Tri rýchle recepty z baklažánu: Tieto delikatesy si nenechaj ujsť!

rýchle recepty z baklažánu

Existuje mnoho druhov baklažánu, no v našich končinách je preslávený jeden – vzhľadom pripomína predĺženú hrušku a sýto-fialovou farbou zasa slivku. Baklažán je napriek svojmu trocha čudnému zovňajšku veľmi vďačným ovocím, výborným na mnoho spôsobov a veľmi populárnym aj u vegetariánov a vegánov ako zdravá náhrada mäsa. My vám prinášame tri rýchle, no veľmi chutné recepty z baklažánu, ktoré si jednoducho nemôžete nechať ujsť!

Ovocie, nie zelenina

Aj keď sa baklažán akosi automaticky zaraďuje medzi zeleninu, v skutočnosti ide o ovocie. Má len veľmi málo kalórií, no na druhej strane obsahuje veľa vitamínov, minerálov a bohatý je aj na vlákninu. Je teda predurčený na to, aby zasýtil, pričom hrá do karát jeho neutrálna chuť. 

Spôsobov, ako si vychutnať baklažán je mnoho a rozmanité sú aj možnosti, ako ho pripraviť. Veľmi populárny je na zapekanie, niekto ho vypráža a niekto zasa griluje. My sme hľadali delikatesy z neho na Pintereste a výsledok nášho snaženia nájdete nižšie v článku.

Baklažán 3-krát inak

Plnený baklažán

Baklažán môžete naplniť naozaj čímkoľvek. Nás zaujal recept podľa Feast of Starlight, na ktorý budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 2 baklažány
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 cukinu
  • 1 žltú papriku
  • 2 stonky zeleru
  • 60 g červenej cibuľky
  • 200 g šampiónov
  • 1 väčšiu paradajku
  • 2 plátky slaniny
  • 125 g postrúhanej mozarelly
  • 1 lyžicu natrhanej bazalky
  • 2 lyžice postrúhaného parmezánu
  • soľ, korenie

Postup prípravy:  Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Baklažány si prerežeme na polovice a z každej polky vyrežeme dužinu, aby v nej vznikol dostatočný priestor pre plnku. Vnútro potrieme olivovým olejom a dáme piecť na plech vystlaný papierom na pečenie na 15 až 20 minút. V polovici pečenia baklažány obrátime. Následne baklažány vyberieme z rúry a necháme ich vychladnúť.

Na panvicu si dáme rozohriať 2 lyžice olivového oleja a pridáme naň nakrájanú baklažánovú dužinu, cukinu, papriku, cibuľku aj šampiňóny. Všetky suroviny narežeme na podobne veľké menšie kocky. Pridáme paradajku nakrájanú na kocky, dosolíme a dokoreníme podľa chuti. Chvíľu povaríme a necháme vychladnúť.

Do vychladnutej zeleniny pridáme slaninu nakrájanú na kúsky, ktorú sme predtým „osmahli" na panvici do chrumkava, pridáme aj bazalku a mozarellu. Baklažány naplníme zeleninovou zmesou, posypeme parmezánom a pečieme ešte 15 minút dozlatista.

plnený baklažán
pinterest.com/FeastOStarlight

Pikantné baklažánové cestoviny

Baklažán a cestoviny, to je božská kombinácia. Skúste pikantnú verziu špagiet podľa Dash of Savory. Ingrediencie, ktoré budete potrebovať:

  • 2 celé baklažány pokrájané na kocky
  • 1 lyžicu soli
  • 500 g špagiet uvarených al dente
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 mrkvy nakrájané nadrobno
  • 1 cibuľu nadrobno
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky pomletého čili
  • 2 lyžice koncentrovaného paradajkového pretlaku
  • 250 ml suchého bieleho vína
  • 500 g paradajkového pyré
  • soľ, korenie, čerstvú bazalku, čerstvú petržlenovú vňať a strúhaný parmezán na dochutenie

Postup prípravy: Kocky baklažánu dáme do cedidla, posolíme lyžicou soli, dobre premiešame a necháme sa „vypotiť" aspoň 20 minút. Potom baklažán osušíme pomocou papierových utierok. Špagety si uvaríme podľa inštrukcií na obale al dente, teda asi 8 minút.

Na panvici si rozohrejeme maslo s olivovým olejom na miernom ohni, pridáme baklažán, cibuľu, mrkvu. Zeleninu osolíme a povaríme asi 5 minút, kým nezmäkne a mierne nezhnedne. Pridáme cesnak, čili, koncentrovaný pretlak a povaríme asi pol minúty. Následne pridáme víno a varíme, kým pretlak s vínom nesplynú v hustejšiu omáčku. 

