Existuje mnoho druhov baklažánu, no v našich končinách je preslávený jeden – vzhľadom pripomína predĺženú hrušku a sýto-fialovou farbou zasa slivku. Baklažán je napriek svojmu trocha čudnému zovňajšku veľmi vďačným ovocím, výborným na mnoho spôsobov a veľmi populárnym aj u vegetariánov a vegánov ako zdravá náhrada mäsa. My vám prinášame tri rýchle, no veľmi chutné recepty z baklažánu, ktoré si jednoducho nemôžete nechať ujsť!
Ovocie, nie zelenina
Aj keď sa baklažán akosi automaticky zaraďuje medzi zeleninu, v skutočnosti ide o ovocie. Má len veľmi málo kalórií, no na druhej strane obsahuje veľa vitamínov, minerálov a bohatý je aj na vlákninu. Je teda predurčený na to, aby zasýtil, pričom hrá do karát jeho neutrálna chuť. Spôsobov, ako si vychutnať baklažán je mnoho a rozmanité sú aj možnosti, ako ho pripraviť. Veľmi populárny je na zapekanie, niekto ho vypráža a niekto zasa griluje. My sme hľadali delikatesy z neho na Pintereste a výsledok nášho snaženia nájdete v galérii.
Inšpiruj sa: RECEPT: Uhorková limonáda pre letné osvieženie: Ideálna na horúce dní!
Galéria: Baklažán 3-krát inak
Plnený baklažán
Baklažán môžete naplniť naozaj čímkoľvek. Nás zaujal recept podľa Feast of Starlight, na ktorý budete potrebovať nasledovné ingrediencie:
- 2 baklažány
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 cukinu
- 1 žltú papriku
- 2 stonky zeleru
- 60 g červenej cibuľky
- 200 g šampiónov
- 1 väčšiu paradajku
- 2 plátky slaniny
- 125 g postrúhanej mozarelly
- 1 lyžicu natrhanej bazalky
- 2 lyžice postrúhaného parmezánu
- soľ, korenie
Postup prípravy:
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia.
- Baklažány si prerežeme na polovice a z každej polky vyrežeme dužinu, aby v nej vznikol dostatočný priestor pre plnku. Vnútro potrieme olivovým olejom a dáme piecť na plech vystlaný papierom na pečenie na 15 až 20 minút. V polovici pečenia baklažány obrátime. Následne baklažány vyberieme z rúry a necháme ich vychladnúť.
- Na panvicu si dáme rozohriať 2 lyžice olivového oleja a pridáme naň nakrájanú baklažánovú dužinu, cukinu, papriku, cibuľku aj šampiňóny. Všetky suroviny narežeme na podobne veľké menšie kocky. Pridáme paradajku nakrájanú na kocky, dosolíme a dokoreníme podľa chuti. Chvíľu povaríme a necháme vychladnúť.
- Do vychladnutej zeleniny pridáme slaninu nakrájanú na kúsky, ktorú sme predtým „osmahli" na panvici do chrumkava, pridáme aj bazalku a mozarellu.
- Baklažány naplníme zeleninovou zmesou, posypeme parmezánom a pečieme ešte 15 minút dozlatista.