Koniec retinolu v kozmetike?! Od roku 2025 EÚ obmedzí jeho používanie

obmedzenie retinolu v kozmetike

Ak ste fanúšičkou starostlivosti o pleť, tak vám je jasné, že retinol je dermatológmi a formulátormi považovaný za zložku „zlatého štandardu“. Množstvo štúdií už zároveň dokázalo jeho účinnosť na pokožku a veľa ľudí si bez neho nevie predstaviť svoju rutinu.

Avšak, pozor! Od roku 2025 dôjde k zásadným zmenám v kozmetickom priemysle, a to konkrétne v EÚ, ktoré sa dotknú používania retinolu. Jedna z najpopulárnejších a najefektívnejších zložiek v starostlivosti o pleť si prejde obmedzením. 

Nové smernice Európskej únie zavádzajú prísne obmedzenia týkajúce sa koncentrácie retinolu v kozmetických produktoch. Podľa nových regulácií produkty na tvár obsahujúce viac ako 0,3 % retinolu a produkty na telo s viac ako 0,5% retinolu nebudú môcť byť predávané na európskom trhu. Tieto nové pravidlá vstúpia do platnosti v novembri 2025 a produkty, ktoré nebudú spĺňať tieto limity, sa už nebudú môcť distribuovať v krajinách EÚ.

Prečítajte si: Získajte pevnejšiu a hladšiu pokožku. Nové retinolové sérum na trhu 

Čo je retinol a prečo sa používa?

Retinol, derivát vitamínu A, je jednou z najviac preverených a vedecky podložených zložiek v kozmetike. Používa sa najmä pre jeho schopnosť zlepšiť textúru pleti, redukovať jemné vrásky, podporovať regeneráciu buniek a liečiť akné. Často sa odporúča ako súčasť nočnej starostlivosti o pleť, keďže podporuje obnovu buniek a tvorbu kolagénu. Retinol tiež pomáha pri redukcii pigmentových škvŕn a vyrovnáva tón pleti. Práve preto je považovaný za „zlatý štandard“ a viacero spotrebiteľov sa obáva, či bude jeho účinnosť napriek reguláciám rovnaká.

Odporúčame: Najlepšie zložky v kozmetike pre každú pleť podľa veku: Tieto sú pre teba ideálne!

Retinol
Depositphotos

Prečo dochádza k obmedzeniam v obsahu retinolu v kozmetike?

Hoci retinol prináša mnoho pozitívnych účinkov, pri vyšších koncentráciách môže byť príliš agresívny pre citlivú pokožku a môže spôsobiť podráždenie, začervenanie alebo olupovanie pleti. Európska únia teda prijala tieto nové regulácie na základe hodnotenia jeho potenciálnych vedľajších účinkov pri dlhodobom používaní a vo vyšších dávkach.

Jedným z hlavných dôvodov je ochrana spotrebiteľov pred možným poškodením kože. Ďalším dôvodom je minimalizácia rizika fotocitlivosti, čo môže viesť k zvýšenej citlivosti na slnečné žiarenie, a tým aj k riziku poškodenia kože či vzniku pigmentových škvŕn. Tieto regulácie sa teda zavádzajú s cieľom zabezpečiť bezpečné používanie retinolu v dlhodobom horizonte.

Ako sa tieto zmeny dotknú kozmetických produktov?

Od novembra 2025 budú môcť výrobcovia kozmetiky ponúkať len produkty, ktoré obsahujú retinol v koncentráciách do 0,3% v produktoch na tvár a do 0,5% v produktoch na telo. Tieto nové smernice ovplyvnia množstvo existujúcich výrobkov, ktoré obsahujú vyššie koncentrácie retinolu a sú v súčasnosti na trhu veľmi populárne. Po tomto dátume sa žiadne nové produkty, ktoré tieto limity prekračujú, nebudú môcť v EÚ predávať.

Pre nás, spotrebiteľov, to znamená, že si budeme musieť pozorne čítať zloženie produktov a byť pripravení na možné úpravy v našej obľúbenej starostlivosti o pleť. Niet pochýb o tom, že mnohé značky budú musieť prispôsobiť svoje zloženie, aby vyhoveli týmto novým reguláciám. Presne tak, už žiadne virálne tiktokové odporúčania platiť nebudú.

Bude vás zaujímať: Ako často používať retinol? Pozor, prílišné používanie môže skôr uškodiť!

Používanie retinolu
Depositphotos

Čo môžu spotrebitelia očakávať?

Pre tých, ktorí sú zvyknutí používať retinol vo vyšších koncentráciách, môže byť táto zmena nepríjemná. Avšak, väčšina odborníkov že nižšie koncentrácie môžu byť pre mnohých rovnako účinné a šetrnejšie k pokožke.

Veľmi populárne sú aj alternatívy retinolu. V súvislosti s týmito reguláciami začínajú viaceré kozmetické značky skúmať alternatívy retinolu, ako napríklad bakuchiol, prírodný rastlinný extrakt, ktorý má podobné účinky ako retinol, no s menším rizikom podráždenia. Aj keď bakuchiol nemá rovnaké vedecké zázemie ako retinol, čoraz viac výskumov potvrdzuje jeho efektívnosť pri zlepšovaní vzhľadu pleti, podpore jej regenerácie a boji proti vráskam

Nové obmedzenia na používanie retinolu v kozmetických produktoch v EÚ, ktoré vstúpia do platnosti v novembri 2025, zmenia spôsob, akým sa táto populárna zložka bude používať. Hoci retinol zostáva účinným nástrojom v starostlivosti o pleť, bude ho treba používať v nižších koncentráciách, aby sa zabezpečila jeho bezpečnosť. Nezúfajte, na trhu existuje niekoľko alternatív, ktoré sú šetrnejšie k pokožke, ale stále účinné v boji proti starnutiu a nedokonalostiam pleti.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.