Akné: Najväčšie mýty, ktoré vám škodia viac ako pomáhajú. Spoznaj fakty!

mýty a fakty o akné

Akné je jedným z najčastejších kožných ochorení, ktoré postihuje nielen tínedžerov, ale aj dospelých. Hoci je akné veľmi bežné, stále existuje množstvo mýtov a dezinformácií o tom, čo ho spôsobuje a ako ho liečiť. Ak ste už vyskúšali naozaj všetko a vaša pleť nie je zatiaľ podľa vašich predstáv, zrejme potrebujete získať len tie správne informácie o tom, prečo vzniká akné.

Pozri si aj: Domáci pomocníci proti neželanému akné: Pomôže med aj čajovník!

Mýtus: Za akné môže špinavá pokožka

Jedným z najrozšírenejších mýtov je, že akné vzniká kvôli nedostatočnej hygiene. Stále veríme, že nečistoty na pokožke upchávajú póry a spôsobujú vyrážky. V skutočnosti akné vzniká dôsledkom nadmernej produkcie mazu (kožného oleja) v kombinácii so zápalom, baktériami a upchatými vlasovými folikulmi. Nadmerné čistenie pleti môže pokožku vysušovať a dráždiť, čo akné len zhoršuje.

Fakt: Dôležitá je pravidelná, ale jemná starostlivosť o pleť. Príliš agresívne umývanie môže problémy zhoršiť.

Mýtus: Sladkosti a mastné jedlá spôsobujú akné

Mnohí sa domnievajú, že konzumácia čokolády, mastných jedál či mliečnych výrobkov priamo spôsobuje vznik akné. Zatiaľ však neexistuje jednoznačný dôkaz, že by určité potraviny priamo spôsobovali akné. Je pravda, že u niektorých ľudí môžu určité druhy potravín, napríklad vysoko glykemické jedlá (s vysokým obsahom cukru), zhoršiť stav pleti, ale zväčša je to len dočasne.

Fakt: Strava môže ovplyvniť celkový stav pokožky, no samotné akné má komplexnejšie príčiny vrátane hormonálnych zmien a genetických faktorov.

Inšpiruj sa: Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

akné
Depositphotos

Mýtus: Slnečné žiarenie pomáha liečiť akné

Ďalším mýtom je, že slnko dokáže vysušiť vyrážky a zlepšiť stav pleti. Krátkodobo môže slnko naozaj vysušiť pokožku a vyrážky môžu aj vďaka opálenej pokožke vyzerať menej výrazne. Dlhodobo však nadmerné vystavenie UV žiareniu pokožku poškodzuje, zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože a môže viesť k hyperpigmentácii alebo k zhoršeniu akné.

Fakt: Nezanedbávajte používanie opaľovacích krémov a chráňte pokožku pred slnkom, pretože slnečné žiarenie môže spôsobiť viac škody ako úžitku.

Mýtus: Akné je len problém tínedžerov

Aj keď je pravda, že akné sa najčastejšie zjavuje v období puberty, môže postihovať ľudí aj v dospelosti. Toto akné je často spôsobené hormonálnymi zmenami, stresom alebo používaním nevhodných kozmetických prípravkov.

Fakt: Akné môže postihovať ľudí v akomkoľvek veku. Dospelé ženy často trpia akné v dôsledku hormonálnych výkyvov spojených s menštruačným cyklom, tehotenstvom alebo menopauzou.

Pri hormonálnom akné, spôsobenom menštruačným cyklom, je vhodné staviť na tieto byliny a čaje:

  • Mäta pieporná – pomáha znižovať hladiny androgénov, ktoré môžu podporovať vznik akné.
  • Vitex jahňací (agnus castus) – vyrovnáva hormonálne výkyvy a podporuje hormonálnu rovnováhu.
  • Púpava lekárska – podporuje detoxikáciu pečene, ktorá môže pomôcť pri hormonálnom akné.
  • Žihľava dvojdomá – má protizápalové účinky a pomáha čistiť krv.
  • Rebríček obyčajný – pomáha regulovať menštruačný cyklus a hormonálne akné.

Doplniť do stravy treba aj zinok a omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú zdravú pleť.

Mýtus: Vytláčanie vyrážok urýchľuje ich hojenie

Myslíte si, že ak si vyrážku vytlačíte, rýchlejšie sa zahojí? V skutočnosti môže vytláčanie vyrážok viesť k väčšiemu zápalu, infekcii a tvorbe jaziev.

Fakt: Najlepšie je vyrážky nechať, aby sa prirodzene zahojili. Ak je vyrážka veľmi bolestivá alebo hlboká, konzultácia s dermatológom môže pomôcť predísť poškodeniu pokožky.

Odporúčame: Make-upový detox: Ako dodať pleti oddych a získať späť jej prirodzený lesk?

Mýtus: Akné je spôsobené stresom

Hoci stres nie je priamou príčinou vzniku akné, môže zhoršiť už existujúce problémy s pokožkou. Stres totiž stimuluje tvorbu hormónov, ktoré zvyšujú produkciu mazu, čo vedie k upchávaniu pórov a vzniku zápalov.

Fakt: Zníženie stresu môže pomôcť zlepšiť celkový stav pokožky, ale samotný stres nie je hlavnou príčinou vzniku akné.

Mýtus: Používanie make-upu zhoršuje akné

Ľudia s akné sa často vyhýbajú používaniu kozmetiky v obave, že zhorší stav ich pokožky. Ak však používate nekomedogénne (póry neupchávajúce) a hypoalergénne produkty, ktoré sú určené pre mastnú alebo problematickú pleť, make-up by nemal spôsobiť zhoršenie akné.

Fakt: Kľúčom je správny výber kozmetiky. Vyhýbajte sa ťažkým produktom s obsahom olejov a upchávajúcich látok.

Nevhodné zložky pre aknóznu pleť:

  • Minerálne oleje a parafíny – upchávajú póry.
  • Alkohol (denaturovaný alkohol, etanol) – vysušuje a dráždi pleť.
  • Kokosový olej – hoci je prírodný, je veľmi komedogénny (upcháva póry).
  • Silikóny – môžu upchávať póry a zhoršovať stav akné.
  • Parfumy a umelé vône – môžu spôsobiť podráždenie.

Vhodné zložky pre aknóznu pleť:

  • Kyselina salicylová – exfoliuje pokožku a čistí póry.
  • Niacínamid (vitamín B3) – znižuje zápal a kontroluje tvorbu mazu.
  • Benzoylperoxid – účinný proti baktériám spôsobujúcim akné.
  • Kyselina azelaová – zmierňuje zápal a hyperpigmentáciu.
  • Čajovníkový olej – prírodný antibakteriálny prostriedok.

Ako predchádzať akné a ako ho liečiť?

Prevencia a liečba akné závisí od typu vyrážok. Ak máte mierne akné, bežne dostupné produkty s obsahom kyseliny salicylovej alebo benzoylperoxidu sú účinné. Ak vás však trápi ťažší prípad akné, je najlepšie navštíviť dermatológa, ktorý vám môže odporučiť silnejšie lieky alebo iné ošetrenia, ako napríklad chemický peeling, laserovú terapiu či hormonálnu liečbu. Dôležité je mať na pamäti, že akné nevzniká dôsledkom osobného zlyhania či zlej starostlivosti o pleť. Je to komplexný problém, ktorý môže mať rôzne príčiny a riešenie často vyžaduje čas a trpezlivosť.

S láskou k pokožke

Akné je bežné kožné ochorenie, ktoré obklopuje množstvo mýtov. Aby sme vedeli správne pristupovať k starostlivosti o pleť, musíme mať o nej dostatok informácií. Nezáleží na tom, či máte vyrážky v puberte alebo v dospelosti – akné nie je niečo, čo by ste mali ignorovať, ale ani niečo, za čo sa treba hanbiť. 

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE