive)
  • 80 g masla

 

Náplň:

  • 250 g netučného tvarohu
  • 200 g bánoveckej nátierky (neochutenej)
  • 250 g čerstvého syra (mascarpone, Philadelphia)
  • 150 g pochúťkovej smotany
  • 4 vajcia
  • 100 g trstinového cukru
  • 40 g krémového prášku (alebo maizeny, solamylu)
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • kôra z jedného citrónu

 

Ovocná poleva:

  • 500 g jahôd (čerstvé alebo aj mrazené)
  • 3 PL chia semienok
  • 3 PL trstinového cukru

 

Odporúčame prečítať: Recepty: Muffiny z cukety – bez lepku

Recept: Cheesecake s jahodami – bez lepku

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

Dno tortovej formy vyložte papierom na pečenie. Pre korpus rozpustite maslo a nechajte ho vychladiť. V mixéri rozmixujte keksy. Pridajte maslo ku keksom a premiešajte. Zmes presypte do tortovej formy a lyžicou dobre  utlačte po celom dne. Pečte pri teplote 190°C 12 minút. Nechajte vychladiť.

 

Tvaroh, mascarpone, bánoveckú nátierku a smotanu vložte do misy robota, pridajte strúhanú citrónovú kôru, cukor, vanilkový extrakt. Všetko šľahajte 2-3 minúty. Krémový prášok rozmiešajte v minimálnom množstve mlieka (vody) a pridajte k smotanovej zmesi a premiešajte. Postupne pridávajte vajcia po jednom  a každé vždy dôkladne zapracujte. Pripravenú smotanovú zmes prelejte na upečený korpus, urovnajte povrch. Tortovú formu položte na plech na pečenie (niekedy vytečie trochu tuku počas pečenia) a pečte pri teplote 165°C asi 60 – 65 minút.


Cheesecake je upečený, keď je po obvode pevný a stred sa trochu trasie. Nechajte ho v pootvorenej rúre úplne vychladnúť (nechávam cez noc). Niekedy sa stane, že korpus pri chladnutí pukne, ale to nie je závada. Približne po hodine chladenia ostrým nožom opatrne uvoľnite okraje formy, ale formu neotvárajte.

 

Jahody umyte, očistite a spolu s cukrom ich rozvarte. Pridajte do nich 3 polievkové lyžice chia semienok , premiešajte a nechajte vychladiť. Semienka nabobtnajú. Na vychladnutý korpus rozotrite ovocnú zmes.

 

Odporúčame prečítať: Recept na nepečené čokoládové bonbóniky truffles

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

13 komentárov

Lucia Valková

Lucia Valková

18.05.2017 05:31

Mňam vyzerá božsky a ešte aj bezlepkový,určite vyskúšam.

Vaše meno:

Anna Kralovičová

Anna Kralovičová

18.05.2017 06:42

Bezlepkovú stravu má moja kolegynka, tak sa určite poteší, keď jej odporučím váš recept.

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

18.05.2017 07:16

môj priatel má rada cheesecake, vyzerá lákavo.... určite si recept vytlačím.... a samozrejme vyskúšam..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

18.05.2017 07:44

určite vyskúšam, suroviny sú "kúpitelné"

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

18.05.2017 09:30

Vyzerá veľmi dobre, blíži sa jahodová sezóna, treba vyskúšať.Dobrý nápad dať chia semienka do náplne...

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

18.05.2017 12:08

Jahôdky ľúbim .. Prednedávnom som robila podobný .. mňamka..

Vaše meno:

Zuzana Kyseľová

Zuzana Kyseľová

18.05.2017 15:19

Vyzerá úplne úžasne. A keďže je bezlepkový tak ešte lepšie.

Vaše meno:

Natália Homolová

Natália Homolová

18.05.2017 16:44

Mnaam ten vyzera bozsky ,sviezi na leto super

Vaše meno:

Stanislava

Stanislava

19.05.2017 18:37

vyskúšam, ďakujem za recept

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

20.05.2017 22:04

často pripravujem podobné cheesecaky

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

24.05.2017 06:49

milujem cheesecaky - pečené aj nepečené, najlepšie v kombinácii s ovocím, jahody ^^^plus; maliny sú TOP

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

24.05.2017 21:24

Tak toto vyzera nebezpecne dobre :-)

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

15.06.2018 19:33

zaujímavy recept

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.