Stop bzdochám: Najčastejšie chyby, ktoré lákajú hmyz do vášho domova!

bzdochy v dome

Bzdochy, známe svojím nepríjemným zápachom, sú jedným z najčastejších nepriateľov domácností, najmä počas jesenných a zimných mesiacov. Hoci sú relatívne neškodné pre ľudí, ich prítomnosť môže byť značne nepríjemná. Mnoho domácností bojuje s inváziou týchto malých hmyzožravcov, no často si neuvedomujú, že niektoré z ich bežných činností môžu tieto otravné tvory neúmyselne priťahovať. Prečo sa práve váš dom stáva obľúbeným cieľom bzdochy a čo môžete zmeniť?

Prečítajte si: Veľké odhalenie z kuchyne: Toto sú koreniny lákajúce hmyz!

Čo sú bzdochy a prečo sú problém?

Bzdocha (Pentatomidae) je rodina hmyzu, ktorý sa vyznačuje plochým telom, zeleno-hnedou farbou a tendenciou vypúšťať ostrý zápach, keď je v nebezpečenstve. Tento zápach je ich prirodzeným obranným mechanizmom, no pre ľudí je extrémne nepríjemný.

Najbežnejším druhom, ktorý spôsobuje problémy v domácnostiach, je bzdocha mramorovaná (Halyomorpha halys), invazívny druh pochádzajúci z Ázie. Tieto bzdochy hľadajú úkryt pred chladom a zimu trávia v teple vašich domovov. Čo ich ale láka k vám a čo robíte zle?

1. Otvorené dvere a okná bez ochrany

Jednou z najčastejších chýb, ktoré robíme, je ponechávanie dverí alebo okien otvorených bez sietí proti hmyzu. Bzdochy sú aktívne počas jesene, kedy hľadajú teplé miesta na prezimovanie. Ak necháte dvere alebo okná otvorené, je to pre ne otvorená pozvánka.

Čo robiť?

  • Uistite sa, že všetky okná a dvere majú nainštalované siete proti hmyzu.
  • Počas jesenných mesiacov držte dvere čo najkratšie otvorené a pravidelne kontrolujte, či sa bzdochy nedostali dovnútra.

Odporúčame: Ako pripraviť izbové rastliny na zimu, aby boli na jar krásne a plné života?

ako sa zbaviť bzdochy
Depositphotos

2. Trhliny a štrbiny v stenách

Bzdochy sú veľmi šikovné pri hľadaní malých otvorov, cez ktoré sa môžu dostať dovnútra. Ak váš dom má trhliny alebo medzery v stenách, okolo okien alebo dverí, bzdochy si tieto miesta rýchlo nájdu. Aj malé škáry okolo okien alebo zle utesnené dvere môžu byť pre nich dostatočným prístupovým bodom.

Čo robiť?

  • Skontrolujte svoj dom na prítomnosť trhlín a otvorov, najmä okolo okien, dverí, potrubí a elektrických vedení.
  • Použite tesniaci tmel alebo iné vhodné materiály na utesnenie týchto medzier.

3. Svetlá okolo domu

Bzdochy sú ako mnohý hmyz priťahované svetlom, najmä počas noci. Ak máte vonkajšie osvetlenie blízko vchodových dverí alebo okien, pravdepodobnosť, že bzdochy priletia k vám, sa výrazne zvyšuje. Svetlo ich nielen láka, ale aj pomáha im nájsť vstupné body do vášho domu.

Čo robiť?

  • Zhasínajte vonkajšie svetlá, keď ich nepotrebujete.
  • Používajte teplé, žlté osvetlenie, ktoré bzdochy menej priťahuje.
  • Zvážte inštaláciu vonkajšieho osvetlenia ďalej od vstupov do domu.

4. Neporiadok okolo domu

Bzdochy sa radi skrývajú v záhradnom neporiadku, ako sú hromady dreva, staré listy, odpadky alebo kôpky suchého lístia. Tieto miesta im poskytujú ideálne podmienky na úkryt počas dňa a na prezimovanie, odkiaľ sa neskôr presunú do teplejšieho interiéru vášho domu.

Čo robiť?

  • Udržujte okolie svojho domu čisté a upravené. Zbavte sa hromád suchého lístia, dreva a iného záhradného odpadu.
  • Neprikladajte drevo priamo k domu – vytvára to ideálne miesto na prezimovanie bzdochy.

Neprehliadnite: Horoskop na november 2024: Komu predpovedá silné emócie, nečakané stretnutia a zmeny v práci?

5. Rastliny a plodiny blízko domu

Bzdochy sa živia rastlinami a niektorými plodmi, takže ak máte záhradu plnú ovocných stromov alebo rastlín blízko domu, môžu byť priťahované touto potravou. Počas leta sa bzdochy živia rastlinami a hneď na jeseň hľadajú miesto, kde prečkajú zimu – často práve v blízkosti zdrojov potravy.

Čo robiť?

  • Udržujte rastliny a plodiny ďalej od obvodových múrov domu.
  • Zberajte úrodu čo najskôr, aby ste minimalizovali prípadný lákavý zdroj potravy pre bzdochy.

6. Nenechávate dostatočne vychladnúť miestnosti

Bzdochy hľadajú teplo, a preto ich láka váš dom najmä v chladnejších obdobiach. Ak sú vaše miestnosti počas jesenných a zimných mesiacov neustále vyhrievané, môže to bzdochy priťahovať viac. Nezabúdajte, že aj zníženie teploty v nevyužívaných častiach domu môže pomôcť zabrániť ich výskytu.

Čo robiť?

  • Ak miestnosti nepoužívate pravidelne, zvážte zníženie teploty alebo ich úplné vypnutie na nejaký čas. Bzdochy nevyhľadávajú príliš chladné prostredie.

Ako sa zbaviť bzdochy, keď sa už dostala dovnútra?

Ak sa bzdocha už dostala do vášho domu, je dôležité postupovať opatrne. Pri manipulácii s ňou sa môže vyplašiť a vypustiť nepríjemný zápach. Tu sú niektoré osvedčené metódy na bezpečné odstránenie bzdochy:

  • Nepoužívajte vysávač: Aj keď by sa mohlo zdať, že je to rýchle riešenie, vysávač môže bzdochy rozdrviť a rozptýliť ich zápach v celej miestnosti.
  • Chyťte ich rukavicami alebo papierom: Použite papier alebo plastový obal, aby ste bzdochu opatrne chytili bez poškodenia.
  • Použite mydlovú vodu: Naplňte vedro alebo misku mydlovou vodou a ponorte bzdochu do tejto zmesi. To ju okamžite zabije bez vypustenia zápachu.

Prečítajte si aj: Štípance od ploštíc? Zistite, ako ich rozpoznať a zmierniť svrbenie!

Prevencia je kľúčom

Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť problémom s bzdochami, je prevencia. Dbajte na čistotu v okolí domu, opravte všetky potenciálne vstupné body a minimalizujte svetelné zdroje v noci. Ak včas urobíte opatrenia, môžete predísť invázii a užiť si pokojný domov bez nežiaducich hmyzích návštevníkov.

Bzdochy sú nielen nepríjemné svojím zápachom, ale aj tým, že sa dokážu rýchlo šíriť a nájsť úkryt vo vašom dome. Pochopenie toho, čo tieto tvory priťahuje, vám pomôže prijať preventívne opatrenia a znížiť ich výskyt. Udržiavanie čistého a dobre utesneného domova je prvým krokom k tomu, aby ste sa vyhli tejto smradľavej hrozbe.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE