Ako špargľa ovplyvňuje zdravie? Po tomto jej určite prídeš na chuť!

ako špargľa ovplyvňuje zdravie

Špargľa je obľúbená zelenina, ktorá obsahuje mnoho živín, vitamínov a minerálov. Špargle majú mierne horkú chuť a sú bohaté na vlákninu, ktorá je pre naše trávenie veľmi dôležitá. 

Špargle sa bežne konzumujú varené či grilované, ale niekedy sa tiež konzumujú surové. Sú skvelým zdrojom vitamínu C, kyseliny listovej, vápnika, železa a horčíka. Majú detoxikačné účinky a pomáhajú pri odvodňovaní organizmu. Pri príprave špargle je dôležité odstrániť drevnaté spodné konce a potom ich možno krátko uvariť vo vriacej vode alebo ich grilovať na panvici. 

Špargle sa často kombinujú s maslom, citrónovou šťavou, cesnakom, olivovým olejom či syrom. Špargle sú teda lahodnou a zdravou zeleninou, ktorú môžete zaradiť do svojho jedálnička a vychutnať si nielen vynikajúcu chuť, ale aj prospešné účinky pre vaše zdravie!

Objavte chuť špargle - ako špargľa ovplyvňuje zdravie?

Špargľa podporuje detoxikáciu aj odkyslenie organizmu. Taktiež je plná vitamínov, minerálov aj ďalších telu prospešných látok. Táto zaujímavo vyzerajúca zelenina je okrem toho nízkokalorická a pri správnej príprave aj veľmi chutná. 

Výhody špargle sú skutočne nezanedbateľné - prečo je špargľa teda taká zdravá? Špargľa posilňuje imunitu organizmu, má protirakovinové účinky, detoxikuje organizmus, špargľa uľahčuje obranyschopnosť a obsahuje veľa vitamínov a minerálov.

Aj napriek tomu sa na našich tanieroch vyskytuje skôr zriedka. Sezóna čerstvej špargle je v plnom prúde a my vám o nej dnes povieme všetky dôležité informácie. Zistite, ako sa špargľa správne nakupuje, čistí, varí i konzumuje!

Ako sa špargľa pestuje?

Špargľa je mladý výhonok rastliny, nazvanej asparágus lekársky. Táto trváca bylina dorastá do výšky 30 až 150 centimetrov. Jej domovom je oblasť Stredozemného mora, ale aj strednej Ázie. V súčasnosti voľne rastie na väčšine územia Európy. Vyskytuje sa od nížin až po subalpínske oblasti. Nájsť ju môžete na lúkach, krovinatých úbočiach i v hájoch. Na mnohých miestach sa tiež pestuje, a to pre jej mladé výhonky, ktoré sa používajú ako zelenina.

Ako špargľu skladovať a zbierať?

K zberu výhonkov, čiže šparglí, dochádza od apríla do mája. Zvyčajne sú bielej až zelenkastej farby, niekedy dokonca fialovej. Nejde však o rôzne odrody rastliny. Farba zeleniny je ovplyvnená iba pestovateľskými podmienkami. Napríklad biela špargľa je pestovaná pod fóliami v zasypaných hrádzach a je tak chránená pred slnkom. Tá zelená rastie zase pod slnečnými lúčmi a za jej farbu je zodpovedný vytvorený chlorofyl. Fialová špargľa sa pestuje ako biela a sfarbuje sa po následnom vystavení svetlu.

Odporúčame: Pŕhľava dvojdomá: Vieš, ako si z nej pripravíš lahodný sirup?

účinky špargle
Shutterstock®

Špargľa omladzuje, je vhodná pri detoxe a aj na doplnenie vitamínov

V 100 gramoch špargle nájdete len okolo 20 kalórií. Aj napriek tomu je táto zelenina plná cenných látok. Obsahuje bielkoviny, sacharidy i vlákninu. Taktiež je zdrojom celého radu minerálnych látok a stopových prvkov, najmä železa, horčíka, fosforu, zinku, selénu či draslíka. Telu doplní vitamíny A, C, E i K. Obsahuje kyselinu listovú, betakarotén, flavonoidy aj luteín. Špargľa zlepšuje imunitný systém a má antiseptické a detoxikačné účinky.

