Ktoré potraviny neprihrievať? Jedna novinka ťa istotne prekvapí

ktoré potraviny neprihrievať

V dnešnej rýchlej dobe je človek rád, keď si pripraví jedlo na viac dní, aby mal čas a energiu aj na iné aktivity než len varenie. Aj keď sa istotne medzi nami nachádzajú aj gazdinky, ktoré nedajú dopustiť na čerstvé, čiže v daný deň pripravené jedlo, no a nad tým „odstátejším“ tak trošku ohŕňajú nos. A viete čo? Možno aj robia dobre! A to najmä v prípade potravín, ktoré spomenieme v článku.

Reklama

Niektoré prihrievané potraviny totiž nie sú pre ľudské zdravie prospešné a je tak ideálne, keď sa zjedia hneď po uvarení, upečení a pod. A ktoré to sú? Čítajte ďalej a dozviete sa okrem iného tiež relatívne novú informáciu, ktorá možno spôsobí aj to, že vám tak trošku „odľahne“.

Huby – jedno prihriatie a dosť?

V prírode nazbierané huby, ako vieme, treba čo najskôr tepelne spracovať a skonzumovať, prípadne vysušiť alebo sterilizovať, aby sme si ich chuť mohli užívať aj v čase, keď v už v lese nič nerastie. Možno ste mali huby a jedlá z húb zaradené medzi tie, ktoré treba okamžite po uvarení skonzumovať, čo je určite najvhodnejšie, no ako hovoria odborníci, jedno prihriatie hubám a ani vám rozhodne neublíži. 

Ak vám teda zostalo jedlo s hubami, rýchlo ho schlaďte a uložte do chladničky, kde by malo vydržať v dobrom stave do 24 hodín. Po prihriatí však myslite na to, že danú porciu už treba naozaj zjesť. 

Či už teda na sporáku, alebo v mikrovlnke – jedno prihriatie hubového pokrmu za vyššie uvedených podmienok zdraviu neškodí. Majte však na pamäti, že huby rýchlo podliehajú skaze a opakované ohrievanie môže zmeniť nielen chuť, ale taktiež huby aj nutrične znehodnotiť, čo by bola zaiste škoda.

jedlo s ryžou a hubami
Shutterstock®

Ryža – riziko priotrávenia sa stúpa

Možno ste o tom ani len netušili, ale ryža je pomerne rizikovou potravinou. Problém môže nastať pri jej opätovnom prihrievaní, ale najmä vtedy, ak ju po uvarení necháte dlhšie stáť pri izbovej teplote. Bolesti brucha, hnačky aj zvracanie dokáže spôsobiť Bacillus cereus. V izbovej teplote sa baktérie rýchlo množia a produkujú toxíny.

Ryžu teda radšej konzumujte čerstvo pripravenú a keď ju už potrebujete uskladniť, myslite na to, že po uvarení ju treba do hodiny umiestniť do chladničky, aby nedošlo k množeniu baktérií. Určite však nekonzumujte ryžu staršiu ako jeden deň. Práve ryža sa podpisuje aj pod otravy jedlom v reštauráciách. Podobné riziko hrozí aj pri cestovinách. 

Reklama

Zemiaky – prihrievaniu dajte radšej stop

Pri zemiakoch by ste ich opätovné ohriatie mali určite zvážiť. Nielenže ohrievaním prichádzajú o dobrú chuť a o svoje nutričné benefity, ale dokonca pri vyšších teplotách v nich vzniká akrylamid, čo je kacinogénna látka. 

Nesprávne skladované uvarené zemiaky môžu dokonca spôsobiť botulizmus, čo je vlastne otrava spôsobujúca ochrnutie svalov. Ak by sme teda zhrnuli doterajšie informácie, tak príloha, či už v podobe ryže, cestovín alebo zemiakov, je naozaj najideálnejšia čerstvá.

riziko prihrievania potravín
Shutterstock®

Varené vajcia a hydina – prihrievaniu sa vyhnite

Celkovo možno považovať ohrev potravín, ktoré obsahujú vysoký podiel bielkovín, za problematický. A teda ich opätovné zohrievanie sa neodporúča. Radíme sem napríklad varené vajcia či kuracie mäso.

