Čo je prekotný pôrod? Zisti, čo je príčinou a ako ho zvládnuť

prekotný pôrod

Prekotný pôrod je pojem, ktorý je pre mnohé ženy cudzí, no pre niektoré je reálnou skúsenosťou. Keď dieťa prichádza na svet oveľa rýchlejšie než bežne, môže byť pôrod pre matku fyzicky i emocionálne náročnejší. Aké sú príznaky prekotného pôrodu a čo môžu ženy urobiť, aby zvládli nečakaný príchod bábätka na svet?

Čo znamená prekotný pôrod?

Prekotný pôrod je situácia, keď pôrodný proces prebehne mimoriadne rýchlo, zvyčajne za menej ako tri hodiny od začiatku kontrakcií po samotný príchod dieťaťa na svet. Tento druh pôrodu je výrazne rýchlejší než priemerný pôrod, ktorý trvá do 12 hodín v prípade prvorodičiek a 6 až 8 hodín v prípade viacrodičiek. Pri prekotnom pôrode sa však kontrakcie rýchlo zosilnia, čo matke môže znepríjemniť priebeh pôrodu. Keď nad ním stratí kontrolu, často sa dostaví panika.

Odporúčame: VIDEO: Pôrod z pohľadu dieťaťa – o tom, čo zažíva od začiatku pôrodu až po príchod na svet

Aké sú príznaky prekotného pôrodu?

Prekotný pôrod je náročné predvídať, ale existuje niekoľko signálov, ktoré vám ho pomôžu spoznať:

  • Kontrakcie pri prekotnom pôrode bývajú mimoriadne intenzívne už od začiatku a prichádzajú rýchlo po sebe.
  • Pocity silného tlaku v panve a naliehavá potreba tlačiť môžu byť znakom, že pôrod postupuje rýchlo.
  • Pri prekotnom pôrode sa môže pocit nutnosti tlačiť dostaviť ešte pred príchodom do nemocnice alebo ešte predtým, než je pôrodná miestnosť pripravená.

Odporúčame: VIDEO: Bylinná vaginálna náparka – čo to je a ako sa používa pri pôrode a ženských problémoch?

čo je prekotný pôrod
Depositphotos

Čo spôsobuje prekotný pôrod?

Príčiny prekotného pôrodu nie sú vždy celkom známe. Niekedy za to môže genetická predispozícia. Ak ženy vo vašej rodine mali rýchle pôrody, je veľmi pravdepodobné, že prekotný pôrod zažijete aj vy. Niektoré ženy majú prirodzene silnejšie kontrakcie, čo môže tiež urýchliť pôrodný proces. S prekotným pôrodom môže mať skúsenosť aj viacrodička, ktorej maternica reaguje rýchlejšie.

Je prekotný pôrod rizikový?

Hoci prekotný pôrod nie je zvyčajne rizikový, jeho rýchly spád môže spôsobiť určité komplikácie. Keďže telo nemá dostatok času na postupné roztiahnutie a prípravu, môže dôjsť k trhlinám alebo poraneniam hrádze. Rýchlosť prekotného pôrodu môže matku fyzicky aj psychicky vyčerpať, pretože nemá dostatok času na to, aby sa pripravila na priebeh pôrodu. 

Pri rýchlom pôrode sa tiež môže stať, že dieťa nebude mať dostatok kyslíka alebo sa vypýta na svet skôr, ako prídu lekári a dostanú ho von odbornou cestou.

Odporúčame: Štvrtá doba pôrodná: Rodí sa vzájomné puto a láska na celý život

Ako zvládnuť prekotný pôrod?

  • Ak máte za sebou viac rýchlych pôrodov alebo vám lekár naznačil vyššie riziko, buďte pripravená.
  • Oznámte pôrodnému tímu alebo pôrodnej asistentke, ak ste mali skúsenosť s rýchlym pôrodom, aby vedeli reagovať rýchlejšie a pripraviť všetko potrebné včas.
  • Techniky hlbokého dýchania a relaxácie vám pomôžu zachovať si chladnú hlavu a zvládnuť bolestivé kontrakcie.
  • Ak ste prežili prekotný pôrod alebo máte obavy, prediskutujte svoje otázky a pocity s pôrodníkom alebo pôrodnou asistentkou.

Vždy pripravená!

Prekotný pôrod môže byť pre matku zaujímavou skúsenosťou, ktorá si však vyžaduje pohotovosť a pripravenosť zo strany matky aj lekárskeho tímu. Hoci je často náročný, mnohé ženy zvládnu prekotný pôrod bez problémov. Čo z toho vyplýva? Buďte pripravené na rôzne scenáre, pretože vaše dieťatko vám už od prvej chvíle bude chcieť ukázať, kto je tu šéfom. 

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.