Hľadáš zdravý recept na lososa? Vyber si z týchto piatich pochúťok!

losos recepty

Losos je nepochybne veľmi populárna, no i veľmi zdravá ryba. Pripisujú sa mu priam blahodarné účinky na ľudský organizmus. Je významným zdrojom bielkovín, omega-3 mastných kyselín, no i vitamínov typu B (najmä vitamínu B12), vitamínu D, selénia, draslíka a rôznych ďalších antioxidantov. Ak váhate a neviete, ako si lososa pripraviť inak ako na masle s citrónom, ste na správnom mieste. Ponúkame vám zdravý recept na lososa 5x inak!

Veľmi chutná rybka

O tom, čo obsahuje ryba menom losos, sme si už povedali. Viete aj to, ako veľmi všetky tieto nutrienty prospievajú nášmu zdraviu? Pravidelnou konzumáciou lososa prispievate k zdravému fungovaniu mnohých vnútorných orgánov. 

Menovite ide o zdravie mozgu, srdca, no prospieva aj telesnej schránke celkovo. Losos totiž človeka dokáže zasýtiť na dlhý čas, čo môže viesť k strate telesnej hmotnosti

Existuje niekoľko druhov lososa, no vo všeobecnosti sa za najzdravšie označujú divoké lososy. V neposlednom rade je losos veľmi chutná rybka, ktorú milujú milióny ľudí a dokonca i tí, ktorí rybám veľmi neholdujú. Poďme sa pozrieť, ako si lososa pripraviť troška netradičnejšie.

​Teriyaki losos
pinterest.com/natashaskitchen

Teriyaki losos

Losos na ázijský spôsob? Pripravte si teriyaki lososa podľa Natasha's Kitchen.

Ingrediencie:

  • 2 veľké filety lososa
  • 3 lyžice teriyaky omáčky
  • 3 lyžice hoisin omáčky
  • 3 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžicu ryžového octu
  • 1 lyžicu sezamového oleja
  • 40 g trstinového cukru
  • 3 prelisované strúčiky cesnaku
  • 1/2 lyžičky sušeného zázvoru
  • voliteľné ako posýpka: sezamové semienka alebo zelená časť jarnej cibuľky

Postup prípravy:

  1. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a na plech si dáme papier na pečenie potretý tukom.
  2. Všetky ingrediencie okrem lososa a posýpok si zmiešame na teriyaki omáčku. Miešame až dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  3. Do omáčky pridáme lososa, poriadne ho obalíme, misku prikryjeme potravinovou fóliou a marinujeme aspoň 20 minút v chladničke.
  4. Lososa premiestnime na plech a pečieme vo vyhriatej rúre 12 až 16 minút podľa toho, aké hrubé máte filety.
  5. Zvyšok omáčky dajte na panvicu a priveďte ju do varu. Potom plameň stiahnite a nechajte bublať 3 až 4 minúty, kým omáčka mierne nezhustne.
  6. Lososa podávajte potretého teriyaki omáčkou a posypaného sezamovými semienkami alebo cibuľkou s ryžou či zelenými fazuľkami na pare.

lososový burger
pinterest.com/alyonascooking

Lososový burger

Burger nemusí byť len z hovädzinky, ale aj z lososa. Ako pripraviť lososové burgre podľa Alyona's Cooking?

Ingrediencie:

  • 500 g lososa
  • 2 lyžice majonézy
  • 1 lyžička horčice
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čierneho mletého korenia
  • 2 kusy pečiva (rožkov alebo žemlí) nakrájaných na kúsky
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate alebo koriandra
  • 1 vajce
  • 6 žemlí 
  • 6 plátkov syra

Postup prípravy:

  1. Rozohrejeme si gril alebo grilovaciu panvicu.
  2. Zmiešame si všetky ingrediencie okrem lososa, žemlí a syra. Necháme zmes postáť, aby pečivo nasiaklo všetky ingrediencie.
  3. Lososa si narežeme na malé kúsky a primiešame ju do zmesi. Pripravíme si 6 hamburgerov. 
  4. Burgre dáme na rozohriaty gril, ľahko potretý tukom. Plameň znížime na strednú intenzitu a pečieme 3 minúty z každej strany.
  5. Lososové burgre fungujú vynikajúco s domácou tatárskou omáčkou. Potrite ňou polku žemle, dajte na ňu plátok syra, burger z lososa a doplňte ľubovoľnou zeleninou.

toskánsky losos
pinterest.com/Eatwell101

Losos po toskánsky

Presunieme sa do slnkom zaliateho Talianska a pripravíme si toskánskeho lososa podľa Eatwell 101.