Napomáha telu zbavovať sa škodlivín. Taktiež pôsobí močopudne. Z tela odstráni nadbytočnú vodu a podporí prečistenie obličiek a močových ciest. Ďalej vplýva aj na metabolizmus bielkovín a tráviaci systém. Zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie. Pozitívne ovplyvňuje pH vnútorného prostredia, dokáže totiž podporiť odkyslenie organizmu. Rovnako v tele napomáha normalizovať hladinu cukru v krvi. Špargľa sa tiež oddávna považuje za prírodné afrodiziakum.

nákup špargle
Shutterstock®

Pri nákupe dávajte pozor na čerstvosť! A ako špargľu spotrebovať?

Pri nákupe špargle by ste sa mali držať pár základných pravidiel. Zapamätajte si, že čím je tenšia, tým je zvyčajne aj jemnejšia a sladšia. Jej čerstvosť si môžete veľmi ľahko overiť. Spodný koniec výhonku stlačte medzi prstami. Z miesta rezu by mala tiecť šťava. Vyhýbajte sa kúskom so suchým a drevitým koncom, ktorý má zmenenú farbu. Špargľa by mala byť tiež tuhá a zároveň mierne pružná. Jej hlavičky sú pevne zatvorené a celý výhonok vonia mierne sladkasto. Čerstvú špargľu môžete v chladničke skladovať zopár dní, maximálne týždeň.

Na čistenie špargle už dnes existujú špeciálne škrabky, no pokojne môžete použiť aj tú na zemiaky. Postupujte zhora nadol po celej dĺžke, vynechajte však hlavičku. Ak je výhonok drevnatejší, očistite ho dôkladne, pretože bude chutiť horko. Taktiež je vhodné z jeho spodného konca odkrojiť asi centimetrový kus. Mladučkú a skutočne čerstvú špargľu čistiť vôbec nemusíte. Je totiž sladká a konzumovať sa dá aj surová.  

špargľa so slaninou
Shutterstock®

Ako správne variť špargľu? Vyskúšajte tieto tipy na prípravu!

Očistená špargľa je pripravená na použitie. V súčasnej dobe je možné zakúpiť si úzky a vysoký hrniec, určený priamo na varenie tejto zeleniny. Poslúži vám však i hrniec podobných rozmerov. Špargle je vhodné variť zviazané. Postavte ich v hrnci tak, aby hrubšie konce boli ponorené vo vode a jemnejšie hlavičky vytŕčali nad hladinou. To zabezpečí rovnomerné uvarenie výhonkov. Do vody pridajte trochu soli, cukru aj citrónovej šťavy a kúsok masla.

Špargľa je jednoduchá na prípravu - presvedčte sa!

Ak je zelenina čerstvá, nikdy ju nevarte dlhšie, ako 7 až 10 minút. Podľa tvrdosti ju však môžete variť aj okolo 15 až 20 minút. Špargľu tiež môžete grilovať alebo piecť. Vyskúšajte ju zapiecť so syrom a slaninkou! Mnohí z nej pripravujú zase chutnú krémovú polievku. Rovnako ju môžete dusenú použiť ako prílohu k mäsu alebo pridať do cestovín či šalátov.

Pozri aj: Trápi ťa pomalý metabolizmus? Toto je 7 najčastejších vinníkov!

Aktualizované na 26.05.2024

Aktualizovaný článok: 26.05.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Mária Slováková

Mária Slováková

02.05.2018 11:40

Milujem špargľovú omáčku aj polievku.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

02.05.2018 22:22

Práve dnes som si kúpila špargľu.Vždy sa snažím čo najviac využiť sezónu,kedy sa špargľa objaví.Už som varila krémovú polievku z bielej špargle a teraz mám zelenú a tú budem zapekať.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

03.05.2018 23:32

to je zvláštne,čo je na mojom komentáre zlé ? prečo mám zas palec dole ???

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

03.05.2018 07:46

Teraz ma sezonu. ... Sparglova polievka je super

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.