Najväčšie skincare chyby – POZOR, tieto praktiky môžu zhoršiť našu pleť!

skincare chyby

Starostlivosť o pleť je nevyhnutnou súčasťou každodennej rutiny mnohých z nás, ale nie vždy si uvedomujeme, že aj drobné chyby môžu mať na stav pleti negatívny vplyv. Niekedy stačí zle zvolený produkt alebo nesprávna technika a pleť ostane citlivejšia, vysušená alebo začervenaná. Aké sú najčastejšie chyby, ktorým by sme sa mali vyhnúť, aby sme si udržali zdravú a žiarivú pleť?

Najväčšie skincare chyby, ktoré robíme:

1. Nedostatočné čistenie pleti

Jednou z najčastejších chýb je nedostatočné čistenie pleti, najmä večer pred spaním. Pleť počas dňa prichádza do kontaktu s nečistotami, mazom a make-upom, a ak ich neodstránime dôkladne, tieto nečistoty nám môžu upchať póry, čo vedie k vzniku akné a k zhoršeniu celkového stavu pleti. 

Odstránenie make-upu a dôkladné vyčistenie pleti by malo byť naším každodenným rituálom, bez ohľadu na to, aké sme unavené. Najideálnejšie je dvojfázové čistenie – najprv pleť vyčistite pomocou olejového čističa a potom jemným penovým čističom. Takto odstránite všetky nečistoty bez narušenia prirodzeného ochranného filmu pokožky.

Odporúčame: Najväčšie chyby pri chudnutí – na čo si dávať pozor od začiatku?

2. Používanie nevhodných produktov na tvár

Ďalšou bežnou chybou je používanie nevhodných kozmetických produktov. Každá pleť je jedinečná a produkty, ktoré vyhovujú vašej kamarátke alebo sú trendové na sociálnych sieťach, nemusia byť vhodné pre vás. Mastná pleť si vyžaduje ľahšie hydratačné prípravky bez oleja, zatiaľ čo suchá pleť ocení hutnejšie a výživnejšie krémy. Používanie nevhodných produktov môže spôsobiť zhoršenie stavu pleti, zvýšenú citlivosť alebo podráždenie. 

3. Zanedbaná ochrana pleti pred slnkom

Ochrana pred slnkom je ďalším zásadným krokom v starostlivosti o pleť, na ktorý mnohé z nás zabúdajú alebo ho podceňujú. Slnečné žiarenie je hlavnou príčinou predčasného starnutia pokožky, vzniku pigmentových škvŕn a straty elasticity pleti. 

Denné nanášanie opaľovacieho krému s minimálne SPF 30 by malo byť samozrejmosťou, a to nielen v lete. UV žiarenie má vplyv na pokožku aj počas zamračených dní a preniká aj cez okná, takže ochrana pred slnkom by mala byť celoročnou záležitosťou.

Odporúčame: Inšpirácie na dokonalé jesenné rande – jesenný piknik, farmársky trh aj fotovýlet

skincare rutina
Depositphotos

4. Pričastá exfoliácia pokožky tváre

Príliš časté používanie peelingov a exfoliačných produktov môže pleť oslabiť a narušiť jej prirodzenú ochrannú bariéru. A hoci je exfoliácia dôležitou súčasťou skincare rutiny, je nevyhnutné k nej pristupovať s mierou. 

Agresívne exfoliovanie pleti, či už mechanickými peelingmi, alebo silnými chemickými exfoliantmi, vedie k začervenaniu, vysúšaniu a dokonca aj k tvorbe akné. Odborníci odporúčajú exfoliovať pleť najviac 1- až 2-krát týždenne a radšej siahnuť po jemných produktoch s obsahom kyseliny salicylovej alebo mliečnej.

Odporúčame: Koniec retinolu v kozmetike?! Od roku 2025 EÚ obmedzí jeho používanie

5. Nedostatočná hydratácia pleti

Jednou z častých chýb, ktoré môžu mať výrazný vplyv na pleť, je aj nedostatočná hydratácia. Pleť potrebuje hydratáciu nielen zvonka prostredníctvom kvalitných hydratačných produktov, ale aj zvnútra, zabezpečenú dostatočným príjmom vody. 

Dehydratovaná pleť stráca svoj prirodzený lesk, je napätá a náchylnejšia na vznik jemných vrások. Nedostatočná hydratácia môže paradoxne viesť k zvýšenej produkcii mazu, pretože pleť sa snaží kompenzovať stratu vlhkosti. Dochádza k upchávaniu pórov a tvorbe akné.

Správna starostlivosť o pleť by mala byť jemná, pravidelná a prispôsobená potrebám konkrétneho typu pokožky. Ak sa budete vyhýbať vyššie spomenutým chybám, dosiahnete zdravší a žiarivejší vzhľad pleti, ktorý odráža nielen krásu, ale aj vašu pohodu a zdravie.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.