Slovenská kuchyňa je známa svojou jednoduchosťou, výdatnosťou a skutočnou láskou k tradičným surovinám. Spojenie výrazných chutí a sýtosti vytvára jedlá, ktoré sú nielen lahodné, ale aj skutočne zasýtia. Medzi typické ingrediencie patria zemiaky, múka, kyslá kapusta či syr, no jedným z najväčších klenotov slovenskej kuchyne je nepochybne bryndza. Tento lahodný ovčí syr sa využíva v mnohých receptoch, či už v haluškách, pirohoch alebo chutných posúchoch, ktoré sú obľúbené v mnohých domácnostiach.
Bryndza vyniká svojou krémovou konzistenciou a jemne pikantnou chuťou, ktorá dodáva jedlám jedinečný šmrnc. V kombinácii so slaninou, ktorá je chrumkavá a bohatá na chuť, vytvára nezabudnuteľný zážitok. Slanina a bryndza sú základom pre mnohé slovenské jedlá, ktoré si zamilovali ľudia doma aj v zahraničí. Tento duet však zďaleka nepatrí len do halušiek – posúch, jemne nadýchaný slaný koláč, je dokonalou voľbou pre kombinovanie týchto surovín.
Pre tých, ktorí milujú bryndzu a slaninu, máme vynikajúcu správu! Moderátorka Kvetka Horváthová prináša jednoduchý, no lahodný recept na bryndzový posúch, ktorý je rýchly na prípravu a zaručene zachutí celej rodine. Tento recept je dôkazom toho, že výborné slovenské jedlo môže vzniknúť aj bez zdĺhavého postupu a čakania. Stačí niekoľko surovín, trochu lásky k vareniu a výsledok stojí za to.
Na rozdiel od klasických posúchov, kde je potrebné cesto nechať kysnúť, Kvetkin recept ponúka rýchlejšiu alternatívu. Všetko, čo musíte urobiť, je zmiešať suroviny, vytvoriť riedke cesto a naliať ho na plech. Tento jednoduchý postup ušetrí čas a zároveň ponúka dokonalú chuťovú lahôdku, akú by ste očakávali od tradičného pečiva.
Posúch ozdobený bryndzou a slaninou je tak výnimočný, že ho budete chcieť pripravovať znova a znova. Jemná chuť bryndze sa dokonale spája s bohatou chuťou slaniny, a keď sa to všetko upečie do zlatista, výsledok je jednoducho neodolateľný. Tento recept musíte vyskúšať, či už ste fanúšikom slovenských chutí, alebo len hľadáte rýchle a chutné jedlo pre celú rodinu.
Ingrediencie na bryndzový posúch podľa Kvetky Horváthovej:
- 600 g hladkej múky
- 550 ml vody
- 1,5 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 21 g čerstvého droždia (1/2 kocky)
- 3 PL oleja
- 200 g kyslej smotany 16 %
- 250 g bryndzi
- 200 g slaniny
Postup na bryndzový posúch so slaninou
V dostatočne veľkej miske zmiešame múku, soľ, cukor, vodu, rozdrobené droždie a olej. Z ingrediencií vymiešame riedke cesto, ktoré vylejeme na vymastený vyšší plech (rozmery cca 36 x 24 cm). Následne na vrch cesta rozmietnime kyslú smotanu, potom navrstvíme bryndzu a nakoniec aj na kocky pokrájanú slaninu. Posúch pečieme pri teplote 190 °C asi 45 minút. Po miernom ochladnutí môžeme nakrájať a podávať. Dobrú chuť!
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/kvetkah