Chrumkavé zemiakové vežičky s cesnakovo-bylinkovým maslom

Zemiakové vežičky s cesnakovo-bylinkovým maslom

Hľadáte recept, ktorý bude na vašom stole hviezdiť ako dokonalá príloha? Máme ho! Pripravte si tieto vynikajúce chrumkavé zemiakové vežičky s cesnakovo-bylinkovým maslom.

Recept spája jemne nakrájané zemiakové plátky s chuťou čerstvých byliniek a cesnakového masla. Je omnoho jednoduchší, ako sa môže na prvý pohľad zdať, akurát, budete musieť stráviť viac času v kuchyni. To ale pri tomto recepte vôbec nevadí, pretože si ho zamilujete!

Toto vyskúšajte: Georgina Rodriguez prezradila: TOTO je zemiaková omeleta, ktorá poháňa Cristiana Ronalda!

Recept na chrumkavé zemiakové vežičky

Ingrediencie na cesnakovo-bylinkové maslo:

  • 115 g nesoleného masla
  • 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 3 PL čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 ČL čerstvého nasekaného tymiánu
  • 1 ČL soli
  • Čierne korenie (podľa chuti)

Ingrediencie na zemiakové vežičky:

  • 1 kg zemiakov, nakrájaných na tenké plátky
  • Vetvičky čerstvého tymianu
  • 50 g nastrúhaného parmezánu
  • Olivový olej (na potretie formy na muffin)

Na dokončenie:

  • Hrubá morská soľ

Inšpirujte sa: Čo si pripraviť počas jesenného večera? Vyskúšaj tento jednoduchý vegan dip s figami

Postup prípravy zemiakových vežičiek:

  • Rúru predhrejte na 190 °C a formu na muffiny ľahko potrite olejom.
  • Pripravte cesnakovo-bylinkové maslo. Maslo roztopte, pridajte doň cesnak, petržlenovú vňať, tymian, soľ a čierne korenie. Nechajte chvíľu vychladnúť.
  • Zemiaky nakrájajte na veľmi tenké plátky (asi 1,5 mm). Vložte ich do veľkej misky a premiešajte s vychladeným cesnakovo-bylinkovým maslom.
  • Do každej jamky vo forme na muffiny vložte vetvičku tymianu a začnite ukladať plátky zemiakov na seba. Približne v polovici, a potom pri konci vrstvenia pridajte trochu strúhaného parmezánu.
  • Formu na muffiny prikryte alobalom a pečte 25 minút, kým sú zemiaky mäkké. Potom teplotu zvýšte na 220°C, odstráňte alobal a pečte ešte ďalších 13 -15 minút, kým vrch a okraje nie sú zlatohnedé a chrumkavé.
  • Po upečení opatrne vyberte zemiakové vežičky z formy a posypte ich štipkou hrubej morskej soli.

Tipy na podávanie chrumkavých zemiakových vežičiek

Táto príloha je univerzálna a dokáže povýšiť rôzne jedlá, či už ide o tradičné, alebo moderné menu. Vyskúšajte niektorú z týchto kombinácií: .

  • Pečené mäso – vežičky sa skvele hodia k pečenému mäsu, ako je napríklad pečená hovädzia sviečková, kačka alebo kuracie prsia. Maslová a cesnaková príchuť krásne dopĺňa jemnú chuť pečeného mäsa a bylinky prepoja chute do harmonického celku.

  • Grilované ryby – jemné filety z lososa, tresky alebo pstruha ugrilované na masle sa takisto výborne dopĺňajú s touto zemiakovou prílohou. Ak sa rozhodnete podávať ich s citrónovým maslom alebo bylinkovou omáčkou, posilníte chuťový zážitok.

  • Vegetariánske jedlá – ste vegetarián? Vôbec nevadí! Zemiakové vežičky budú skvelé aj ako hlavné jedlo s výdatnou porciou zeleniny, ako je pečená mrkva, brokolica alebo karfiol. Môžete ich doplniť o syrové dipy alebo jednoduchú jogurtovú omáčku.

  • Šťavnatý steak – pre milovníkov steakov je táto príloha perfektnou voľbou. Vyvážia chuť šťavnatého hovädzieho, zvlášť ak si k tomu pridáte svieži šalát s jemným dresingom.

  • Krémové omáčky – ak servírujete jedlo s krémovou hubovou, cesnakovou alebo syrovou omáčkou, tieto zemiakové vežičky absorbujú omáčku a pridajú ďalšiu vrstvu chutí.

  • Jarný šalát alebo zeleninová príloha – ľahký šalát z poľnej zeleniny, rukoly a paradajok s balzamikovým dresingom alebo grilovaná zelenina s medovo-citrónovým nádychom krásne vyvážia chrumkavú a maslovú chuť vežičiek.

Bude vás zaujímať: Zamilujete sa! Dokonalý recept na pečenú mrkvu s medom a balsamicom

Zemiakové vežičky s cesnakovo-bylinkovým maslom sú skvelou alternatívou k tradičným pečeným zemiakom a prinesú do vašej kuchyne nové chute a krásne textúry. Obzvlášť, ak chystáte občerstvenie pre návštevu alebo veľkú večeru. Táto príloha nielen skvelo vyzerá, ale poskytne aj gurmánsky zážitok, ktorý zanechá dojem na každom stole.

Zdroj úvodnej fotky: INSTAGRAM / @saltnpepperhere

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.