Zemiaky patria k najvšestrannejším surovinám, aké doma máme. Môžeme ich variť, piecť, smažiť, zapekať, roztlačiť na pyré, premieňať na hranolky či placky – a nikdy neomrzia. Sú dostupné, cenovo výhodné a zároveň výživné. Práve v jednoduchosti zemiakov tkvie ich čaro – s trochou korenia, byliniek či syra z nich dokážete vyčarovať hotové kulinárske potešenie.
Medzi najobľúbenejšie zemiakové úpravy patrí bez pochýb pečenie. Chrumkavé, zlatisté zemiaky s voňavým korením sa stali ikonou mnohých kuchýň. Spomeňme si napríklad na obľúbené americké zemiaky – korenené, nakrájané na mesiačiky a upečené dozlatista, ktoré nesmú chýbať na grilovačke či ako príloha k burgrom. Alebo „jacket potato“, anglická klasika – veľký zemiak pečený v šupke, plnený maslom, syrom či fazuľkami.
Chrumkavé zemiaky zo slnečného Talianska
A potom sú tu talianske zemiaky – menej známe, no chuťovo neprekonateľné. Ich výnimočnosť spočíva v syrovej kôrke, ktorá sa vytvorí na spodnej strane každého kúsku počas pečenia. Kombinácia pecorina, olivového oleja a korenín premení jednoduché baby zemiaky na delikatesu, ktorú si zamilujete už po prvom súste. Navyše, sú tak efektné, že s nimi zažiarite aj pri návšteve.
Ak hľadáte niečo nové, no stále jednoduché a z bežných surovín, tieto chrumkavé talianske zemiaky sú pre vás to pravé. Vyskúšajte ich ako prílohu alebo ako sýty snack s obľúbeným dipom – stačí raz ochutnať a zaradia sa medzi vaše stálice.
Recept na chrumkavé talianske zemiaky
- 1,5 kg baby zemiakov
- 2 ČL bieleho vínneho octu
- 1 až 2 PL olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie
Suroviny na chrumkavú kôrku:
- 1/3 šálky strúhaného syra pecorino
- 1/3 šálky strúhanky
- 1 ČL sušeného cesnaku
- 1 ČL sušenej cibule
- 1 ČL sladkej papriky
- 1 ČL soli
- 1/3 šálky olivového oleja
Suroviny na posýpku:
- 2 PL strúhaného syra pecorino
- 1 PL strúhanky
- olivový olej v spreji
Postup prípravy chrumkavých talianskych zemiakov
Rúru si najskôr predhrejte na 220 °C a pripravte si veľký plech s okrajom. Do veľkého hrnca nalejte vodu (asi do polovice) a priveďte ju do varu. Pridajte biely vínny ocot a baby zemiaky, ktoré nechajte znovu zovrieť. Varíme ich približne 8 až 10 minút – len do momentu, keď budú na pohmat jemne mäkké. Po uvarení ich preložte na tanier a nechajte trochu vychladnúť.
Keď sú zemiaky vlažné a dajú sa chytiť, prekrojte ich na polovice. V miske ich premiešajte s olivovým olejom, soľou a čiernym korením podľa chuti.
Na samotný chrumkavý základ (kôrku) si pripravte plech, na ktorý nasypete strúhaný syr pecorino, strúhanku, sušený cesnak, cibuľu, papriku, soľ a zalejete olivovým olejom. Rukami všetko dobre premiešajte, kým nevznikne jemná, vláčna zmes podobná paste. Rozotrite ju rovnomerne po celom povrchu plechu.
Polovičky zemiakov teraz uložte reznou stranou smerom nadol priamo na pripravený syr so strúhankou. Na vrch ešte posypte trochou pecorina a strúhanky a celé zemiaky zľahka postriekajte olivovým olejom v spreji.
Vložte do rozohriatej rúry a pečte 20 minút. Potom teplotu zvýšte na 230 °C a pokračujte v pečení ďalších 10 až 15 minút, kým sa spodná strana nezafarbí dozlatista a nevytvorí sa chrumkavá kôrka.
Ako podávať dokonalo chrumkavé talianske zemiaky?
Tieto zlatisté zemiaky s chrumkavým syrovým dnom sú výbornou prílohou k rôznym mäsovým jedlám – skvele sa hodia k pečenému kuraciemu mäsu, hovädzím steakom alebo k rybe na masle. Ich bohatá chuť vďaka pecorinu a koreninám perfektne dopĺňa aj jednoduchý zeleninový šalát či grilovanú zeleninu.
Rovnako dobre však obstojí aj ako samostatný snack. Podávajte ich s jogurtovým, cesnakovým alebo bylinkovým dipom na párty, rodinných stretnutiach alebo filmových večeroch. Ak ich raz pripravíte, garantujeme, že sa po nich len zapráši!
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/hungry.happens