Ingrediencie:

  • 500 g lososa
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1/4 lyžičky drveného čili
  • 1 lyžičku mletej červenej papriky 
  • soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
  • 1 lyžička talianskeho korenia
  • 1 strednú cibuľu (posekanú)
  • 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
  • 4 Roma paradajky 
  • 170 g čerstvého špenátu
  • 30 g čerstvej bazalky
  • 60 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 2 lyžice kvalitného olivového oleja na podávanie

Postup prípravy:

  1. Hlbšiu panvicu si rozohrejeme na strednú intenzitu a pridáme do nej 2 lyžice olivového oleja, lososa, čili, talianske korenie, papriku aj soľ. Všetko opekáme asi 5 minút, kým je losos prepečený z oboch strán.
  2. Lososa vyberte z panvice a dajte do nej zvyšnú lyžicu oleja (alebo masla) a pridajte cesnak a cibuľu. Opekáme na miernom plameni, kým cibuľa nezosklovatie.
  3. Následne pridáme paradajky, bazalku, špenát a vývar (prípadne biele suché víno namiesto vývaru). Spoločne nechajte bublať 3 až 5 minút. Špenát sa musí spariť a paradajky musia pustiť šťavu. Dochuťte podľa potreby, pridajte korenie.
  4. Do panvice vráťte lososa, trocha spolu všetko povarte a podávajte poliate kvalitným olivovým olejom.

Losos s mangovou salsou
pinterest.com/cookingclassy

Losos s mangovou salsou a kokosovou ryžouTento recept podľaň

Tento recept podľa Cooking Classy je ako výlet do tropického raja – spojenie šťavnatého lososa, osviežujúcej mangovej salsy a jemnej kokosovej ryže z neho robí ideálne letné jedlo. Vďaka limetkovej marináde má ryba sviežu chuť, ktorú krásne dopĺňa ovocná zmes s avokádom a koriandrom. 

Na limetkového lososa:

  • 4 filety lososa (bez kože, cca 170 g každý)

  • 3 lyžice olivového oleja (plus trochu na gril)

  • 2 lyžičky limetkovej kôry

  • 3 lyžice čerstvej limetkovej šťavy

  • 3 strúčiky cesnaku (roztlačené)

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Na kokosovú ryžu:

  • 1 a 1/2 šálky kokosovej vody (napr. Zico)

  • 1 a 1/4 šálky kokosového mlieka z konzervy

  • 1 a 1/2 šálky jazmínovej ryže (prepláchnutej a odkvapkanej)

  • 1/2 lyžičky soli

Na mango-avokádovú salsu:

  • 1 veľké mango (ošúpané a nakrájané na kocky)

  • 3/4 šálky nasekanej červenej papriky

  • 1/3 šálky červenej cibule (prepláchnutej vodou)

  • 1/4 šálky nasekaného čerstvého koriandra

  • 1 veľké avokádo (nakrájané na kocky)

  • 1 lyžica limetkovej šťavy

  • 1 lyžica olivového oleja

  • 1 lyžica kokosovej vody

  • soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

  1. V miske zmiešajte olivový olej, limetkovú kôru, šťavu, cesnak, soľ a korenie. Vložte lososa do marinády a nechajte odležať v chladničke 15–30 minút z každej strany.

  2. Gril predhrejte na stredne vysokú teplotu a potrite olejom. Lososa grilujte približne 3 minúty z každej strany, kým sa nerozpadáva a je prepečený.

  3. Medzitým si pripravte ryžu. V strednom hrnci priveďte do varu kokosovú vodu, mlieko, ryžu a soľ. Zakryte a varte na miernom ohni asi 20 minút, kým sa tekutina nevsiakne. Premiešajte vidličkou a nechajte postáť 5 minút.

