Recept na tradičné bryndzové halušky

Bryndzové halušky. Tak na toto jedlo môžeme byť my, Slováci, právom hrdí. V našej krajine snáď ani nestretnete človeka, ktorý by ho nepoznal a dokonca aj newyorský portál The Business Insider zaradil halušky medzi 35 najlepších svetových jedál, ktoré musíte ochutnať skôr, ako sa poberiete do onoho sveta.

 

Aj keď podstatou sú vždy takmer totožné ingrediencie, každý si už tento tradičný recept pripravuje a vylepšuje svojim vlastným, špeciálnym spôsobom. A ako ho robíme my?

 

 Na 5 porcií budeme potrebovať: 

 

  • ​7-8 veľkých zemiakov
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 bryndzu
  • slaninku
  • smotanu

 

Odporúčame prečítať: Recept na kuracie prsia na čínsky spôsob

 

Recept na halušky

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a postrúhame do misky. Pridáme k nim štipku soli a spolu s múkou a vodou začneme rozrábať cesto, ktoré nesmie byť tuhé ale ani riedke. Potom ho cez sito pretláčame do vriacej vody a priebežne miešame, až kým halušky neklesnú na dno hrnca (asi 5 minút).

 

Scedíme, premyjeme studenou vodou a necháme chvíľu odkvapkať. Medzitým si do veľkej misy rozrobíme bryndzu so smotanou, do ktorej potom pridáme halušky a všetko poriadne premiešame. Na koniec ešte pridáme do chrumkava opraženú slaninku. 

 

Odporúčame prečítať: Recept na vynikajúce francúzske zemiaky

 

Bryndzové halušky so slaninkou

Zdroj: Shutterstock®

Hotové jedlo môžeme na tanieri ešte ozdobiť pažítkou alebo cíbikmi z cibuľky, každá dobrá reštaurácia alebo salaš vám k nemu automaticky ponúkne ešte aj pohár studeného mlieka.

 

Prajem vám dobrú chuť!

 

10 komentárov

15.02.2017 17:51

Ja dávam hladkú múku a jedno vajce do cesta.. A bryndzu so smotanou zohrejem, je to chutnejšie a teplejšie.. Priateľ má k haluškám rád Acidko a ja sladké mliečko .

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

15.02.2017 18:56


mám rada halušky a k ním zakysanku.

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

15.02.2017 19:17

halušky sú úplne že super jedlo ... a veru si aj zajtra uvarím :-)

Vaše meno:

16.02.2017 05:15

V ziadnom pripade vajce do cesta halusky nepremyvat a ziadna smotana skuste to je to prave ako sa to ma robit

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

16.02.2017 21:10

normálne mám na ne chut

Vaše meno:

Jana

Jana

19.02.2017 17:43

niet nad takúto slovenskú klasiku :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

20.02.2017 22:37

ale že mňáám

Vaše meno:

Erika Podskubová

Erika Podskubová

21.02.2017 16:22

ja robím tiež bez vajca k nim pochuťkovú smotanu,lepšie ako mäso

Vaše meno:

Alexandra Petriková

Alexandra Petriková

27.02.2017 07:36

Mňaam :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

09.03.2017 15:09

Mňamkýýý milujem halušky ja dávam hladkú múku

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE