Zemiaky – univerzálna a zdravá potravina pre zdravie i krásu? ÁNO!

Zemiaky účinky

Zemiaky berieme automaticky ako našu tradičnú potravinu. Sú súčasťou nášho jedálnička už dlhé roky a nedáme na ne dopustiť. Pestovanie zemiakov má na Slovensku dlhú tradíciu a pestujú ich poľnohospodári, ale aj drobní roľníci, záhradkári či bežní ľudia. 

Zemiaky sú nenáročné na pestovanie a nepotrebujú špeciálne podmienky ani pôdu. Táto plodina je síce pôvodom z Južnej Ameriky, no dnes patrí medzi súčasť každodenného obeda.

Reklama

Zaujímavé fakty o zemiakoch

Zemiaky boli prvou plodinou, ktorá bola pestovaná vo vesmíre. Vedci z NASA ich v 90. rokoch testovali ako možný zdroj potravy pre astronautov na dlhých misiách – a úspešne! Navyše, zemiaky dokážu rásť aj vo veľmi nepriaznivých podmienkach a sú schopné absorbovať škodlivé látky z pôdy, čo z nich robí nielen výživnú, ale aj pozoruhodnú rastlinu. Zároveň ide o plodinu, ktorá má viac genetickej rozmanitosti než ľudia – existuje viac než 4 000 druhov jedlých zemiakov!

Ďalšou zaujímavosťou je, že zemiaky boli kedysi považované za jedovaté a dlhé roky ich ľudia odmietali jesť. V Európe sa zemiaky rozšírili najmä vďaka kráľovskej propagande – napríklad francúzsky lekár Antoine Parmentier ich popularizoval tak, že nechával strážiť zemiakové polia, aby ľudia verili, že ide o vzácnu a cennú plodinu. Vďaka tejto taktike sa zemiaky stali základom jedálnička mnohých národov – a aj dnes si bez nich nevieme predstaviť nedeľný obed.

Čo zemiaky obsahujú? 

Vlákninu, bielkoviny, vitamíny skupiny B, tiež mangán, vápnik, zinok, horčík, draslík, fosfor, jód a železo. Sú veľmi bohaté na vitamín C, ktorý slúži ako antioxidant a poskytuje našej pokožke výživu a posilňuje imunitný systém. Taktiež je vhodná ich konzumácia počas diéty (so zeleninou). Dodávajú energiu a zasýtia.

konzumácia zemiakov
Shutterstock®

Zemiak v ľudovej medicíne a tradíciách

Zemiak mal v tradičnom ľudovom liečiteľstve výnimočné miesto. Používal sa ako „ťahač choroby“ – postrúhaný na surovo sa prikladal na čelo pri horúčke, na hruď pri silnom kašli alebo na boľavé zuby. Staré mamy verili, že surový zemiak do seba nasáva horúčosť tela, bolesť či zápal. 

Reklama

Bežné boli aj obklady z uvarených zemiakov v šupke, ktoré sa zabalili do plátna a prikladali na bolestivé kĺby, kríže alebo uši. Pôsobenie tepla v kombinácii s prirodzenou vlhkosťou malo zmierniť bolesti a uvoľniť napätie.

Zemiaky boli súčasťou aj rôznych ochranných a magických rituálov. V niektorých oblastiach sa verilo, že ak si dievča schová pri vstupe do domu zemiak do zásterky, ochráni ju to pred urieknutím. Gazdinky ich ukladali do rohov miestností ako „pohlcovače“ negatívnej energie alebo vlhkosti. 

Aj keď sa dnes na tieto praktiky pozeráme skôr s úsmevom, svedčia o tom, akú dôležitú rolu zohrával zemiak nielen v kuchyni, ale aj v každodennom živote a duchovnom svete našich predkov.

Zemiak ako čistič – domáce EKO triky so zemiakom

  • Leštenie nerezových povrchov: Prerežte surový zemiak na polovicu a potierajte ním povrchy z nerezu – napríklad drez alebo hrnce. Škrob obsiahnutý v zemiaku viaže nečistoty a zanecháva povrch lesklý bez šmúh.

  • Čistenie okien a zrkadiel: Rozpučený zemiak alebo jeho šťava dokážu odstrániť mastné fľaky a usadeniny na sklách. Stačí ním potrieť povrch, nechať krátko pôsobiť a následne preleštiť suchou handričkou alebo novinami.

  • Zbavenie pripálenín z hrncov: Ak máte pripálený spodok hrnca, nakrájajte doň niekoľko zemiakových plátkov, zalejte vodou a pridajte trochu sódy bikarbóny. Nechajte zmes prevrieť – povlak sa začne uvoľňovať a hrniec sa ľahšie vyčistí.

  • Odstraňovanie hrdze: Zemiak v kombinácii s trochou citrónovej šťavy alebo jedlej sódy je účinným bojovníkom proti hrdzi. Priložte ho priamo na zhrdzavené miesto a niekoľkokrát pretrite – výsledok prekvapí.

  • Pohlcovanie zápachov: Zemiak môže poslúžiť aj ako prírodný pohlcovač pachov – napríklad v chladničke, pivnici či v topánkach. Stačí ho nakrájať a uložiť na problémové miesto. Pohlcuje vlhkosť aj zápach.

