Losos je nepochybne veľmi populárna, no i veľmi zdravá ryba. Pripisujú sa mu priam blahodarné účinky na ľudský organizmus. Je významným zdrojom bielkovín, omega-3 mastných kyselín, no i vitamínov typu B (najmä vitamínu B12), vitamínu D, selénia, draslíka a rôznych ďalších antioxidantov. Ak váhate a neviete, ako si lososa pripraviť inak ako na masle s citrónom, ste na správnom mieste. Ponúkame vám zdravý recept na lososa 5x inak!
Veľmi chutná rybka
O tom, čo obsahuje ryba menom losos, sme si už povedali. Viete aj to, ako veľmi všetky tieto nutrienty prospievajú nášmu zdraviu? Pravidelnou konzumáciou lososa prispievate k zdravému fungovaniu mnohých vnútorných orgánov.
Menovite ide o zdravie mozgu, srdca, no prospieva aj telesnej schránke celkovo. Losos totiž človeka dokáže zasýtiť na dlhý čas, čo môže viesť k strate telesnej hmotnosti.
Existuje niekoľko druhov lososa, no vo všeobecnosti sa za najzdravšie označujú divoké lososy. V neposlednom rade je losos veľmi chutná rybka, ktorú milujú milióny ľudí a dokonca i tí, ktorí rybám veľmi neholdujú. Poďme sa pozrieť, ako si lososa pripraviť troška netradičnejšie.
pinterest.com/natashaskitchenTeriyaki losos
Losos na ázijský spôsob? Pripravte si teriyaki lososa podľa Natasha's Kitchen.
Ingrediencie:
- 2 veľké filety lososa
- 3 lyžice teriyaky omáčky
- 3 lyžice hoisin omáčky
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžicu ryžového octu
- 1 lyžicu sezamového oleja
- 40 g trstinového cukru
- 3 prelisované strúčiky cesnaku
- 1/2 lyžičky sušeného zázvoru
- voliteľné ako posýpka: sezamové semienka alebo zelená časť jarnej cibuľky
Postup prípravy:
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a na plech si dáme papier na pečenie potretý tukom.
- Všetky ingrediencie okrem lososa a posýpok si zmiešame na teriyaki omáčku. Miešame až dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Do omáčky pridáme lososa, poriadne ho obalíme, misku prikryjeme potravinovou fóliou a marinujeme aspoň 20 minút v chladničke.
- Lososa premiestnime na plech a pečieme vo vyhriatej rúre 12 až 16 minút podľa toho, aké hrubé máte filety.
- Zvyšok omáčky dajte na panvicu a priveďte ju do varu. Potom plameň stiahnite a nechajte bublať 3 až 4 minúty, kým omáčka mierne nezhustne.
- Lososa podávajte potretého teriyaki omáčkou a posypaného sezamovými semienkami alebo cibuľkou s ryžou či zelenými fazuľkami na pare.
Lososový burger
Burger nemusí byť len z hovädzinky, ale aj z lososa. Ako pripraviť lososové burgre podľa Alyona's Cooking?
Ingrediencie:
- 500 g lososa
- 2 lyžice majonézy
- 1 lyžička horčice
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čierneho mletého korenia
- 2 kusy pečiva (rožkov alebo žemlí) nakrájaných na kúsky
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate alebo koriandra
- 1 vajce
- 6 žemlí
- 6 plátkov syra
Postup prípravy:
- Rozohrejeme si gril alebo grilovaciu panvicu.
- Zmiešame si všetky ingrediencie okrem lososa, žemlí a syra. Necháme zmes postáť, aby pečivo nasiaklo všetky ingrediencie.
- Lososa si narežeme na malé kúsky a primiešame ju do zmesi. Pripravíme si 6 hamburgerov.
- Burgre dáme na rozohriaty gril, ľahko potretý tukom. Plameň znížime na strednú intenzitu a pečieme 3 minúty z každej strany.
- Lososové burgre fungujú vynikajúco s domácou tatárskou omáčkou. Potrite ňou polku žemle, dajte na ňu plátok syra, burger z lososa a doplňte ľubovoľnou zeleninou.
Losos po toskánsky
Presunieme sa do slnkom zaliateho Talianska a pripravíme si toskánskeho lososa podľa Eatwell 101.
Ingrediencie:
- 500 g lososa
- 3 lyžice olivového oleja
- 1/4 lyžičky drveného čili
- 1 lyžičku mletej červenej papriky
- soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
- 1 lyžička talianskeho korenia
- 1 strednú cibuľu (posekanú)
- 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 4 Roma paradajky
- 170 g čerstvého špenátu
- 30 g čerstvej bazalky
- 60 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 lyžice kvalitného olivového oleja na podávanie
Postup prípravy:
- Hlbšiu panvicu si rozohrejeme na strednú intenzitu a pridáme do nej 2 lyžice olivového oleja, lososa, čili, talianske korenie, papriku aj soľ. Všetko opekáme asi 5 minút, kým je losos prepečený z oboch strán.
- Lososa vyberte z panvice a dajte do nej zvyšnú lyžicu oleja (alebo masla) a pridajte cesnak a cibuľu. Opekáme na miernom plameni, kým cibuľa nezosklovatie.
- Následne pridáme paradajky, bazalku, špenát a vývar (prípadne biele suché víno namiesto vývaru). Spoločne nechajte bublať 3 až 5 minút. Špenát sa musí spariť a paradajky musia pustiť šťavu. Dochuťte podľa potreby, pridajte korenie.
- Do panvice vráťte lososa, trocha spolu všetko povarte a podávajte poliate kvalitným olivovým olejom.
