Recept na jahodový sirup len z 3 ingrediencií: Budeš sa zalizovať až za ušami!

jahodový sirup

Jahodová sezóna je v plnom prúde a vy už nevieme, čo s jahodami? Vyskúšali ste každý známy recept z jahôd? Sú nimi zaplnené všetky misky, dokonca ich máme zavarené a vyskúšali sme aj ten najlepší recept na jahodový džem. A dokonca už vieme, že zelené stopky z jahôd by nemali nikdy končiť v koši. Ale, čo ďalej? Čo ďalšie si z jahôd pripraviť?

Niektorým sa núka ako skvelé riešenie mrazenie jahôd, ale ani taká domáca jahodová dreň nie je na zahodenie. Čo však vyskúšať niečo úplne iné? Niečo, vďaka čomu si budete môcť chuť jahôd vychutnať aj dávno po tom, čo nám skončí leto a nastanú chladnejšie dni? Niečo, čo si budete môcť pridávať nielen do vody a čaju, ale čo budete môcť využívať aj inak?

Áno, trošku vás naťahujeme, ale už z nadpisu vám je jasné, že tentokrát vám prinášame recept na sladký jahodový sirup, po ktorom sa budú oblizovať všetky deti, ale aj dospelí. Ešte ste neochutnali domáci jahodový sirup? To treba napraviť! Ako si vychutnať chuť jahodového sirupu? Prinášame jednoduchý recept, ktorý si milovníci jahôd zamilujú!

Musíš vyskúšať: Vynikajúci kysnutý tvarohovo-jahodový závin: Ten musíš ochutnať!

sirup z jahôd
Depositphotos

Recept na domáci jahodový sirup – ingrediencie:

  • čerstvé jahody – asi 2 kg

  • 700 gramov kryštálového cukru (môže byť aj trstinový cukor)

  • 20 gramov kyseliny citrónovej

Ako pripraviť jednoduchý jahodový sirup? 

Najskôr si veľké jahody umyte, odstopkujte a nechajte ich vyschnúť na papierovej alebo bavlnenej utierke. Následne si pripravte väčšiu misu a jahody začnite vrstviť spolu s kryštálovým cukrom. Jahody, samozrejme, odporúčame nakrájať na menšie kúsky alebo mierne popučiť, aby pustili viac šťavy. Takto navrstvené jahody necháme odstáť pol dňa a následne preložíme do hrnca.

V ďalšom kroku zmes prevaríme, pridá sa kyselina citrónová a následne rozmixujeme. Ako ďalšie takto pripravený sirup precedíme cez gázu a získaný čistý sirup nalejeme do čistých fliaš. Fantastický domáci jahodový sirup bez chémia skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Odporúčame: Varíme zo špargle: Tieto špargľové recepty musíš vyskúšať!

ako využiť jahodový sirup v domácnosti
Shutterstock®

Čo pridať do sirupu pre novú chuť? 

Čo tak vyskúšať ďalšie príchute? Jahodový sirup môžete bez problémov ozvláštniť nejakými ďalšími ingredienciami a vytvoriť tak unikátnu chuť. Ako na to? Máme pre vás niekoľko tipov:

  • Mäta: Pridajte hrsť čerstvých lístkov mäty počas varenia sirupu. Mäta dodá osviežujúcu chuť, ktorá je skvelá na letné nápoje.

  • Medovka: Podobne ako pri mäte, taktiež počas varenia pridajte pár lístkov medovky.

  • Bazalka: Bazalka má jemnú a sladkastú chuť, ktorá sa dobre kombinuje s jahodami. Pridajte niekoľko lístkov počas varenia a odstráňte ich pred plnením do fliaš.

  • Vanilka: Pridajte jeden vanilkový struk alebo trochu vanilkového extraktu. Vanilka zvýrazní sladkosť jahôd a dodá sirupu hĺbku chuti.

  • Škorica: Pridajte jednu alebo dve škoricové tyčinky počas varenia. Škorica dodá teplú, korenistú chuť, ktorá je ideálna na chladnejšie obdobia.

  • Zázvor: Pridajte niekoľko plátkov čerstvého zázvoru. Zázvor dodá jemnú pikantnosť a hlbšiu chuť.

  • Rozmarín: Pridajte vetvičku rozmarínu počas varenia. Rozmarín dodá zaujímavú bylinnú chuť, ktorá sa prekvapivo dobre kombinuje s jahodami.

  • Kardamóm: Pridajte niekoľko celých strukov kardamómu alebo trochu mletého kardamómu. Kardamóm má jedinečnú chuť, ktorá dodá sirupu exotický nádych.

Najlepší jahodový sirup a jeho využitie v kuchyni

Sirup máme všetci zafixovaný ako niečo, čo sa pridáva do vody na jej ochutenie. No nie je to tak. Akýkoľvek sirup môžete v domácnosti využiť aj úplne inak. Môžete si ho pridať do jogurtu, tvarohu, ovsenej kaše. Dokonca ho môžete pridať do polevy na zákusky, do omáčok alebo marinád. 

No čo vrelo odporúčame, je dresing na šalát, vďaka ktorému získa nezameniteľnú chuť. Ak vám domáci sirup z jahôd príde „nudný“ a máte radšej niečo, čo má poriadne grády, tak si vyskúšajte vyrobiť jahodový likér, ktorý vás v zimnom období zahreje.

Článok aktualizovaný 29.5.2024

Aktualizovaný článok: 29.05.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Lucia Valková

Lucia Valková

17.06.2019 05:30

Bio,skvelé,vyskúšam.

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

17.06.2019 06:14

Sirup, po ktorom sa naozaj budú oblizovať všetky deti, ale aj dospelí.

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

18.06.2019 21:57

dakujem vyskušam

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

18.06.2019 22:13

Ten vyzerá dobre

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

24.07.2019 20:16

vyzera dobre

Vaše meno:

Matej Varga

Matej Varga

02.12.2019 10:22

Jahody a maliny, toppp, zbožňujem :-)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

19.06.2021 08:34

Jednoduchý na prípravu a je výborný robievam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.