Kardamóm – korenie, ktoré ťa prelieči. Ako?!

kardamóm

Ani štipľavý, ani sladký, ani do koláčov, ani do mäsa. Kardamóm patrí medzi tie najzaujímavejšie korenia, ktoré vám popletú nielen hlavu, ale aj chuťové poháriky. V kuchyni má nekonečné využitie – momentálne sa najviac využíva pri pečení koláčov, ale pridať ho môžete aj do špagiet, mäsa s omáčkou, do čaju alebo do kávy.

Táto zaujímavá korenina dnes patrí, po šafrane a vanilke, medzi tie najdrahšie koreniny. Jeho pôvod siaha až do Indie a Nepálu, kde bol súčasťou klasickej ajurvédy. Mimo Ázie bol známy aj u Grékov či Rimanov, ktorí ho žuli, aby mali čisté zuby a svieži dych. Predstavujeme vám „orientálnu kráľovnú korenín“ (kráľom je čierne korenie) s jej najvýraznejšími účinkami. Aké má kardamóm použitie a hlavne, aké má kardamóm účinky?

Všestranne využité korenie kardamóm

Hovorovo sa mu tiež hovorí kardamon. Rozoznávame dva typy – pravý, zelený a nepálsky, hnedý. Práve ten pravý kardamóm je tým žiadanejším, pretože nepálsky obsahuje oveľa menej účinných látok a používa sa len ako „náhrada". V našich končinách je kardamóm známy skôr ako súčasť karí korenia a korenia garam masala.

Ako bolo spomenuté, využitie kardamómu je naozaj rozsiahle. Používa sa na dochutenie sladkých aj slaných jedál, ale aj do kávy a čajov. Zaujímavosťou je, že niektorí výrobcovia žuvačiek prevzali jeho starodávne využitie a začali ho pridávať do žuvačiek na osvieženie dychu. Taktiež sa používa na zlepšenie chuti niektorých liekov a využitie má aj v alternatívnej medicíne.

Čo by to bolo za korenie, keby sa k nemu neviazala povera. Verí sa, že žena, ktorá pridá mužovi do kávy štipku kardamómu, ho naveky okúzli. 

 Zaujme ťa: Predávkovanie potravinami: Aké vedľajšie účinky nám hrozia?

korenistá káva Shutterstock®

Aké má kardamóm účinky a čo obsahuje?

Okrem toho, že liečba prírodnými bylinkami či koreniami je momentálne veľmi populárna, je aj účinná. Výsledky nenastupujú okamžite ako pri farmakologicky vyrobených liekoch, ale určite pri väčšine prírodných liečiv nenájdete nežiadúce vedľajšie účinky. Preto sa vám kardamóm určite zapáči!

Kardamóm máme radi preto, že obsahuje veľa zdravých tukov, omega 3 a 6 mastné kyseliny, bielkoviny, vitamín B a C, draslík, vápnik, fosfor a mnohé iné minerálne látky. Z éterických olejov obsahuje hlavne gingerol, pinen, cineol, ktoré sa nachádzajú aj v zázvore. V podstate je to typ rastliny, ktorá je veľmi podobná zázvoru.

Zdravotné účinky kardamómu – pomoc pre črevá aj zdravé srdce

Medzi najčastejší zhubný nádor patrí nádor hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm). Práve kardamóm má veľmi dobré výsledky pri prevencii jeho vzniku. Jedným z účinkov, ktoré za to môžu, je jeho schopnosť chrániť bunky pred voľnými radikálmi. Pomáha tiež uvoľniť žalúdočné kŕče, chráni žalúdočnú stenu a zmierňuje pálenie záhy. Zvyšuje chuť do jedla a používa sa pri zápche či plynatosti.

Pozitívne vplýva aj na kardiovaskulárny systém, a teda na srdce a na cievy. Pomáha regulovať krvný tlak a udržovať pravidelný srdcový rytmus. Preto sa používa pri liečbe problémov so srdcom a zvýšeným tlakom a ako preventívna ochrana pred ich vznikom. Platí to aj pri infarkte, ktorému pomáha predchádzať.  

Pozri tiež: Ako využiť škoricu v domácnosti? 5 nevšedných spôsobov ťa dostane!

trávenie Shutterstock®

Aromaterapia kardamómom

Kardamóm dobre pôsobí na nervový systém, podporuje funkciu mozgu a zlepšuje pamäť. Na upokojenie sa odporúča žuť pár semienok. Pokiaľ trpíte zmenami nálad či depresiami, určite využite kardamómový olej pri aromaterapii. Tá pomôže dokonca pri liečbe pľúcnych ochorení aj pri problémoch so žalúdkom.