  • Čistenie rúk po práci s farbami či burinou: Ak vám po práci v záhrade ostali na rukách nevzhľadné fľaky, pretrite ich kúskom surového zemiaka. Pomôže stiahnuť pigmenty a nečistoty bez potreby agresívnych čistiacich prostriedkov.

výživové hodnoty zemiakov
Shutterstock®

Ďalšie šikovné triky so zemiakmi:

1. Voda z uvarených zemiakov

Bežne ju vylejeme do drezu, no pritom je plná minerálov, ktoré by bola škoda nevyužiť. Nabudúce ju zmiešajte so šťavou z čerstvých zemiakov a aplikujte na končatiny postihnuté reumou – teplý obklad pomáha znižovať zápal a uvoľňuje stuhnuté svaly či kĺby. Takáto kúra môže byť aj skvelou regeneráciou po dlhom dni, najmä ak trpíte opuchmi nôh alebo bolesťami v kolenách.

2. Postrúhané zemiaky

Sú výborné ako prírodný obklad na zapálené rany, drobné popáleniny od slnka či podráždenú pokožku po uštipnutí hmyzom. Ich chladivý efekt prináša úľavu a zároveň pomáha pokožke rýchlejšie sa zregenerovať. Ak ich zmiešate s trochou olivového oleja, získate hydratačnú masku, ktorá pleť rozžiari a zjemní. Čerstvé plátky zemiakov si môžete priložiť aj na unavené oči – znižujú opuchy, stiahnu kruhy pod očami a osviežia pohľad.

3. Zemiaková šťava na vlasy

Čerstvá zemiaková šťava môže byť aj účinným prírodným elixírom pre vlasy a vlasovú pokožku. Obsahuje vitamíny skupiny B, železo a zinok, ktoré podporujú rast vlasov a znižujú ich vypadávanie. Stačí ju votrieť do pokožky hlavy, nechať pôsobiť 20–30 minút a následne dôkladne zmyť šampónom. Pri pravidelnom používaní môžu vlasy pôsobiť hustejšie, lesklejšie a zdravšie.  

prečo jesť zemiakov
Shutterstock®

Zemiaková šťava a jej benefity

Zemiaky sú pre mnohých len obyčajnou prílohou k obedu, no málokto tuší, že ich šťava má priam zázračné účinky na zdravie. Čerstvo vylisovaná zemiaková šťava sa stáva čoraz populárnejšou medzi priaznivcami prírodnej medicíny a domácich liečiv. Má jemnú chuť, no silný potenciál – dokáže pomôcť pri problémoch s trávením, pokožkou, ale aj ako prevencia pred vážnejšími ochoreniami. Stačí len pár dúškov denne a telo sa vám poďakuje.

Účinky zemiakovej šťavy:

  • dobrý protizápalový nápoj,
  • pomáha predchádzať rakovine,
  • vynikajúca na ekzémy a akné, pomáha upokojovať pokožku,
  • pomáha pri chudnutí - vypite 1 šálku ráno pred raňajkami a 1 šálku 2-3 hodinky pred spaním, šťavu si môžete zmiešať napríklad s mrkvovou alebo len s medom (zemiaková šťava všeobecne nemá žiadnu chuť),
  • odplavuje z tela kyselinu močovú a znižuje hladinu cholesterolu,
  • zabraňuje tvorbe kameňov v močových cestách,
  • ideálna pre upokojenie tráviaceho traktu, pri prebytku kyseliny v tele, vynikajúca pri hojení podráždených čriev a pri hojení žalúdočných vredov.

Vždy používajte zrelé zdravé zemiaky. Bez tmavých škvŕn a bez zelených miest. Tieto zelené plochy totižto obsahujú toxíny. Zemiaky skladujte na tmavom chladnom mieste, nie však v chladničke a v igelitových sáčkoch, to je veľmi nevhodné a nezdravé.

Reklama

Zemiak – obyčajná plodina s neobyčajnými možnosťami

Zemiak je dôkazom toho, že aj tá najbežnejšia surovina môže skrývať netušený potenciál. Či už ho využijete ako liečivý obklad, domácu čistiacu pomôcku alebo elixír pre pleť a trávenie, vždy vám ponúkne niečo navyše. Nie nadarmo bol zemiak po stáročia obľúbený nielen v kuchyni, ale aj v ľudovej medicíne či praktickom živote našich predkov.

Vráťme sa preto k týmto múdrostiam a pozrime sa na zemiak nielen ako prílohu na tanieri, ale ako pomocníka, ktorý si zaslúži svoje miesto v každej domácnosti. Stačí len trochu zvedavosti – a možno objavíte nové možnosti v niečom, čo ste doteraz považovali za samozrejmosť.

Aktualizovaný článok: 07.11.2025

4/5 - 10 hlasov

9 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

01.01.2017 21:39

bez zemiakov by som si nevedela predstaviť život

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

07.12.2016 10:39

som o článok múdrejšia

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

05.12.2016 20:43

Pestujem doma na záhradke.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

05.12.2016 14:36

zemiaky zbožňujem na všetky spôsoby ale hlavne pečené

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

03.12.2016 14:08

takže zaberá aj na dnu, musím "naordinovať" manželovi

Vaše meno:

Stanislava Mészárošová

Stanislava Mészárošová

01.12.2016 20:28

dobre vediet...

Vaše meno:

Erika Podskubová

Erika Podskubová

09.11.2016 15:50

Uvarené v šupke a ešte teplé s masielkom,paráda
,

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

07.11.2016 18:08

toho roku bola dobrá úroda, skúsime využiť aj na iné účely ako jedenie

Vaše meno:

milan

milan

08.11.2016 18:02

Mária, dobrý nápad, čo tak časť z nich na jar posadiť?

Erika Špacírová

Erika Špacírová

07.11.2016 08:46

zaujímavé využitie :)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE