Dnes vám prinášame jedinečné špargľové recepty, ktoré rozhodne musíte vyskúšať. Ak ste ešte špargľu nejedli, máme pre vás tipy, ako si ju chutne pripraviť!
Buďte zdravšie a zahrňte do svojho jedálnička aj výnimočnú zeleninu, ktorej s našimi chutnými receptami zaručene príde na chuť aj ten najväčší odporca zelenej zeleniny.
Špargľa možno nevyzerá na prvý pohľad lákavo, je ale nositeľom cenných látok, ktoré blahodárne pôsobia na organizmus.
Špargľové recepty z bielej špargle i zo zelenej špargle stoja za vyskúšanie!
Špargľa je ľahko stráviteľná zelenina, pôsobí regeneračne, liečivo a tiež afrodiziačne. Obsahuje málo kalórií, za to veľa bielkovín, vody a vlákniny. Je tiež nositeľom vitamínu C, E a veľkého množstva betakaroténu, ako aj vitamínov skupiny B. Je chutná, voňavá a vďaka množstvu vitamínov, minerálov a stopových prvkov neskutočne zdravá! Aj preto by na vašom jedálnom lístku rozhodne nemala chýbať!
Recepty so špargľou sú veľmi jednoduché na prípravu. Biela špargľa, fialová špargľa či zelená špargľa je tou správnou voľbou aj do vášho jedálnička. Kúsky špargle, zväzok špargle či špargľové tyčinky môžete použiť napríklad na špargľový šalát, špargľový vývar, grilovaná špargľa, varená špargľa či na blanšírovanie špargle.
Zelená, biela a fialová špargľa je dokonalá kombinácia špargle - sezóna špargle je tu, a preto si vychutnajte najlepšiu špargľu s našimi TOP receptami!
Odporúčame: Ako vybrať melón správne? Máme pre teba zopár užitočných rád!
Špargľová polievka - TOP recept na varenie špargle!
Ingrediencie:
500 gramov špargle (odporúčame použiť zelenú špargľu)
1 veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 liter zeleninového vývaru
200 ml smotany na varenie
soľ a čierny korenie podľa chuti
olivový olej
Postup prípravy špargle na špargľový krém:
Špargľu dobre očistite a nakrájajte na menšie kúsky.
Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemné kocky.
Na panvici rozohrejte olivový olej a osmažte cibuľu s cesnakom.
Pridajte nakrájanú špargľu a restujte ju asi 5 minút.
Všetko preložte do hrnca, ešte krátko orestujte a zalejte zeleninovým vývarom. Nechajte variť asi 15-20 minút, kým špargľa nezmäkne.
Polievku rozmixujte ponorným mixérom na hladkú konzistenciu.
Pridajte smotanu a dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
Podávajte teplú, ozdobenú napríklad kôprom, pažítkou alebo hlavičkami špargle.
Dobrú chuť!
Zapekaná špargľa s parmezánom z čerstvej špargle
Ingrediencie: cca 30 ks čerstvej špargle, 2 citróny, soľ, čerstvé mleté korenie, parmezán (približne pol hrnčeka), 2 lyžice olivového oleja.
Postup prípravy: Umytú a osušenú špargľu vložte do zapekacej misy, polejte olivovým olejom, osoľte a okoreňte a dajte zapiecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 15 až 20 minút, respektíve až kým špargľa nezmäkne. Približne minútu pred dopečením posypte parmezánom a nechajte ešte zapiecť. Podávajte s kolieskami citrónu. Z parmezánu, alebo iného obľúbeného syra si môžete pripraviť tiež obľúbenú syrovú omáčku a zapekanú špargľu ňou jednoducho preliať.
Zapekaná špargľa s prosciuttom
Ingrediencie: ľubovoľný počet čerstvej špargle, prosciutto podľa počtu špargle, bylinková soľ, čerstvé mleté korenie, mix strúhaných syrov (parmezán, niva, eidam), smotana na šľahanie, olivový olej
Postup prípravy: Umytú špargľu osušte, pokvapkajte olejom, osoľte, okoreňte a každú špargľu zvlášť obaľte do šunky. Dajte zapiecť do rúry pri teplote cca 150 °C, v prípade potreby môžete podliať trochou vody. Pečte, až kým špargľa nezmäkne (cca 20 minút). V hrnci si pripravte jednoduchú syrovú omáčku, rozpustite syry v smotane, v prípade potreby osoľte a okoreňte. Špargľu podávajte preliatu syrovou omáčkou.
Odporúčame: Niečo pre milovníkov kávy: Ako uložiť šálky vkusne a moderne?
Farfalle s kuracím mäsom, šampiňónmi a špargľou
Ingrediencie: 1 balenie cestovín farfalle, 500 g kuracích pŕs, cca 300 g čerstvých šampiňónov, cca 10 ks špargle, 1 cibuľa, olivový olej, soľ, korenie, parmezán na posypanie
Postup prípravy: Nakrájanú cibuľu osmažte na oleji, pridajte kúsky kuracieho mäsa a opečte. Pridajte nakrájanú špargľu, šampiňóny, dôkladne premiešajte, osoľte, okoreňte a podlejte trochou vody alebo vývarom. Uduste, až kým nebude mäso mäkké. Cestoviny uvarte podľa návodu. Zmiešajte s kuracou zmesou a pred podávaním posypte syrom.
Pečená špargľa s jahodami
Ingrediencie: 20 ks špargle, 300 g jahôd, balzamikový ocot, opečené lupienky mandlí (cca pol hrnčeka), olivový olej
Postup prípravy: Umytú špargľu pokvapkajte olejom a dajte zapiecť do rúry vyhriatej na 170 °C, až kým nezmäkne. Nakrájané jahody zmiešajte s trochou balzamikového octu a opekanými mandľami. Podávajte s upečenou špargľou.
Pozri aj: Domáce cukríky na chudnutie z jablčného octu: Ako môžu vôbec fungovať?
Aktualizované na 27.05.2024
Aktualizovaný článok: 27.05.2024