Jedovaté hrozby v prírode: S týmito sa môžeš stretnúť na Slovensku!

jedovaté rastliny a živočíchy na Slovensku

Hoci v takej africkej divočine alebo v amazonskej džungli hrozí človeku nebezpečenstvo takpovediac na každom kroku, no ani lúky a lesy nášho pásma nie sú úplne bez rizika, ako si možno myslíte. Počas potuliek a túr v prírode sa môžete aj na Slovensku dostať do kontaktu s rastlinami či zvieratami, ktoré by mohli byť pre zdravie potenciálnou hrozbou. 

A predstavte si, že niekedy vám dokonca stačí len vyjsť do vlastnej záhrady. V nasledujúcich riadkoch sa budeme venovať jedovatým živočíchom aj rastlinám, ktoré v najhoršom scenári môžu človeku spôsobiť až smrť. Preto treba byť na pozore a zachovať si dávku zdravej ostražitosti.

Niektoré živočíchy a rastliny môžu predstavovať mimoriadne riziko

A na čo si teda dávať špeciálny pozor? Ak vylúčime jedovaté huby, ktoré majú aj u nás takmer každý rok na svedomí životy neopatrných hubárov, zostáva i tak stále dosť jedovatých adeptov, o ktorých sa dočítate nižšie. A verte tomu, že ich je ešte viac, než spomíname, a to hlavne medzi rastlinami.

Tu by mali zachovať opatrnosť najmä tí, ktorí podľahli čaru zbierania byliniek. Aj v tomto smere môže dôjsť k zámenám za jedovaté druhy. Ak ide o živočíchy, pravdepodobne vás šokujú najmä tie z ríše hmyzu, ktoré môžu skomplikovať výlet, prípadne vás dohnať až na pohotovosť...

A ktovie? Možno časom pribudnú aj ďalšie živočíchy a rastliny, na ktoré si bude treba dávať pozor, keďže klíma sa mení, a tak sa posúvajú aj ich hranice výskytu. Poďte sa teraz pozrieť na hrozby, s ktorými sa viete dostať do kontaktu aj v prírode na Slovensku. Na ktoré z jedovatých rastlín a živočíchov si dávať pozor?

Zaujme ťa: Čo robiť pri otrave dieťaťa? Je mlieko naozaj záchranou?

pľuzgieriky
Shutterstock 

Jedovaté rastliny a živočíchy – výskyt na Slovensku:

Pľuzgierniky, resp. „španielske mušky“

Už vám niekedy skrížil cestu pľuzgiernik lekársky? Ich domovom je takmer celá Európa a právom sú zaraďované medzi najjedovatejšie chrobáky nášho pásma. Môže za to látka kantaridín, ktorú vylučujú. Predstavte si, že sa stačí len dotknúť tohto pekného smaragdového chrobáčika, potom si pretrieť oči, no a... Oslepnete. Aj meno je veľavravné, ak sa dostane do kontaktu s kožou, spôsobuje nepríjemné pľuzgiere.

Ľuľkovec zlomocný – patrí medzi najnebezpečnejšie rastliny

Táto pomerne vysoká bylina, ktorá dorastá až do výšky 180 cm, je považovaná za najnebezpečnejšiu stredoeurópsku rastlinu. Vo všeobecnosti patria jedy z čeľade ľuľkovitých rastlín k tým najprudkejším. Tropanové alkaloidy, ktoré už v malej dávke spôsobujú otravu, sa nachádzajú v celej rastline, ale najčastejšou príčinou otráv ľuľkovcom u nás na Slovensku je požitie bobúľ ľuľkovca, ktoré pripomínajú čučoriedky. U dospelého človeka môže smrť spôsobiť 10 bobúľ a u dieťaťa už aj 3.

Pozri aj: Ako sa chrániť pred kliešťami a chorobami z nich? Toto je najúčinnejšie riešenie!

ricín
Shutterstock 

Sršeň, včela, osa

Táto trojica má vo svojich žihadlách jed, ktorého účinky ste si možno už vyskúšali na vlastnej koži. V bežných prípadoch spomienka na poštípanie od týchto blanokrídlovcov v podobe opuchu prejde najneskôr po pár dňoch, situácia je však iná pri deťoch, alergikoch aj chorobou oslabených ľuďoch, u ktorých môže byť osudným hoci aj jediné žihadlo.

