Existuje mnoho druhov baklažánu, no v našich končinách je preslávený jeden – vzhľadom pripomína predĺženú hrušku a sýto-fialovou farbou zasa slivku. Baklažán je napriek svojmu trocha čudnému zovňajšku veľmi vďačným ovocím, výborným na mnoho spôsobov a veľmi populárnym aj u vegetariánov a vegánov ako zdravá náhrada mäsa. My vám prinášame tri rýchle, no veľmi chutné recepty z baklažánu, ktoré si jednoducho nemôžete nechať ujsť!
Ovocie, nie zelenina
Aj keď sa baklažán akosi automaticky zaraďuje medzi zeleninu, v skutočnosti ide o ovocie. Má len veľmi málo kalórií, no na druhej strane obsahuje veľa vitamínov, minerálov a bohatý je aj na vlákninu. Je teda predurčený na to, aby zasýtil, pričom hrá do karát jeho neutrálna chuť.
Spôsobov, ako si vychutnať baklažán je mnoho a rozmanité sú aj možnosti, ako ho pripraviť. Veľmi populárny je na zapekanie, niekto ho vypráža a niekto zasa griluje. My sme hľadali delikatesy z neho na Pintereste a výsledok nášho snaženia nájdete nižšie v článku.
Baklažán 3-krát inak
Plnený baklažán
Baklažán môžete naplniť naozaj čímkoľvek. Nás zaujal recept podľa Feast of Starlight, na ktorý budete potrebovať nasledovné ingrediencie:
- 2 baklažány
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 cukinu
- 1 žltú papriku
- 2 stonky zeleru
- 60 g červenej cibuľky
- 200 g šampiónov
- 1 väčšiu paradajku
- 2 plátky slaniny
- 125 g postrúhanej mozarelly
- 1 lyžicu natrhanej bazalky
- 2 lyžice postrúhaného parmezánu
- soľ, korenie
Postup prípravy: Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Baklažány si prerežeme na polovice a z každej polky vyrežeme dužinu, aby v nej vznikol dostatočný priestor pre plnku. Vnútro potrieme olivovým olejom a dáme piecť na plech vystlaný papierom na pečenie na 15 až 20 minút. V polovici pečenia baklažány obrátime. Následne baklažány vyberieme z rúry a necháme ich vychladnúť.
Na panvicu si dáme rozohriať 2 lyžice olivového oleja a pridáme naň nakrájanú baklažánovú dužinu, cukinu, papriku, cibuľku aj šampiňóny. Všetky suroviny narežeme na podobne veľké menšie kocky. Pridáme paradajku nakrájanú na kocky, dosolíme a dokoreníme podľa chuti. Chvíľu povaríme a necháme vychladnúť.
Do vychladnutej zeleniny pridáme slaninu nakrájanú na kúsky, ktorú sme predtým „osmahli" na panvici do chrumkava, pridáme aj bazalku a mozarellu. Baklažány naplníme zeleninovou zmesou, posypeme parmezánom a pečieme ešte 15 minút dozlatista.
pinterest.com/FeastOStarlightPikantné baklažánové cestoviny
Baklažán a cestoviny, to je božská kombinácia. Skúste pikantnú verziu špagiet podľa Dash of Savory. Ingrediencie, ktoré budete potrebovať:
- 2 celé baklažány pokrájané na kocky
- 1 lyžicu soli
- 500 g špagiet uvarených al dente
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 mrkvy nakrájané nadrobno
- 1 cibuľu nadrobno
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky pomletého čili
- 2 lyžice koncentrovaného paradajkového pretlaku
- 250 ml suchého bieleho vína
- 500 g paradajkového pyré
- soľ, korenie, čerstvú bazalku, čerstvú petržlenovú vňať a strúhaný parmezán na dochutenie
Postup prípravy: Kocky baklažánu dáme do cedidla, posolíme lyžicou soli, dobre premiešame a necháme sa „vypotiť" aspoň 20 minút. Potom baklažán osušíme pomocou papierových utierok. Špagety si uvaríme podľa inštrukcií na obale al dente, teda asi 8 minút.
Na panvici si rozohrejeme maslo s olivovým olejom na miernom ohni, pridáme baklažán, cibuľu, mrkvu. Zeleninu osolíme a povaríme asi 5 minút, kým nezmäkne a mierne nezhnedne. Pridáme cesnak, čili, koncentrovaný pretlak a povaríme asi pol minúty. Následne pridáme víno a varíme, kým pretlak s vínom nesplynú v hustejšiu omáčku.
Pridáme paradajkový pretlak, dobre premiešame, osolíme a varíme ďalších 5 minút. Do omáčky pridáme scedené špagety, dobre premiešame a posypeme bazalkou, vňaťkou a parmezánom. Dosolíme a dokoreníme podľa chuti a podávame.
pinterest.com/budgetbytesBaklažánová čína
Baklažánová čína podľa Lazy at Kitchen je doslova dokonalým príkladom toho, ako baklažán dokáže nahradiť mäso. Na tento vegánsky recept budete potrebovať:
- 2 stredné baklažány
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžičku kukuričnej múky
- 2 lyžice arašidového oleja (použiť môžete aj sezamový alebo iný vhodný na praženie)
- 2 jarné cibuľky narezané na tenké pásiky
- 1/2 – 1 čili papričku alebo mleté čili (podľa preferencie)
- 3 strúčiky cesnaku narezaného na tenké pásiky
- asi 2,5 centimetrový kúsok zázvoru nasekaného nadrobno
- sezamové semiačka (voliteľné)
Ingrediencie na omáčku:
- 45 ml tamari omáčky alebo sójovej omáčky
- 4 lyžice ryžového octu
- 1 lyžicu javorového sirupu
- 3 lyžice vody
- 1 lyžicu zohriateho sezamového oleja
- 2 lyžičky kukuričnej múky rozpustenej v 2 lyžiciach vody
Postup prípravy: Baklažán nakrájaný na kocky si môžeme 20 minút vopred posypať soľou a nechať na sitku odstáť. Zbavíme ho tak prebytočnej vody. Následne ho posypeme kukuričnou múkou tak, aby bol obalený každý kúsok. Baklažán si opražíme na panvici s rozohriatym olivovým olejom z každej strany dozlatista. Opražený baklažán si vyberieme z panvice a necháme ho odpočívať.
V miske si zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku, kukuričnú múku s vodou si zmiešame v pohári zvlášť. Na panvicu si dáme rozohriať sézamový olej, pridáme jarnú cibuľku a čili a pražíme asi 1 až 2 minúty. Potom pridáme zázvor a cesnak a pečieme ešte asi minútu.
Zmes dáme na bok panvice, prilejeme omáčku a následne aj kukuričnú múku rozpustenú vo vode. Všetko zmiešame a necháme prevariť, aby omáčka zhustla. Nakoniec pridáme do omáčky baklažán, aby sa mierne ohrial. Podávame s jasmínovou alebo inou ryžou.
pinterest.com/theflareclubRýchle tipy na prípravu baklažánu
Baklažán môže byť pri nesprávnej úprave horký alebo vodnatý, no s pár jednoduchými trikmi ho zvládnete pripraviť chutne a bez sklamania. Jeho jemná dužina výborne pohlcuje chute korenín, oleja či byliniek, a tak sa hodí do množstva receptov od talianskych cez ázijské až po domáce zapekané variácie.
Odporúčania pre prácu s baklažánom:
Nakrájaný baklažán vždy osoľte a nechajte ho aspoň 20 minút odstáť – „vypotí sa“, zbaví horkosti a bude menej nasávať olej.
Nejedzte ho surový – obsahuje solanín, ktorý môže byť v surovom stave škodlivý.
Ak ho vyprážate, obalte ho najprv v múke, vajíčku alebo strúhanke – krásne sa prepečie a zachová si tvar.
Pri zapekaní či grilovaní ho potrite olivovým olejom – dužina bude vláčna a chutná, nie suchá.
Skombinujte ho so syrom, paradajkami, bylinkami či cesnakom – vytvoríte dokonalú harmóniu chutí.
Ako si vybrať a skladovať baklažán?
Pri výbere baklažánu siahnite po takom, ktorý má pevnú, hladkú a lesklú šupku bez poškodení alebo hnedých fľakov. Ideálny plod je stredne veľký, na dotyk pružný a s čerstvou zelenou stopkou – to naznačuje čerstvosť a správne skladovanie.
Baklažán neskladujte v plastovom vrecku, aby nezvlhol a nezačal hniť. Najlepšie mu bude v chladnejšej špajze alebo voľne v chladničke, no mimo najchladnejšej zóny. Skonzumujte ho do 3–4 dní od kúpy, aby ste si vychutnali jeho plnú chuť.
Baklažán nemusí byť nuda
Aj keď baklažán nepatrí medzi najtradičnejšie suroviny v slovenskej kuchyni, jeho kulinársky potenciál je obrovský. Vďaka neutrálnej chuti, jemnej dužine a schopnosti vstrebať chute sa z neho dá pripraviť nekonečné množstvo jedál – od jednoduchých cestovín až po lahodné čínske inšpirácie. Navyše je zdravý, ľahko dostupný a dokáže nahradiť mäso v mnohých jedlách.
Ak ste baklažán doteraz obchádzali v obchode, je najvyšší čas dať mu šancu. Recepty, ktoré ste si práve prečítali, vás presvedčia, že zdanlivo nenápadné ovocie môže byť kráľom letného taniera.
Zdroj úvodnej fotky: pinterest.com/FeastOStarlight, pinterest.com/budgetbytes, pinterest.com/theflareclub
Aktualizovaný článok: 22.07.2025