Slovenská kuchyňa je známa svojou jednoduchosťou, výdatnosťou a skutočnou láskou k tradičným surovinám. Spojenie výrazných chutí a sýtosti vytvára jedlá, ktoré sú nielen lahodné, ale aj skutočne zasýtia. Medzi typické ingrediencie patria zemiaky, múka, kyslá kapusta či syr, no jedným z najväčších klenotov slovenskej kuchyne je nepochybne bryndza. Tento lahodný ovčí syr sa využíva v mnohých receptoch, či už v haluškách, pirohoch alebo chutných posúchoch, ktoré sú obľúbené v mnohých domácnostiach.
Bryndza vyniká svojou krémovou konzistenciou a jemne pikantnou chuťou, ktorá dodáva jedlám jedinečný šmrnc. V kombinácii so slaninou, ktorá je chrumkavá a bohatá na chuť, vytvára nezabudnuteľný zážitok. Slanina a bryndza sú základom pre mnohé slovenské jedlá, ktoré si zamilovali ľudia doma aj v zahraničí. Tento duet však zďaleka nepatrí len do halušiek – posúch, jemne nadýchaný slaný koláč, je dokonalou voľbou pre kombinovanie týchto surovín.
Pre tých, ktorí milujú bryndzu a slaninu, máme vynikajúcu správu! Moderátorka Kvetka Horváthová prináša jednoduchý, no lahodný recept na bryndzový posúch, ktorý je rýchly na prípravu a zaručene zachutí celej rodine. Tento recept je dôkazom toho, že výborné slovenské jedlo môže vzniknúť aj bez zdĺhavého postupu a čakania. Stačí niekoľko surovín, trochu lásky k vareniu a výsledok stojí za to.
Odporúčame: Horúce jablká v lístkovom ceste s vanilkovou zmrzlinou – dokonalý dezert od Kvetky Horváthovej
Na rozdiel od klasických posúchov, kde je potrebné cesto nechať kysnúť, Kvetkin recept ponúka rýchlejšiu alternatívu. Všetko, čo musíte urobiť, je zmiešať suroviny, vytvoriť riedke cesto a naliať ho na plech. Tento jednoduchý postup ušetrí čas a zároveň ponúka dokonalú chuťovú lahôdku, akú by ste očakávali od tradičného pečiva.
Posúch ozdobený bryndzou a slaninou je tak výnimočný, že ho budete chcieť pripravovať znova a znova. Jemná chuť bryndze sa dokonale spája s bohatou chuťou slaniny, a keď sa to všetko upečie do zlatista, výsledok je jednoducho neodolateľný. Tento recept musíte vyskúšať, či už ste fanúšikom slovenských chutí, alebo len hľadáte rýchle a chutné jedlo pre celú rodinu.
Odporúčame: Tekvicový prívarok z bielej tekvice s čerstvým kôprom podľa Zuzany Vačkovej – dokonalý letný obed
Ingrediencie na bryndzový posúch podľa Kvetky Horváthovej:
- 600 g hladkej múky
- 550 ml vody
- 1,5 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 21 g čerstvého droždia (1/2 kocky)
- 3 PL oleja
- 200 g kyslej smotany 16 %
- 250 g bryndzi
- 200 g slaniny
Odporúčame: Georgina Rodriguez prezradila: TOTO je zemiaková omeleta, ktorá poháňa Cristiana Ronalda!
Postup na bryndzový posúch so slaninou
V dostatočne veľkej miske zmiešame múku, soľ, cukor, vodu, rozdrobené droždie a olej. Z ingrediencií vymiešame riedke cesto, ktoré vylejeme na vymastený vyšší plech (rozmery cca 36 x 24 cm). Následne na vrch cesta rozmietnime kyslú smotanu, potom navrstvíme bryndzu a nakoniec aj na kocky pokrájanú slaninu. Posúch pečieme pri teplote 190 °C asi 45 minút. Po miernom ochladnutí môžeme nakrájať a podávať. Dobrú chuť!
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/kvetkah