Losos je nepochybne veľmi populárna, no i veľmi zdravá ryba. Pripisujú sa mu priam blahodarné účinky na ľudský organizmus. Je významným zdrojom bielkovín, omega-3 mastných kyselín, no i vitamínov typu B (najmä vitamínu B12), vitamínu D, selénia, draslíka a rôznych ďalších antioxidantov. Ak váhate a neviete, ako si lososa pripraviť inak ako na masle s citrónom, ste na správnom mieste. Ponúkame vám zdravý recept na lososa 3x inak!
Veľmi chutná rybka
O tom, čo obsahuje ryba menom losos, sme si už povedali. Viete aj to, ako veľmi všetky tieto nutrienty prospievajú nášmu zdraviu? Pravidelnou konzumáciou lososa prispievate k zdravému fungovaniu mnohých vnútorných orgánov. Menovite ide o zdravie mozgu, srdca, no prospieva aj telesnej schránke celkovo. Losos totiž človeka dokáže zasýtiť na dlhý čas, čo môže viesť k strate telesnej hmotnosti. Existuje niekoľko druhov lososa, no vo všeobecnosti sa za najzdravšie označujú divoké lososy. V neposlednom rade je losos veľmi chutná rybka, ktorú milujú milióny ľudí a dokonca i tí, ktorí rybám veľmi neholdujú. Poďme sa pozrieť, ako si lososa pripraviť troška netradičnejšie.
Inšpiruj sa: Ako zoštíhliť vnútorné stehná? Vďaka týmto cvikom ich vyformuješ!
Galéria: Recept na lososa 3x inak
Teriyaki losos
Losos na ázijský spôsob? Pripravte si teriyaki lososa podľa Natasha's Kitchen.
Ingrediencie:
- 2 veľké filety lososa
- 3 lyžice teriyaky omáčky
- 3 lyžice hoisin omáčky
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžicu ryžového octu
- 1 lyžicu sezamového oleja
- 40 g trstinového cukru
- 3 prelisované strúčiky cesnaku
- 1/2 lyžičky sušeného zázvoru
- voliteľné ako posýpka: sezamové semienka alebo zelená časť jarnej cibuľky
Postup prípravy:
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a na plech si dáme papier na pečenie potretý tukom.
- Všetky ingrediencie okrem lososa a posýpok si zmiešame na teriyaki omáčku. Miešame až dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Do omáčky pridáme lososa, poriadne ho obalíme, misku prikryjeme potravinovou fóliou a marinujeme aspoň 20 minút v chladničke.
- Lososa premiestnime na plech a pečieme vo vyhriatej rúre 12 až 16 minút podľa toho, aké hrubé máte filety.
- Zvyšok omáčky dajte na panvicu a priveďte ju do varu. Potom plameň stiahnite a nechajte bublať 3 až 4 minúty, kým omáčka mierne nezhustne.
- Lososa podávajte potretého teriyaki omáčkou a posypaného sezamovými semienkami alebo cibuľkou s ryžou či zelenými fazuľkami na pare.