  4. V miske zmiešajte všetky ingrediencie na salsu – mango, papriku, cibuľu, koriander, avokádo, limetkovú šťavu, olej a kokosovú vodu. Dochuťte soľou a korením.

  5. Na tanier dajte porciu kokosovej ryže, na ňu ugrilovaného lososa a všetko doplňte bohatou vrstvou mangovej salsy.

karibský losos
pinterest.com/butterbeready

Karibský losos v kokosovo-kari omáčke

Na záver môžete vyskúšať recept podľa Butter Be Ready – karibský kokosovo-kari losos. Táto rýchla a výrazne korenená večera v jednom panvici spája šťavnaté lososové filety s aromatickou omáčkou z kokosového mlieka, karí korenia, papriky a tymianu.

Ingrediencie:

  • 4 filety z lososa (bez kože, cca 140–170 g každý)

  • Soľ a čierne korenie, podľa chuti

  • 1 PL + 2 ČL karibského kari korenia (rozdelené)

  • 1 ČL cesnakového prášku

  • ½ ČL údenej papriky

  • 3 PL olivového oleja (rozdelené)

  • 2 PL masla

  • 1 červená paprika, nakrájaná na tenké plátky

  • 1 zelená paprika, nakrájaná na tenké plátky

  • 1 malá biela cibuľa, nakrájaná na polmesiačiky

  • 6 strúčikov cesnaku, nasekaných alebo pretlačených

  • 1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru

  • 6 vetvičiek čerstvého tymianu, listy obraté

  • ½ ČL mletého jamajského nového korenia (allspice)

  • 1 plechovka (400 ml) plnotučného kokosového mlieka

  • 1 celý scotch bonnet (neprekrojený) – voliteľne

Postup prípravy:

  1. Filety osušte papierovou utierkou. V malej miske zmiešajte soľ, korenie, 2 ČL kari korenia, cesnakový prášok a údenú papriku. Polejte lososa 1 PL olivového oleja, posypte zmesou korenín a dobre vmasírujte do mäsa. Odložte bokom.

  2. Na veľkej panvici rozohrejte 1 PL oleja na stredne vysokej teplote. Lososa opečte z každej strany 2–3 minúty do zlatohneda. Opečené filety preložte na tanier. Znížte teplotu na strednú.

  3. Do panvice pridajte zvyšnú 1 PL oleja a zvyšnú 1 PL kari korenia. Miešajte asi 30 sekúnd, kým sa korenie nerozvonia a nezíska tmavšiu farbu.

  4. Pridajte maslo, papriky a cibuľu. Restujte 3–4 minúty, kým nezmäknú. Potom pridajte cesnak, zázvor, tymian a nové korenie. Miešajte ďalšie 1–2 minúty, kým sa všetko nerozvonia.

  5. Prilejte kokosové mlieko, vložte celý scotch bonnet a premiešajte. Nechajte jemne prebublávať, potom znížte teplotu na minimum. Ochutnajte a prípadne dosoľte.

  6. Vložte opečené filety späť do omáčky, polejte ich omáčkou a nechajte prehriať ešte 1–2 minúty. Vyberte scotch bonnet.

  7. Podávajte ihneď s jazmínovou ryžou, dusenou zeleninou alebo pečenými zemiakmi.

Losos inak než obvykle – a stále dokonale chutne

Ak ste si doteraz lososa pripravovali len klasicky na masle s citrónom, tento článok vám otvorí úplne nové kulinárske obzory. Od japonského teriyaki, cez šťavnaté burgre, slnkom zaliatu toskánsku omáčku až po tropickú mangovú salsu – losos ukazuje, že je rybou mnohých tvárí.

Zdroj úvodnej fotky: pinterest.com/natashaskitchen, pinterest.com/alyonascooking, pinterest.com/Eatwell101

Aktualizovaný článok: 30.06.2025

4 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 17:17

Musím vyskúšať, keďže lososa u nás pripravujeme kedykoľvek a nie iba na Vianoce :-)

Vaše meno:

Alica Marekova

Alica Marekova

30.07.2020 17:16

Milujem lososa.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

30.07.2020 09:08

dobrá a zdravá pochúťka.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

01.07.2020 10:12

práve som rozmýšľala čo s tým lososom čo mám v chladničke

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.