Varíme zo špargle: Tieto špargľové recepty musíš vyskúšať!

špargľové recepty

Dnes vám prinášame jedinečné špargľové recepty, ktoré rozhodne musíte vyskúšať. Ak ste ešte špargľu nejedli, máme pre vás tipy, ako si ju chutne pripraviť!

Buďte zdravšie a zahrňte do svojho jedálnička aj výnimočnú zeleninu, ktorej s našimi chutnými receptami zaručene príde na chuť aj ten najväčší odporca zelenej zeleniny. 

Špargľa možno nevyzerá na prvý pohľad lákavo, je ale nositeľom cenných látok, ktoré blahodárne pôsobia na organizmus.

Špargľové recepty z bielej špargle i zo zelenej špargle stoja za vyskúšanie!

Špargľa je ľahko stráviteľná zelenina, pôsobí regeneračne, liečivo a tiež afrodiziačne. Obsahuje málo kalórií, za to veľa bielkovín, vody a vlákniny. Je tiež nositeľom vitamínu C, E a veľkého množstva betakaroténu, ako aj vitamínov skupiny B. Je chutná, voňavá a vďaka množstvu vitamínov, minerálov a stopových prvkov neskutočne zdravá! Aj preto by na vašom jedálnom lístku rozhodne nemala chýbať!

Recepty so špargľou sú veľmi jednoduché na prípravu. Biela špargľa, fialová špargľa či zelená špargľa je tou správnou voľbou aj do vášho jedálnička. Kúsky špargle, zväzok špargle či špargľové tyčinky môžete použiť napríklad na špargľový šalát, špargľový vývar, grilovaná špargľa, varená špargľa či na blanšírovanie špargle. 

Zelená, biela a fialová špargľa je dokonalá kombinácia špargle - sezóna špargle je tu, a preto si vychutnajte najlepšiu špargľu s našimi TOP receptami!

Odporúčame: Ako vybrať melón správne? Máme pre teba zopár užitočných rád!

špargľa s parmezánom
Shutterstock®

Špargľová polievka - TOP recept na varenie špargle!

Ingrediencie:

  • 500 gramov špargle (odporúčame použiť zelenú špargľu)

  • 1 veľká cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1 liter zeleninového vývaru

  • 200 ml smotany na varenie

  • soľ a čierny korenie podľa chuti

  • olivový olej

Postup prípravy špargle na špargľový krém:

  1. Špargľu dobre očistite a nakrájajte na menšie kúsky.

  2. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemné kocky.

  3. Na panvici rozohrejte olivový olej a osmažte cibuľu s cesnakom.

  4. Pridajte nakrájanú špargľu a restujte ju asi 5 minút.

  5. Všetko preložte do hrnca, ešte krátko orestujte a zalejte zeleninovým vývarom. Nechajte variť asi 15-20 minút, kým špargľa nezmäkne.

  6. Polievku rozmixujte ponorným mixérom na hladkú konzistenciu.

  7. Pridajte smotanu a dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.

  8. Podávajte teplú, ozdobenú napríklad kôprom, pažítkou alebo hlavičkami špargle.

Dobrú chuť!

Zapekaná špargľa s parmezánom z čerstvej špargle

Ingrediencie: cca 30 ks čerstvej špargle, 2 citróny, soľ, čerstvé mleté korenie, parmezán (približne pol hrnčeka), 2 lyžice olivového oleja.

Postup prípravy: Umytú a osušenú špargľu vložte do zapekacej misy, polejte olivovým olejom, osoľte a okoreňte a dajte zapiecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 15 až 20 minút, respektíve až kým špargľa nezmäkne. Približne minútu pred dopečením posypte parmezánom a nechajte ešte zapiecť. Podávajte s kolieskami citrónu. Z parmezánu, alebo iného obľúbeného syra si môžete pripraviť tiež obľúbenú syrovú omáčku a zapekanú špargľu ňou jednoducho preliať.

špargľa so slaninou
Shutterstock®

Zapekaná špargľa s prosciuttom

Ingrediencie: ľubovoľný počet čerstvej špargle, prosciutto podľa počtu špargle, bylinková soľ, čerstvé mleté korenie, mix strúhaných syrov (parmezán, niva, eidam), smotana na šľahanie, olivový olej

Postup prípravy: Umytú špargľu osušte, pokvapkajte olejom, osoľte, okoreňte a každú špargľu zvlášť obaľte do šunky. Dajte zapiecť do rúry pri teplote cca 150 °C, v prípade potreby môžete podliať trochou vody. Pečte, až kým špargľa nezmäkne (cca 20 minút). V hrnci si pripravte jednoduchú syrovú omáčku, rozpustite syry v smotane, v prípade potreby osoľte a okoreňte. Špargľu podávajte preliatu syrovou omáčkou.

Odporúčame: Niečo pre milovníkov kávy: Ako uložiť šálky vkusne a moderne?

špargľové cestoviny
Shutterstock®

Farfalle s kuracím mäsom, šampiňónmi a špargľou

Ingrediencie: 1 balenie cestovín farfalle, 500 g kuracích pŕs, cca 300 g čerstvých šampiňónov, cca 10 ks špargle, 1 cibuľa, olivový olej, soľ, korenie, parmezán na posypanie

Postup prípravy: Nakrájanú cibuľu osmažte na oleji, pridajte kúsky kuracieho mäsa a opečte. Pridajte nakrájanú špargľu, šampiňóny, dôkladne premiešajte, osoľte, okoreňte a podlejte trochou vody alebo vývarom. Uduste, až kým nebude mäso mäkké. Cestoviny uvarte podľa návodu. Zmiešajte s kuracou zmesou a pred podávaním posypte syrom.

spargľa s jahodami
Shutterstock®

Pečená špargľa s jahodami

Ingrediencie: 20 ks špargle, 300 g jahôd, balzamikový ocot, opečené lupienky mandlí (cca pol hrnčeka), olivový olej

Postup prípravy: Umytú špargľu pokvapkajte olejom a dajte zapiecť do rúry vyhriatej na 170 °C, až kým nezmäkne. Nakrájané jahody zmiešajte s trochou balzamikového octu a opekanými mandľami. Podávajte s upečenou špargľou.

Pozri aj: Domáce cukríky na chudnutie z jablčného octu: Ako môžu vôbec fungovať?

Aktualizované na 27.05.2024

Aktualizovaný článok: 27.05.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Iveta Ondáková

Iveta Ondáková

03.06.2013 18:04

Mňam, tak toto môžem , naozaj pochútka na rôzne spôsoby:)

Vaše meno:

Alena Holécyová

Alena Holécyová

05.06.2013 19:23

mnamm,vyzera to lakavo a chutne hlavne
Farfalle s kuracím mäsom, šampiňónmi a špargľou,to musim niekedy vyskusat :D

Vaše meno:

Veronika Kulanová

Veronika Kulanová

06.06.2013 12:21

tie cestoviny a to s jahodami vyzera super :D

Vaše meno:

Danka

Danka

14.06.2013 17:23

popravde mne špargľa moc nechutí...robila som ju nad dva rôzne spôsoby, ale neviem....možno ju neviem dobre pripraviť - špargľa s jahodami vyzerá zaujímavo...

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

28.01.2014 18:42

Zaujímavé receptíky, mať ich pred sebou, neodolám:))

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

19.02.2014 16:44

skúšala som ju ale nechutí mi dcéra ju má rada ta si niečo z nej občas pripraví

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

12.04.2016 19:50

zapekanú špargľu na rôzne spôsoby robievam často

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.