Ricín obyčajný 

Hoci je ricín pôvodom z Afriky, nájdeme ho rásť už aj na Slovensku. Zaujímavé je, že kvety tejto mohutnej byliny opeľujú osy. So spracovaným ricínom, resp. olejom z neho sa stretávame v kozmetike, vo farmácii či v potravinárskom priemysle. Ide však už o zdravotne bezpečný produkt, keďže pre tieto účely sa čistí a zahrieva na 80 °C, kedy jed stráca svoju účinnosť.

Ak však nejde o technologicky spracovaný ricínový olej, tak sa ricínu vyhýbajte, a to predovšetkým semenám tejto rastliny. Jed zo semien ničí tkanivá a spôsobuje nenávratné škody. Život ohrozujúcou je už dávka 15 semien tejto rastliny, no a pri deťoch je smrteľných už 3 – 5 semien.

Odporúčame: Zdravé ovocné oleje z maliny, ríbezle, jahody - spoznaj ich účinky a použitie

vretenica
Shutterstock 

Vretenica severná

Vretenica severná je najrozšírenejším hadom na planéte a v podstate jediným smrteľne jedovatým hadom prirodzene sa vyskytujúcim na našom území. Už kľukatá kresba na chrbte vretenice je výstrahou. Hoci by dospelý a zdravý človek mal prežiť uštipnutie tohto hada, u detí a ľudí trpiacich zdravotnými problémami môže dôjsť až ku smrti.

Durman obyčajný

Čeľaď ľuľkovitých má vo svojich radoch aj rastlinu s menom durman, ktorá je v podstate kompletne jedovatá. Okrem atropínu obsahuje aj skopolamín. Ten má výrazné negatívne účinky na psychiku – spôsobuje zmätenosť, neschopnosť úsudku, halucinácie. Príznakmi otravy sú aj červená koža, zrýchlený pulz, nízky tlak, ochabnutosť. Stav môže dokonca vyústiť do kómy. Otravy durmanom boli zaznamenané najmä u detí, ktorých zlákal jeho zaujímavo vyzerajúci plod.

Vybrali sme: Toto sú tie najťažšie zamestnania na svete: Stojí to však za to riziko?

májka fialová
Shutterstock 

Májka fialová

Nielen májka s prívlastkom fialová vypúšťa zo svojho tela pri ohrození silný jed, ale v podstate všetky druhy májok sú jedovaté. V auguste už na ne v vo voľnej prírode či záhradke veľmi nenarazíte, no riziko výrazne stúpa počas jari. Už 30 mg kantaridínu, ktorý produkujú, dokáže byť pre človeka smrteľným. A preto radšej týchto pekných chrobáčikov, o ktorých jedovatosti na prvý pohľad nič nevypovedá, obdivujte radšej z diaľky.

Rozpuk jedovatý

Poznáte rastlinu zvanú rozpuk jedovatý? Patrí medzi veľmi jedovaté rastliny. Rozpuk jedovatý (Cicuta virosa) je vysoko toxická rastlina z čeľade mrkvovité (Apiaceae), ktorá sa vyskytuje aj na Slovensku, najmä na vlhkých miestach ako sú mokrade, brehy rybníkov a riek. Má dutú stonku, zložené listy a drobné biele kvety usporiadané v okolíkoch.

Celá rastlina je jedovatá, pričom najnebezpečnejšie sú korene, ktoré obsahujú silný neurotoxín cikutoxín. Otrava sa prejavuje kŕčmi, závratmi, nevoľnosťou a môže viesť až k zlyhaniu dýchania a smrti.

Ďalšie jedovaté druhy zvierat a rastlín:

  • tis obyčajný
  • náprstník veľkokvetý
  • iskerník prudký
  • jesienka obyčajná
  • konvalinka voňavá
  • salamandra škvrnitá
  • ropucha obyčajná
  • bleduľa jarná
  • stepník červený
  • vratič obyčajný

Článok aktualizovaný 9.8.2024

Aktualizovaný článok: 09.08.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

10.08.2019 07:20

Niektoré živočíchy a rastliny môžu predstavovať naozaj mimoriadne riziko, obzvlášť pre deti.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

12.08.2019 17:24

akurát som včera videla pľuzgiernika u nás v záhrade, dobre, že som čítala tento článok...

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.