Losos s mangovou salsou a kokosovou ryžouTento recept podľaň
Tento recept podľa Cooking Classy je ako výlet do tropického raja – spojenie šťavnatého lososa, osviežujúcej mangovej salsy a jemnej kokosovej ryže z neho robí ideálne letné jedlo. Vďaka limetkovej marináde má ryba sviežu chuť, ktorú krásne dopĺňa ovocná zmes s avokádom a koriandrom.
Na limetkového lososa:
4 filety lososa (bez kože, cca 170 g každý)
3 lyžice olivového oleja (plus trochu na gril)
2 lyžičky limetkovej kôry
3 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
3 strúčiky cesnaku (roztlačené)
soľ a čierne korenie podľa chuti
Na kokosovú ryžu:
1 a 1/2 šálky kokosovej vody (napr. Zico)
1 a 1/4 šálky kokosového mlieka z konzervy
1 a 1/2 šálky jazmínovej ryže (prepláchnutej a odkvapkanej)
1/2 lyžičky soli
Na mango-avokádovú salsu:
1 veľké mango (ošúpané a nakrájané na kocky)
3/4 šálky nasekanej červenej papriky
1/3 šálky červenej cibule (prepláchnutej vodou)
1/4 šálky nasekaného čerstvého koriandra
1 veľké avokádo (nakrájané na kocky)
1 lyžica limetkovej šťavy
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica kokosovej vody
soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy:
V miske zmiešajte olivový olej, limetkovú kôru, šťavu, cesnak, soľ a korenie. Vložte lososa do marinády a nechajte odležať v chladničke 15–30 minút z každej strany.
Gril predhrejte na stredne vysokú teplotu a potrite olejom. Lososa grilujte približne 3 minúty z každej strany, kým sa nerozpadáva a je prepečený.
Medzitým si pripravte ryžu. V strednom hrnci priveďte do varu kokosovú vodu, mlieko, ryžu a soľ. Zakryte a varte na miernom ohni asi 20 minút, kým sa tekutina nevsiakne. Premiešajte vidličkou a nechajte postáť 5 minút.
V miske zmiešajte všetky ingrediencie na salsu – mango, papriku, cibuľu, koriander, avokádo, limetkovú šťavu, olej a kokosovú vodu. Dochuťte soľou a korením.
Na tanier dajte porciu kokosovej ryže, na ňu ugrilovaného lososa a všetko doplňte bohatou vrstvou mangovej salsy.
Karibský losos v kokosovo-kari omáčke
Na záver môžete vyskúšať recept podľa Butter Be Ready – karibský kokosovo-kari losos. Táto rýchla a výrazne korenená večera v jednom panvici spája šťavnaté lososové filety s aromatickou omáčkou z kokosového mlieka, karí korenia, papriky a tymianu.
Ingrediencie:
4 filety z lososa (bez kože, cca 140–170 g každý)
Soľ a čierne korenie, podľa chuti
1 PL + 2 ČL karibského kari korenia (rozdelené)
1 ČL cesnakového prášku
½ ČL údenej papriky
3 PL olivového oleja (rozdelené)
2 PL masla
1 červená paprika, nakrájaná na tenké plátky
1 zelená paprika, nakrájaná na tenké plátky
1 malá biela cibuľa, nakrájaná na polmesiačiky
6 strúčikov cesnaku, nasekaných alebo pretlačených
1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
6 vetvičiek čerstvého tymianu, listy obraté
½ ČL mletého jamajského nového korenia (allspice)
1 plechovka (400 ml) plnotučného kokosového mlieka
1 celý scotch bonnet (neprekrojený) – voliteľne
Postup prípravy:
Filety osušte papierovou utierkou. V malej miske zmiešajte soľ, korenie, 2 ČL kari korenia, cesnakový prášok a údenú papriku. Polejte lososa 1 PL olivového oleja, posypte zmesou korenín a dobre vmasírujte do mäsa. Odložte bokom.
Na veľkej panvici rozohrejte 1 PL oleja na stredne vysokej teplote. Lososa opečte z každej strany 2–3 minúty do zlatohneda. Opečené filety preložte na tanier. Znížte teplotu na strednú.
Do panvice pridajte zvyšnú 1 PL oleja a zvyšnú 1 PL kari korenia. Miešajte asi 30 sekúnd, kým sa korenie nerozvonia a nezíska tmavšiu farbu.
Pridajte maslo, papriky a cibuľu. Restujte 3–4 minúty, kým nezmäknú. Potom pridajte cesnak, zázvor, tymian a nové korenie. Miešajte ďalšie 1–2 minúty, kým sa všetko nerozvonia.
Prilejte kokosové mlieko, vložte celý scotch bonnet a premiešajte. Nechajte jemne prebublávať, potom znížte teplotu na minimum. Ochutnajte a prípadne dosoľte.
Vložte opečené filety späť do omáčky, polejte ich omáčkou a nechajte prehriať ešte 1–2 minúty. Vyberte scotch bonnet.
Podávajte ihneď s jazmínovou ryžou, dusenou zeleninou alebo pečenými zemiakmi.
Losos inak než obvykle – a stále dokonale chutne
Ak ste si doteraz lososa pripravovali len klasicky na masle s citrónom, tento článok vám otvorí úplne nové kulinárske obzory. Od japonského teriyaki, cez šťavnaté burgre, slnkom zaliatu toskánsku omáčku až po tropickú mangovú salsu – losos ukazuje, že je rybou mnohých tvárí.
Zdroj úvodnej fotky: pinterest.com/natashaskitchen, pinterest.com/alyonascooking, pinterest.com/Eatwell101
Aktualizovaný článok: 30.06.2025