Pridáme paradajkový pretlak, dobre premiešame, osolíme a varíme ďalších 5 minút. Do omáčky pridáme scedené špagety, dobre premiešame a posypeme bazalkou, vňaťkou a parmezánom. Dosolíme a dokoreníme podľa chuti a podávame.

baklažánové cestoviny
pinterest.com/budgetbytes

Baklažánová čína

Baklažánová čína podľa Lazy at Kitchen je doslova dokonalým príkladom toho, ako baklažán dokáže nahradiť mäso. Na tento vegánsky recept budete potrebovať:

  • 2 stredné baklažány
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžičku kukuričnej múky
  • 2 lyžice arašidového oleja (použiť môžete aj sezamový alebo iný vhodný na praženie)
  • 2 jarné cibuľky narezané na tenké pásiky
  • 1/2 – 1 čili papričku alebo mleté čili (podľa preferencie)
  • 3 strúčiky cesnaku narezaného na tenké pásiky
  • asi 2,5 centimetrový kúsok zázvoru nasekaného nadrobno
  • sezamové semiačka (voliteľné)

Ingrediencie na omáčku:

  • 45 ml tamari omáčky alebo sójovej omáčky
  • 4 lyžice ryžového octu
  • 1 lyžicu javorového sirupu
  • 3 lyžice vody
  • 1 lyžicu zohriateho sezamového oleja
  • 2 lyžičky kukuričnej múky rozpustenej v 2 lyžiciach vody

Postup prípravy: Baklažán nakrájaný na kocky si môžeme 20 minút vopred posypať soľou a nechať na sitku odstáť. Zbavíme ho tak prebytočnej vody. Následne ho posypeme kukuričnou múkou tak, aby bol obalený každý kúsok. Baklažán si opražíme na panvici s rozohriatym olivovým olejom z každej strany dozlatista. Opražený baklažán si vyberieme z panvice a necháme ho odpočívať.

V miske si zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku, kukuričnú múku s vodou si zmiešame v pohári zvlášť.  Na panvicu si dáme rozohriať sézamový olej, pridáme jarnú cibuľku a čili a pražíme asi 1 až 2 minúty. Potom pridáme zázvor a cesnak a pečieme ešte asi minútu.

Zmes dáme na bok panvice, prilejeme omáčku a následne aj kukuričnú múku rozpustenú vo vode. Všetko zmiešame a necháme prevariť, aby omáčka zhustla. Nakoniec pridáme do omáčky baklažán, aby sa mierne ohrial. Podávame s jasmínovou alebo inou ryžou.

baklažánová čína
pinterest.com/theflareclub

Rýchle tipy na prípravu baklažánu

Baklažán môže byť pri nesprávnej úprave horký alebo vodnatý, no s pár jednoduchými trikmi ho zvládnete pripraviť chutne a bez sklamania. Jeho jemná dužina výborne pohlcuje chute korenín, oleja či byliniek, a tak sa hodí do množstva receptov od talianskych cez ázijské až po domáce zapekané variácie.

Odporúčania pre prácu s baklažánom:

  • Nakrájaný baklažán vždy osoľte a nechajte ho aspoň 20 minút odstáť – „vypotí sa“, zbaví horkosti a bude menej nasávať olej.

  • Nejedzte ho surový – obsahuje solanín, ktorý môže byť v surovom stave škodlivý.

  • Ak ho vyprážate, obalte ho najprv v múke, vajíčku alebo strúhanke – krásne sa prepečie a zachová si tvar.

  • Pri zapekaní či grilovaní ho potrite olivovým olejom – dužina bude vláčna a chutná, nie suchá.

  • Skombinujte ho so syrom, paradajkami, bylinkami či cesnakom – vytvoríte dokonalú harmóniu chutí.

Ako si vybrať a skladovať baklažán?

Pri výbere baklažánu siahnite po takom, ktorý má pevnú, hladkú a lesklú šupku bez poškodení alebo hnedých fľakov. Ideálny plod je stredne veľký, na dotyk pružný a s čerstvou zelenou stopkou – to naznačuje čerstvosť a správne skladovanie.

Baklažán neskladujte v plastovom vrecku, aby nezvlhol a nezačal hniť. Najlepšie mu bude v chladnejšej špajze alebo voľne v chladničke, no mimo najchladnejšej zóny. Skonzumujte ho do 3–4 dní od kúpy, aby ste si vychutnali jeho plnú chuť.

Baklažán nemusí byť nuda

Aj keď baklažán nepatrí medzi najtradičnejšie suroviny v slovenskej kuchyni, jeho kulinársky potenciál je obrovský. Vďaka neutrálnej chuti, jemnej dužine a schopnosti vstrebať chute sa z neho dá pripraviť nekonečné množstvo jedál – od jednoduchých cestovín až po lahodné čínske inšpirácie. Navyše je zdravý, ľahko dostupný a dokáže nahradiť mäso v mnohých jedlách.

Ak ste baklažán doteraz obchádzali v obchode, je najvyšší čas dať mu šancu. Recepty, ktoré ste si práve prečítali, vás presvedčia, že zdanlivo nenápadné ovocie môže byť kráľom letného taniera.

Zdroj úvodnej fotky: pinterest.com/FeastOStarlight, pinterest.com/budgetbytes, pinterest.com/theflareclub

Aktualizovaný článok: 22.07.2025

7 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

31.08.2020 09:14

Vyzerá skvelo

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

31.08.2020 00:17

Baklažán najčastejšie naplním a upečiem.Zaujal ma recept na špagety-vyskúšam.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

30.08.2020 15:48

až sa mi slinky zbiehajú...

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

29.08.2020 20:02

Baklažán je skutočne výborná zelenina.

Vaše meno:

Adriena Krzeminská

Adriena Krzeminská

29.08.2020 19:41

Zase výborne recepty. Teším sa keď ich vyskúšam.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

29.08.2020 14:44

Plneny baklažán,mňam!

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

29.08.2020 11:09

baklažán v našej rodine moc nejde na odbyt

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.