Tri rýchle recepty z baklažánu: Tieto delikatesy si nenechaj ujsť!

Existuje mnoho druhov baklažánu, no v našich končinách je preslávený jeden – vzhľadom pripomína predĺženú hrušku a sýto-fialovou farbou zasa slivku. Baklažán je napriek svojmu trocha čudnému zovňajšku veľmi vďačným ovocím, výborným na mnoho spôsobov a veľmi populárnym aj u vegetariánov a vegánov ako zdravá náhrada mäsa. My vám prinášame tri rýchle, no veľmi chutné recepty z baklažánu, ktoré si jednoducho nemôžete nechať ujsť!

Ovocie, nie zelenina

Aj keď sa baklažán akosi automaticky zaraďuje medzi zeleninu, v skutočnosti ide o ovocie. Má len veľmi málo kalórií, no na druhej strane obsahuje veľa vitamínov, minerálov a bohatý je aj na vlákninu. Je teda predurčený na to, aby zasýtil, pričom hrá do karát jeho neutrálna chuť. Spôsobov, ako si vychutnať baklažán je mnoho a rozmanité sú aj možnosti, ako ho pripraviť. Veľmi populárny je na zapekanie, niekto ho vypráža a niekto zasa griluje. My sme hľadali delikatesy z neho na Pintereste a výsledok nášho snaženia nájdete v galérii.

Inšpiruj sa: RECEPT: Uhorková limonáda pre letné osvieženie: Ideálna na horúce dní!

Galéria: Baklažán 3-krát inak

Plnený baklažán

Baklažán môžete naplniť naozaj čímkoľvek. Nás zaujal recept podľa Feast of Starlight, na ktorý budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 2 baklažány
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 cukinu
  • 1 žltú papriku
  • 2 stonky zeleru
  • 60 g červenej cibuľky
  • 200 g šampiónov
  • 1 väčšiu paradajku
  • 2 plátky slaniny
  • 125 g postrúhanej mozarelly
  • 1 lyžicu natrhanej bazalky
  • 2 lyžice postrúhaného parmezánu
  • soľ, korenie

Postup prípravy:

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia.
  2. Baklažány si prerežeme na polovice a z každej polky vyrežeme dužinu, aby v nej vznikol dostatočný priestor pre plnku. Vnútro potrieme olivovým olejom a dáme piecť na plech vystlaný papierom na pečenie na 15 až 20 minút. V polovici pečenia baklažány obrátime. Následne baklažány vyberieme z rúry a necháme ich vychladnúť.
  3. Na panvicu si dáme rozohriať 2 lyžice olivového oleja a pridáme naň nakrájanú baklažánovú dužinu, cukinu, papriku, cibuľku aj šampiňóny. Všetky suroviny narežeme na podobne veľké menšie kocky. Pridáme paradajku nakrájanú na kocky, dosolíme a dokoreníme podľa chuti. Chvíľu povaríme a necháme vychladnúť.
  4. Do vychladnutej zeleniny pridáme slaninu nakrájanú na kúsky, ktorú sme predtým „osmahli" na panvici do chrumkava, pridáme aj bazalku a mozarellu.
  5. Baklažány naplníme zeleninovou zmesou, posypeme parmezánom a pečieme ešte 15 minút dozlatista.
Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

29.08.2020 11:09

baklažán v našej rodine moc nejde na odbyt

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

29.08.2020 14:44

Plneny baklažán,mňam!

Vaše meno:

Adriena Krzeminská

Adriena Krzeminská

29.08.2020 19:41

Zase výborne recepty. Teším sa keď ich vyskúšam.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

29.08.2020 20:02

Baklažán je skutočne výborná zelenina.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

30.08.2020 15:48

až sa mi slinky zbiehajú...

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

31.08.2020 00:17

Baklažán najčastejšie naplním a upečiem.Zaujal ma recept na špagety-vyskúšam.

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

31.08.2020 09:14

Vyzerá skvelo

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.