 Aromaterapia sa odporúča aj ľuďom, ktorí trpia astmou alebo bronchitídou, pretože obsahuje až 8 % rôznych éterických olejov, ktoré sú jeho mocnou zbraňou! Pozitívne účinky kardamómu na priedušky a priedušničky boli už niekoľkokrát dokázané. Pomáha zlepšovať cirkuláciu krvi v pľúcach. Po istom čase, sa objavia výsledky vo forme priechodnejších dýchacích ciest, takže ak ste astmatik, určite kardamóm vyskúšajte.

Ďalšie pozitíva a liečivé účinky kardamómu

  • Pomáha pri chudnutí, pretože zlepšuje funkciu tráviacej sústavy.
  • Pomáha pri nevoľnosti a bolesti hlavy.
  • Má protizápalové vlastnosti.
  • Používa sa pri liečbe niektorých kožných problémov.
  • Pri bolestiach krku sa odporúča kloktať.
  • Má mierne močopudné účinky – zlepšuje funkciu obličiek.
  • Zlepšuje zrak.

Využitie kardamómu pre zdravie

Ak vás kardamóm svojimi vlastnosťami dostal tak ako nás, urobte si hneď čaj a zlepšite svoju fyzickú aj psychickú pohodu. V pohári (3 dcl) zalejeme lyžičku korenia a lúhujeme 15 minút. Odporúča sa piť trikrát denne pred jedlom. Pozor by si mali dať tehotné ženy, ľudia so žalúdočnými vredmi a ochorením žlčníka, u ktorých sa neodporúča konzumácia kardamómu.

Musíš vidieť: Klinčeky ako liek: Vyrob si z nich úžasnú klinčekovú tinktúru!

aromaterapia Shutterstock®

Kulinárske použitie kardamómu

Aké využitie v kuchyni má kardamóm? V indickej kuchyni je nepostrádateľný, najmä v kari zmesiach ako garam masala, a v ryžových jedlách typu birjání. Používa sa aj v dezertoch, ako sú gulab jamun a halva, kde dodáva hĺbku a komplexnú chuť. Okrem toho je základnou ingredienciou v nápojoch, ako sú masala chai latte a rôzne bylinkové čaje.

Stredovýchodná kuchyňa tiež hojne využíva kardamóm. Kvalitné korenie sa pridáva do kávy (qahwa) a čajov, čo im dodáva výraznú arómu. V pečive, ako je baklava, a v rôznych druhoch cookies, kardamóm prispieva k jedinečnej chuti, ktorá je pre túto kuchyňu charakteristická. 

Aj v severských krajinách, ako sú Švédsko a Fínsko, je kardamóm obľúbený. Používa sa v tradičných pečivách, ako sú kardamómové rolky a chlieb, a často sa pridáva do sladkých koláčov a sušienok. V ázijskej kuchyni, najmä v Thajsku, je kardamóm súčasťou kari zmesí, ktoré dodávajú jedlám bohatú a exotickú chuť. V mäsových jedlách sa pridáva do marinád a omáčok na zvýraznenie chuti. 

Okrem toho, kardamóm nájdeme aj v dezertoch a zmrzlinách, kde poskytuje jemnú a exotickú chuť. V súčasnosti sa stále viac využíva v moderných kuchyniach na prípravu detoxikačných nápojov a smoothies, vďaka jeho zdravotným prínosom a osviežujúcej aróme.

Bezpečnosť a vedľajšie účinky kardamómu

Kardamóm je vo všeobecnosti považovaný za bezpečný, keď sa používa v bežných množstvách ako korenie. Avšak, pri nadmernej konzumácii alebo v prípade individuálnej citlivosti môžu vzniknúť určité vedľajšie účinky. Tieto môžu zahŕňať alergické reakcie, ako sú vyrážky, dýchacie problémy alebo nevoľnosť. Osoby s alergiou na zázvor alebo podobné korenie by mali byť opatrné.

Konzumácia veľkého množstva kardamómu môže tiež spôsobiť zažívacie problémy, ako sú žalúdočné ťažkosti alebo hnačka. Taktiež sa odporúča opatrnosť pri jeho užívaní počas tehotenstva a dojčenia, pretože nie sú dostatočné dôkazy o jeho bezpečnosti v týchto obdobiach. Pri užívaní kardamómu ako doplnku stravy alebo v liečebných dávkach je vhodné konzultovať sa s lekárom, najmä ak máte akékoľvek zdravotné problémy alebo užívate lieky.

Článok aktualizovaný 14.7.2024

7 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

16.12.2017 07:42

výborne, nevedela som, že má až toľko pozitív...určite vyskúšam

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

16.12.2017 20:30

Super, ďakujem!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

16.12.2017 21:02

Toto som netušila,hned ako naň natrafím,tak si ho kúpim.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

16.12.2017 21:02

Zaujímavé .. Vôbec som o tom nevedela , že Kardamon má takéto účinky .. !!

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

17.12.2017 09:17

jedno z tých zdravších korení

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

17.12.2017 17:20

toto som nevedela

Vaše meno:

Alena Hocková

Alena Hocková

28.12.2017 17:09

otestujem na moje srdiecko

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE