Jesť čo najviac zeleninky, to nás učili naše mamy aj staré mamy. Veru, mali pravdu, keď tvrdili, že jedálniček by mal byť pestrý a najmä farebný. Niekedy sme sa však už čerstvej zeleniny nabažili dosýta a potrebujeme alternatívu. Presne tým je pečená zelenina pripravená v rúre, ktorú môžete jesť ako hlavný chod či prílohu ku kvalitnému mäsku.
My vám prezradíme, ako pečenú zeleninu pripraviť bezchybne podľa toho, koľko minút pečenia potrebujú jednotlivé druhy zeleniny. Kedy je zelenina upečená úplne dokonale? Ako dlho piecť zeleninu, aby chutila úplne každému?
Ako sa pripravuje perfektná pečená zelenina v rúre?
Aby ste z obyčajných kúskov zeleniny spravili naozajstnú delikatesu, netreba vám veľa nástrojov. Stačí rúra, ktorú predhrejete na približne 220 °C , plech a papier na pečenie. Potom si už len nachystajte zeleninu podľa vašej chute – umyte ju, očistite a nakrájajte na kúsky. Ako nakrájame zeleninu najlepšie?
Pre inšpiráciu – karotka chutí najlepšie na obdĺžniky podobné hranolčekom, podobne aj bataty. Na kocky si nakrájajte klasické zemiaky, tekvicu či cuketu, brokolicu a karfiol pripravujte po ružičkách a fazuľky so špargľou nechajte tak, ako sú. Cibuľku pripravujte rozkrájanú na štvrtinky a ružičkový kel na polovice.
Inšpirácia pre teba: Prečo nemôžem schudnúť? Čo ak nepomáha diéta ani pohyb?
Koľko minút piecť zeleninu?
Keď už sme zvládli teóriu krájania a prípravy zeleniny, rúru máme rozpálenú na požadovanú teplotu a na plechu sa nám vyníma papier na pečenie, môžeme pristúpiť k pečeniu. Na plech si zeleninku jednoducho poukladajte, pričom ju môžete (ale nemusíte) pokvapkať olivovým olejom, alebo dosoliť či posypať obľúbenou koreninou. Ako dlho piecť jednotlivé druhy zeleniny?
10 – 15 minút nechajte v rúre zelené fazuľky a špargľu
15 – 20 minút sa pripravuje cuketa a baklažán či cherry paradajky
20 – 25 minút venujte v teple brokolici, tekvici, prípadne paštrnáku aj farebnej paprike
25 – 30 minút potrebuje na prípravu karotka, cibuľka aj karfiol
30 – 35 minút pripravujte bataty (čas pečenia sa môže líšiť aj v závislosti od toho, na aké veľké kosy bataty nakrájame)
35 – 40 minút potrebuje ružičkový kel aj klasické zemiaky
Ako upiecť zeleninu rôzneho druhu naraz?
Áno, aj rôzne druhy zeleniny sa dajú piecť naraz. Ak sa chystáte sebe a svojej rodinke pripraviť naozaj pestrú prílohu s viacerými druhmi pečenej zeleninky, neváhajte! Prípravu si však premyslite vopred. Začnite s pečením zeleniny, ktorá potrebuje najviac času a postupne pridávajte do rúry časovo menej náročné druhy.
Dôležité je aj to, aby ste vždy po pár minútach nezabudli premiešať zeleninu, aby sa upiekla rovnomerne z každej strany. A ako by mal vyzerať dokonalý výsledok? Delikatesou bude vaša zeleninka vtedy, ak pekne zhnedne zvonka, čo jej dodá na povrchu mierne chrumkavú textúru. Vo vnútri však bude mäkká ako obláčik. Hotovou pečenou zeleninou môžete obložiť tanier.
Odporúčame: Ako sa používajú jednotlivé strany alobalu? Budeš prekvapená!
Recepty na perfektné pečené zeleninové prílohy:
1. Pečená koreňová zelenina s medom a tymianom
4 stredne veľké mrkvy
2 stredne veľké petržleny
2 stredne veľké červené repy
2 stredne veľké zemiaky
1 cibuľa
3 lyžice olivového oleja
2 lyžice medu
2 lyžičky čerstvého tymianu (alebo 1 lyžička sušeného tymianu)
soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup: Predhrejeme rúru na 200 °C. Ošúpeme a nakrájame mrkvu, petržleny, repy a zemiaky na rovnomerné kúsky (približne 2-3 cm). Nakrájame cibuľu na väčšie kúsky. Vo veľkej miske zmiešame olivový olej, med, tymian, soľ a čierne korenie. Pridáme nakrájanú zeleninu a dobre premiešame, aby bola zelenina rovnomerne pokrytá marinádou.
Vysypeme marinovanú zeleninu na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre približne 35-40 minút, alebo až kým zelenina nie je mäkká a zlatohnedá. Počas pečenia zeleninu raz alebo dvakrát premiešame, aby sa rovnomerne upiekla. Táto pečená zelenina na plechu je najchutnejšia teplá, podávame ako prílohu k hlavnému jedlu.
2. Pečené cukety s parmezánom a cesnakom
2 stredne veľké cukety
3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
3 lyžice olivového oleja
50 g strúhaného parmezánu
1 lyžička sušeného oregana
soľ a čierne korenie podľa chuti
čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup: Vyhriata rúra musí byť na 200 °C. Cukety umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska alebo pozdĺžne na polovice. V miske zmiešame olivový olej, nasekaný cesnak, sušené oregano, soľ a čierne korenie. Pridáme cukety a dobre premiešame, aby boli rovnomerne pokryté zmesou. Uložíme cukety na plech vyložený papierom na pečenie v jednej vrstve. Posypeme strúhaným parmezánom.
Pečieme v predhriatej rúre približne 20-25 minút, alebo až kým cukety nie sú mäkké a parmezán zlatohnedý. Pred podávaním môžeme ozdobiť čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Táto dokonalá pečená zelenina sa skvelo hodí napríklad ku grilovanému kuraciemu mäsu či rybám.
Odporúčame: Recept na jahodový sirup len z 3 ingrediencií: Budeš sa zalizovať až za ušami!
3. Pečený ružičkový kel s pancettou a javorovým sirupom
500 g ružičkového kelu
100 g pancetty alebo slaniny, nakrájanej na malé kúsky
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice javorového sirupu
soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup: Predhrejeme rúru na 200 °C. Ružičkový kel očistíme a prekrojíme na polovice. V miske zmiešame olivový olej, javorový sirup, soľ a čierne korenie. Pridáme ružičkový kel a nakrájanú pancettu, dobre premiešame, aby boli všetky ingrediencie rovnomerne pokryté zmesou.
Uložíme kel a pancettu na plech vyložený papierom na pečenie v jednej vrstve. Pečieme v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo až kým ružičkový kel nie je mäkký a pancetta chrumkavá, pričom počas pečenia raz premiešame. Pečené ružičkové kelíčky podávame teplé ako prílohu k hlavnému jedlu.
Článok aktualizovaný 1.6.2024
Aktualizovaný článok: 02.06.2024