Zemiaky - univerzálna a zdravá potravina pre zdravie i krásu

Zemiaky berieme automaticky ako našu tradičnú potravinu. Sú súčasťou nášho jedálnička už dlhé roky a nedáme na ne dopustiť.

 

Pestovanie zemiakov má na Slovensku dlhú tradíciu a pestujú ich poľnohospodári, ale aj drobní roľníci, záhradkári či bežní ľudia.

 

Zemiaky sú nenáročné na pestovanie a nepotrebujú špeciálne podmienky ani pôdu. Táto plodina je síce pôvodom z Južnej Ameriky, no dnes patrí medzi súčasť každodenného obeda.

 

Čo obsahujú?

 

Vlákninu, bielkoviny, vitamíny skupiny B, tiež mangán, vápnik, zinok, horčík, draslík, fosfor, jód a železo. Sú veľmi bohaté na vitamín C, ktorý slúži ako antioxidant a poskytuje našej pokožke výživu a posilňuje imunitný systém. Taktiež je vhodná ich konzumácia počas diéty (so zeleninou). Dodávajú energiu a zasýtia.

 

Odporúčame prečítať si: Kapusta - jej účinky na krásu a zdravie

Zemiaky - Univerzálna a zdravá potravina pre zdravie i krásu

Zdroj: Shutterstock®

Voda z uvarených zemiakov

 

Bežne urobíme to, že ju vylejeme. Nabudúce ju vyskúšajte zmiešať so šťavou z čerstvých zemiakov a aplikujte na končatiny, ktoré sú postihnuté reumou. Uľaví od bolesti.

 

 

Postrúhané zemiaky

 

Sú dobré ako obklad na zapálené zranenia, na spáleniny od slnka alebo ich môžete zmiešať s olivovým olejom a vytvoriť si perfektnú masku na tvár. Čerstvé plátky zemiakov si môžete priložiť aj na unavené oči.

 

Odporúčame prečítať si: Ako si vytvoriť svoju vlastnú čajovú zmes

Zemiaky - Univerzálna a zdravá potravina pre zdravie i krásu

Zdroj: Shutterstock®

Zemiaková šťava a jej benefity: 

 

  • dobrý protizápalový nápoj
  • pomáha predchádzať rakovine
  • vynikajúca na ekzémy a akné, pomáha upokojovať pokožku
  • pomáha pri chudnutí - vypite 1 šálku ráno pred raňajkami a 1 šálku 2-3 hodinky pred spaním, šťavu si môžete zmiešať napríklad s mrkvovou alebo len s medom (zemiaková šťava všeobecne nemá žiadnu chuť)
  • odplavuje z tela kyselinu močovú a znižuje hladinu cholesterolu
  • zabraňuje tvorbe kameňov v močových cestách
  • ideálna pre upokojenie tráviaceho traktu, pri prebytku kyseliny v tele, vynikajúca pri hojení podráždených čriev a pri hojení žalúdočných vredov

 

 

Odporúčame prečítať si: Jednoduché recepty na domáce nátierky z orieškov

Zemiaky - Univerzálna a zdravá potravina pre zdravie i krásu

Zdroj: Shutterstock®

Vždy používajte zrelé zdravé zemiaky. Bez tmavých škvŕn a bez zelených miest. Tieto zelené plochy totižto obsahujú toxíny. Zemiaky skladujte na tmavom chladnom mieste, nie však v chladničke a v igelitových sáčkoch, to je veľmi nevhodné a nezdravé.

 

Odporúčame prečítať si: Džús a smoothie - Ich výhody a nevýhody

9 komentárov
Erika Špacírová

Erika Špacírová

07.11.2016 08:46

zaujímavé využitie :)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

07.11.2016 18:08

toho roku bola dobrá úroda, skúsime využiť aj na iné účely ako jedenie

Vaše meno:

milan

milan

08.11.2016 18:02

Mária, dobrý nápad, čo tak časť z nich na jar posadiť?

Erika Podskubová

Erika Podskubová

09.11.2016 15:50

Uvarené v šupke a ešte teplé s masielkom,paráda
,

Vaše meno:

Stanislava Mészárošová

Stanislava Mészárošová

01.12.2016 20:28

dobre vediet...

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

03.12.2016 14:08

takže zaberá aj na dnu, musím "naordinovať" manželovi

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

05.12.2016 14:36

zemiaky zbožňujem na všetky spôsoby ale hlavne pečené

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

05.12.2016 20:43

Pestujem doma na záhradke.

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

07.12.2016 10:39

som o článok múdrejšia

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

01.01.2017 21:39

bez zemiakov by som si nevedela predstaviť život

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE