Určite poznáte ten nepríjemný pohľad do vašej potravinovej skrinky, v ktorej zrazu objavíte nasťahované miniatúrne alebo nie až tak miniatúrne chrobáky. Alebo nájdet doma na stene či v skrini potravinovú molu, múčnych červov, švába, mravcov, alebo vás z vysušeného prádla vypadne smradlavá bzdocha! Toto žiadnu gazdinku nepoteší. Rovnako nepríjemné je objaviť v dome rušivé muchy, komáre, či pavúky. Po tomto zistení nastáva neľahká úloha – identifikovať pôvodcu škody, eliminovať ho a vymeniť všetky napadnuté koreniny za nové.
Nie je to veru nič príjemné a aj preto sa týmto javom začali zaoberať odborníci, ktorí sa snažili zistiť, ktoré dochucovadlá jedál sú na tom horšie, ako iné. Či už ide o prilákanie malých chrobákov, rôznych druhov motýľov, alebo iného nežiaduceho hmyzu vrátane bzdôch, existujú koreniny, ktoré sú obzvlášť atraktívne pre tieto nechcené návštevy. Ktorá korenina láka hmyz najviac, sa dozviete v tomto článku. Odteraz si už na ňu dáte pozor!
Zaujme ťa: Goji ako elixír mladosti: Poznáš toto zázračné ovocie?
Shutterstock®Majte oči na pozore!
Chrobáky v koreninách a múkach či iných sypkých produktoch z potravinovej skrine nám môžu poriadne otráviť deň. Keď sa rozmnožia, dokážu sa nepozorovane infiltrovať dokonca aj do ešte neotvorených potravín, a to vie poriadne naštvať, najmä ak takú chrobákovú múku otvoríte v čase najväčšej núdze a zrazu nemáte z čoho navariť obed.
Aj vy si myslíte, že chrobáky v koreninách si predsa musí každý všimnúť? Nie je to celkom tak! Niekedy, najmä pri tmavších dochucovadlách, sa môže jednoducho stať, že si chrobáky ani nevšimnete a pokojne ich pridáte do polievky. Podľa odborníkov sú vďačným hostiteľom hmyzu mnohé koreniny, napríklad aj kurkuma, koriander, rasca, dokonca aj sušený zázvor, majoránka a iné dochucovadlá, bez ktorých si varenie neviete predstaviť.
Pozri aj: Skvelé tipy a triky: Nauč sa, ako si vypestovať dlhé vlasy!
Pozor najmä na toto!
Aj keď sa môže hmyz usadiť naozaj hocikde a darí sa mu najmä v koreninách, ktoré dlhšie nepoužívate a môže sa tam nepozorovane množiť, existuje skupina korenín, v ktorých sa hmyzu darí veľmi dobre. Sú to paprikovité koreniny.
Klasická paprika, kajenské korenie či dokonca mleté čili, to sú koreniny, ktoré vytvárajú pre hmyz dokonalé podmienky na život. Poskytujú im totiž skvelé živiny, a preto sa v paprikovitých koreniach držia lepšie, ako v iných. Takže do budúcnosti si dávajte pozor na to, čo sypete do polievky, omáčky či gulášu, pretože, ako je možno vidieť na videu vyššie, chrobáky sú v paprike len ťažko spozorovateľné!
Praktické tipy na prevenciu hmyzu v kuchyni:
Správne skladovanie korenín a sypkých potravín
Kľúčom k prevencii pred hmyzom v potravinách je ich správne skladovanie. Vždy používajte vzduchotesné nádoby, ideálne zo skla alebo pevného plastu s tesniacim uzáverom. Sklenené nádoby majú tú výhodu, že cez ne ľahko spozorujete akékoľvek známky napadnutia hmyzom. Umiestňujte tieto nádoby na chladnejšie a suchšie miesta v kuchyni, mimo priameho slnečného svetla a zdrojov tepla.
Teplota a vlhkosť totiž významne ovplyvňujú množenie hmyzu. Navyše, chladnejšie prostredie pomáha zachovať arómu a chuť korenín dlhšie. Pri nákupe nových korenín alebo sypkých potravín ich pred uskladnením vždy presypte do pripravených nádob, nikdy nenechávajte potraviny v pôvodných papierových alebo plastových obaloch, ktoré hmyz ľahko prenikne.
DepositphotosPravidelná kontrola a rotácia zásob
Vytvorte si systém pravidelnej kontroly vašich zásob. Minimálne raz za mesiac prezrite všetky koreniny a sypké potraviny. Hľadajte akékoľvek známky hmyzu, pavučinky, drobné otvory v potravinách alebo neobvyklé zhluky. Pri kontrole tiež využite príležitosť na "rotáciu" zásob - presuňte staršie potraviny dopredu a novšie dozadu.
Týmto spôsobom zabezpečíte, že budete používať potraviny pred uplynutím ich trvanlivosti, čím znížite riziko napadnutia hmyzom. Počas kontroly tiež očistite police a okolie nádob, aby ste odstránili prípadné rozsypané kúsky, ktoré by mohli prilákať hmyz. Ak objavíte akékoľvek známky napadnutia, okamžite izolujte podozrivé potraviny a dôkladne vyčistite celý priestor, aby ste zabránili šíreniu problému.
Využitie prírodných repelentov
Príroda nám ponúka mnoho účinných repelentov proti hmyzu, ktoré môžeme bezpečne využiť v našej kuchyni. Bobkový list je jedným z najúčinnejších prírodných odpudzovačov hmyzu. Umiestnite niekoľko sušených bobkových listov do nádob s korením alebo múkou, alebo ich rozložte na police v špajze.
Levanduľa je ďalšou skvelou voľbou - jej vôňa je pre ľudí príjemná, ale pre hmyz odpudzujúca. Môžete použiť sušené levanduľové kvety alebo esenciálny olej. Ďalšie účinné prírodné repelenty zahŕňajú klinčeky, škoricu a mätu. Vytvorte si malé voňavé vrecúška s kombináciou týchto byliniek a rozmiestite ich v špajzi. Nielen že budú odpudzovať hmyz, ale zároveň dodajú vašej kuchyni príjemnú vôňu. Pamätajte však, že tieto prírodné repelenty je potrebné pravidelne meniť, aby si zachovali svoju účinnosť.
Zdroj úvodnej fotky: Youtube/Troy G
Aktualizovaný článok: 14.10.2024