Bryndzové halušky. Tak na toto jedlo môžeme byť my, Slováci, právom hrdí. V našej krajine snáď ani nestretnete človeka, ktorý by ho nepoznal a dokonca aj newyorský portál The Business Insider zaradil halušky medzi 35 najlepších svetových jedál, ktoré musíte ochutnať skôr, ako sa poberiete do onoho sveta.
Aj keď podstatou sú vždy takmer totožné ingrediencie, každý si už tento tradičný recept pripravuje a vylepšuje svojim vlastným, špeciálnym spôsobom. A ako ho robíme my?
Na 5 porcií budeme potrebovať:
- 7-8 veľkých zemiakov
- 300 g polohrubej múky
- 1 bryndzu
- slaninku
- smotanu
Odporúčame prečítať: Recept na kuracie prsia na čínsky spôsob
Postup:
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a postrúhame do misky. Pridáme k nim štipku soli a spolu s múkou a vodou začneme rozrábať cesto, ktoré nesmie byť tuhé ale ani riedke. Potom ho cez sito pretláčame do vriacej vody a priebežne miešame, až kým halušky neklesnú na dno hrnca (asi 5 minút).
Scedíme, premyjeme studenou vodou a necháme chvíľu odkvapkať. Medzitým si do veľkej misy rozrobíme bryndzu so smotanou, do ktorej potom pridáme halušky a všetko poriadne premiešame. Na koniec ešte pridáme do chrumkava opraženú slaninku.
Odporúčame prečítať: Recept na vynikajúce francúzske zemiaky
Hotové jedlo môžeme na tanieri ešte ozdobiť pažítkou alebo cíbikmi z cibuľky, každá dobrá reštaurácia alebo salaš vám k nemu automaticky ponúkne ešte aj pohár studeného mlieka.
Prajem vám dobrú chuť!
10 komentárov
Jana Komadová
09.03.2017 15:09Mňamkýýý milujem halušky ja dávam hladkú múku
Alexandra Petriková
27.02.2017 07:36Mňaam :)
Erika Podskubová
21.02.2017 16:22ja robím tiež bez vajca k nim pochuťkovú smotanu,lepšie ako mäso
Soňa Krátka
20.02.2017 22:37ale že mňáám
Jana
19.02.2017 17:43niet nad takúto slovenskú klasiku :)
Iveta Moravčíková
16.02.2017 21:10normálne mám na ne chut
16.02.2017 05:15V ziadnom pripade vajce do cesta halusky nepremyvat a ziadna smotana skuste to je to prave ako sa to ma robit
Martina Zahoranová
15.02.2017 19:17halušky sú úplne že super jedlo ... a veru si aj zajtra uvarím :-)
Mária Chromíková
15.02.2017 18:56mám rada halušky a k ním zakysanku.
15.02.2017 17:51Ja dávam hladkú múku a jedno vajce do cesta.. A bryndzu so smotanou zohrejem, je to chutnejšie a teplejšie.. Priateľ má k haluškám rád Acidko a ja sladké mliečko .