Hľadáte recept, ktorý bude na vašom stole hviezdiť ako dokonalá príloha? Máme ho! Pripravte si tieto vynikajúce chrumkavé zemiakové vežičky s cesnakovo-bylinkovým maslom.
Recept spája jemne nakrájané zemiakové plátky s chuťou čerstvých byliniek a cesnakového masla. Je omnoho jednoduchší, ako sa môže na prvý pohľad zdať, akurát, budete musieť stráviť viac času v kuchyni. To ale pri tomto recepte vôbec nevadí, pretože si ho zamilujete!
Toto vyskúšajte: Georgina Rodriguez prezradila: TOTO je zemiaková omeleta, ktorá poháňa Cristiana Ronalda!
Recept na chrumkavé zemiakové vežičky
Ingrediencie na cesnakovo-bylinkové maslo:
- 115 g nesoleného masla
- 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 3 PL čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
- 2 ČL čerstvého nasekaného tymiánu
- 1 ČL soli
- Čierne korenie (podľa chuti)
Ingrediencie na zemiakové vežičky:
- 1 kg zemiakov, nakrájaných na tenké plátky
- Vetvičky čerstvého tymianu
- 50 g nastrúhaného parmezánu
- Olivový olej (na potretie formy na muffin)
Na dokončenie:
- Hrubá morská soľ
Inšpirujte sa: Čo si pripraviť počas jesenného večera? Vyskúšaj tento jednoduchý vegan dip s figami
Postup prípravy zemiakových vežičiek:
- Rúru predhrejte na 190 °C a formu na muffiny ľahko potrite olejom.
- Pripravte cesnakovo-bylinkové maslo. Maslo roztopte, pridajte doň cesnak, petržlenovú vňať, tymian, soľ a čierne korenie. Nechajte chvíľu vychladnúť.
- Zemiaky nakrájajte na veľmi tenké plátky (asi 1,5 mm). Vložte ich do veľkej misky a premiešajte s vychladeným cesnakovo-bylinkovým maslom.
- Do každej jamky vo forme na muffiny vložte vetvičku tymianu a začnite ukladať plátky zemiakov na seba. Približne v polovici, a potom pri konci vrstvenia pridajte trochu strúhaného parmezánu.
- Formu na muffiny prikryte alobalom a pečte 25 minút, kým sú zemiaky mäkké. Potom teplotu zvýšte na 220°C, odstráňte alobal a pečte ešte ďalších 13 -15 minút, kým vrch a okraje nie sú zlatohnedé a chrumkavé.
- Po upečení opatrne vyberte zemiakové vežičky z formy a posypte ich štipkou hrubej morskej soli.
Tipy na podávanie chrumkavých zemiakových vežičiek
Táto príloha je univerzálna a dokáže povýšiť rôzne jedlá, či už ide o tradičné, alebo moderné menu. Vyskúšajte niektorú z týchto kombinácií: .
Pečené mäso – vežičky sa skvele hodia k pečenému mäsu, ako je napríklad pečená hovädzia sviečková, kačka alebo kuracie prsia. Maslová a cesnaková príchuť krásne dopĺňa jemnú chuť pečeného mäsa a bylinky prepoja chute do harmonického celku.
Grilované ryby – jemné filety z lososa, tresky alebo pstruha ugrilované na masle sa takisto výborne dopĺňajú s touto zemiakovou prílohou. Ak sa rozhodnete podávať ich s citrónovým maslom alebo bylinkovou omáčkou, posilníte chuťový zážitok.
Vegetariánske jedlá – ste vegetarián? Vôbec nevadí! Zemiakové vežičky budú skvelé aj ako hlavné jedlo s výdatnou porciou zeleniny, ako je pečená mrkva, brokolica alebo karfiol. Môžete ich doplniť o syrové dipy alebo jednoduchú jogurtovú omáčku.
Šťavnatý steak – pre milovníkov steakov je táto príloha perfektnou voľbou. Vyvážia chuť šťavnatého hovädzieho, zvlášť ak si k tomu pridáte svieži šalát s jemným dresingom.
Krémové omáčky – ak servírujete jedlo s krémovou hubovou, cesnakovou alebo syrovou omáčkou, tieto zemiakové vežičky absorbujú omáčku a pridajú ďalšiu vrstvu chutí.
Jarný šalát alebo zeleninová príloha – ľahký šalát z poľnej zeleniny, rukoly a paradajok s balzamikovým dresingom alebo grilovaná zelenina s medovo-citrónovým nádychom krásne vyvážia chrumkavú a maslovú chuť vežičiek.
Bude vás zaujímať: Zamilujete sa! Dokonalý recept na pečenú mrkvu s medom a balsamicom
Zemiakové vežičky s cesnakovo-bylinkovým maslom sú skvelou alternatívou k tradičným pečeným zemiakom a prinesú do vašej kuchyne nové chute a krásne textúry. Obzvlášť, ak chystáte občerstvenie pre návštevu alebo veľkú večeru. Táto príloha nielen skvelo vyzerá, ale poskytne aj gurmánsky zážitok, ktorý zanechá dojem na každom stole.
Zdroj úvodnej fotky: INSTAGRAM / @saltnpepperhere