Opätovné ohrievanie spôsobuje nerovnomerné rozkladanie proteínov a ich znehodnotenie, čo môže následne zapríčiniť nevoľnosti a problémy s tráviacim traktom. Vajíčka natvrdo či praženica sú zvlášť kategóriou. V tomto prípade nad ohrievaním ani neuvažujte, inak by ste mohli ohroziť svoje zdravie.

Aká je pravda o opätovne prihriatom špenáte?

A na záver jedna pomerne nová informácia. Donedávna sa neodporúčala ani konzumácia prihriateho špenátu, resp. celkovo tmavozelenej zeleniny, a to kvôli nitrozamínom (karcinogény), ktoré sa môžu vytvoriť z dusičnanov, pokiaľ nemáte v tele dostatok antioxidantov.

Aj keď je stále možnosť vzniku nitrozamínov prítomná, ich množstvo podľa posledných informácií nie je pre poškodenie zdravia relevantné a takpovediac ich „prebijú“ zdravotné benefity tejto hodnotnej zeleniny. Aj napriek tomu sa však neodporúča podávať prihriaty špenát malým deťom. Vy si však svoje lazane so špenátom opätovne zohrejte s pokojom v duši.

lazane
Shutterstock®

Prečo je niektoré jedlo nebezpečné po opätovnom ohreve

Nie každá potravina zvláda opakované zohrievanie bez problémov. Po uvarení alebo upečení sa totiž jedlo stáva ideálnym prostredím pre množenie baktérií – najmä vtedy, ak nie je rýchlo schladené a správne uskladnené. Niektoré mikroorganizmy vytvárajú toxíny, ktoré nezničí ani následné zohrievanie. Riziko teda nemusí spočívať len v samotnom ohreve, ale v spôsobe manipulácie s jedlom medzi jeho prípravou a opätovnou konzumáciou.

Okrem mikrobiologických rizík dochádza aj k chemickým zmenám. Pri zohrievaní potravín bohatých na bielkoviny alebo škrob môžu vznikať zdraviu škodlivé zlúčeniny – napríklad akrylamid pri zemiakoch. Vajíčka či kuracie mäso môžu zase pri opakovanom ohreve strácať svoju výživovú hodnotu a spôsobovať zažívacie problémy. A hoci sa nám môže zdať, že krátke prihriatie je neškodné, v prípade niektorých jedál je opatrnosť na mieste.

Ako správne skladovať hotové jedlo

Ak vám zostane z obeda alebo večere viac jedla, než ste schopní skonzumovať naraz, jeho bezpečné skladovanie je kľúčové. Všeobecne platí, že hotové jedlo by ste mali nechať mierne vychladnúť a najneskôr do jednej hodiny uložiť do chladničky pri teplote do 5 °C. Ideálne je použiť uzatvárateľné sklenené alebo plastové nádoby určené na uchovávanie potravín. Nikdy nenechávajte jedlo postávať pri izbovej teplote celé popoludnie alebo noc.

Pri zohrievaní používajte čistý riad, jedlo dobre premiešajte a dbajte na to, aby sa prehrialo rovnomerne – na minimálnu teplotu 70 °C. Ohrievajte vždy len toľko porcií, koľko plánujete okamžite skonzumovať. Zvyšky by sa už druhýkrát zohrievať nemali. Jedlá s rizikovými surovinami, ako sú ryža, vajcia alebo mäso, spotrebujte ideálne do 24 hodín od prípravy.

Reklama

Nie všetko chutí rovnako aj druhýkrát

Prihrievané jedlo môže byť pohodlnou cestou, ako ušetriť čas. No nie všetky potraviny sa na to hodia. Niektoré si uchovávajú chuť a výživové látky aj po opätovnom ohreve, iné však môžu stratiť kvalitu – ba čo viac, môžu predstavovať aj riziko pre zdravie. Ak si teda chcete dopriať chutný a bezpečný obed, neriskujte – prihrievajte s rozumom.

Aktualizovaný článok: 11.11.2025

5/5 - 2 hlasov

2 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Danica Bolhajová

Danica Bolhajová

12.11.2019 19:50

Tak za tento článok obzvlášť ďakujem, netušila som o to o zemiakoch a ryži, O hubách som vedela a ináč som sa držala toho, že prihriať 1x a dosť.

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

12.11.2019 11:57

fúú o hríboch som vedela...ale ryža, špenát a zemiaky ma zaskočili. ...dobre vedieť..vďaka.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE