Zdravé ovocné oleje: maliny, ríbezle, jahody

Zdravé ovocné oleje

Že existujú oleje pripravené z ovocia, vie len máloktorá z nás. Ovocné oleje sú vyrábané z jadierok konkrétneho ovocia. Keďže sú bohaté na vitamíny, tešia sa prívlastku mimoriadne zdravé. Nájdete v nich množstvo antioxidantov, minerálov, vitamínov a kadejakých látok, ktoré vám nakopnú imunitu, zdravie, krásu aj myslenie. Pozrite sa spolu s nami na tie najčastejšie.

Maliny ríbezle jahody a zdravé ovocné oleje

Ovocné oleje z malín, ríbezlí a jahôd sú bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré sú prospešné pre našu pokožku a vlasy. Tieto oleje majú vynikajúci hydratačný a regeneračný účinok a zanechávajú pokožku jemnú a hebkú.

  • Olej z malín je bohatý na vitamín C a esenciálne mastné kyseliny, ktoré pomáhajú hydratovať a obnovovať pokožku. Tento olej má protizápalové vlastnosti a môže pomôcť pri liečbe akné a iných kožných problémov.

  • Olej z ríbezlí je známy svojimi ochrannými vlastnosťami a obsahuje vysoký obsah vitamínu C a E, ako aj antioxidanti, ktoré pomáhajú bojovať proti starnutiu pokožky a stimulujú regeneráciu buniek.

  • Olej z jahôd obsahuje vysoký obsah vitamínu C, ktorý pomáha zlepšiť textúru pokožky, zjednotiť tón a posilniť kolagénové vlákna. Tento olej je vhodný pre citlivú pleť a poskytuje dlhodobú hydratáciu.

Všetky tieto ovocné oleje majú príjemnú vôňu a sú vhodné pre všetky typy pleti. Môžu byť používané samostatne alebo pridané do krémov alebo iných kozmetických výrobkov, aby sa zlepšila ich účinnosť. S ich prirodzenými vlastnosťami sa môžete naučiť milovať a oceniť vašu pleť a vlasy ešte viac.

Neprehliadnite: Najlepšia malinová roláda: Letné potešenie, ktoré sa vždy podarí

Zdravé ovocné oleje: maliny, ríbezle, jahody Shutterstock®

Malinový olej

Olej z malín sa odporúča pri prevencii rakoviny prsníka, či prostaty. Vyznačuje sa vysokým obsahom antioxidantov (spolu s jahodami, aj ríbezľami, patrí k ich najväčším zdrojom). Okrem toho nájdeme v malinovom oleji vysoký obsah vitamínu A a E.

Olej je vhodný tak k vnútornému, ako aj vonkajšiemu použitiu. Pri vnútornom užívaní sa môžete spoľahnúť na jeho protizápalová efekt. Jeho výhodou je tiež vysoký obsah omega 3 a omega 6 mastných kyselín, údajne viac ako 80% esenciálnych mastných kyselín.

Pri vonkajšom užívaní, môžete olej nanášať tak na pleť, ako aj na vlasy. Na pokožke pôsobí ako účinný ochranný krém, ktorý sa vyznačuje silným SPF faktorom v rozmedzí 30 až 60. Ochrániť by vás mal pred silným slniečkom po celý deň. Ak sa však pozabudnete a na slnko vyjdete bez ochrany, malinový olej vám pomôže pleť taktiež upokojiť. Zmierni začervenanie, pomôže dokonca vyliečiť aj niektoré kožné problémy, ako sú ekzémy, akné, či lupienka.

Odporúčame prečítať: Čo sa stane keď zle vytiahneme kliešťa?

Vďaka spomínanému vitamínu E pomáha pokožke pomalšie starnúť, bojuje s vráskami a regeneruje ju. Dokopy dá aj suché, krepovité vlasy – nanesením získajú zdravie a lesk. 

Zdravé ovocné oleje: maliny, ríbezle, jahody Shutterstock®

Ríbezľový olej

Vyhľadať ho môžete vďaka protirakovinovým účinkom, niektoré štúdie ho radia medzi skvelých preventívnych pomocníkov napríklad pred rakovinou hrubého čreva, či rakovinou prsníka. Za tieto schopnosti môže vitamín C aj silné antioxidanty, ako aj kyselina GLA, keďže tento olej je jej prírodným zdrojom.

Ríbezľový olej môžete používať aj pri eliminácii bolesti kĺbov, či liečbe artritídy, alebo zápalov.

Z hľadiska krásy prospieva pokožke, vlasom, ale najmä nechtom, ktoré spevňuje a skvalitňuje. 

Odporúčame prečítať: Inšpirujte sa 3 chutnými raňajkami z ovsených vločiek

Zdravé ovocné oleje: maliny, ríbezle, jahody Shutterstock®

Jahodový olej

Jahody patria k ovociu s vysokým obsahom vitamínu C. Okrem neho v nich nájdeme aj množstvo antioxidantov. Pozitívne vplývajú na naše srdiečko, pomáhajú telu bojovať s nachladnutím, chrípkou, či problémom s dýchacími cestami. Pri pravidelnom užívaní (obvykle sa odporúča jedna lyžička ráno a jedna večer), vám olej z jahôd pomôže zlikvidovať aj infekcie.

Vysoký obsah zinku urobí prevrat vo vzťahoch, kde opadla vášeň. Jahodový olej totiž pomáha zvyšovať sexuálnu túžbu, aj výkonnosť tak mužov ako aj žien.

Vďaka mangánu sa vám zas zlepší myslenie, mangán vyživuje mozog, aj nervy, ale taktiež našu pleť a vlasy. Jahodový olej tak sľubuje dodať zdravšiu farbu pleti, pri vonkajšom užívaní ním dokonca dokážete odstrániť pehy.

Draslík, na ktorý sú jahody taktiež mimoriadne bohaté, robí z tohto oleja skvelý zdroj vlákniny. Napomáha aj k detoxikácii tela a keď zoberieme do úvahy aj fakt, že v jahodách nenájdeme žiaden cukor, na diétnom jedálničku jahodový olej nemal chýbať. 

Plody jahôd patria medzi zdravé potraviny, pričom toto drobné ovocie má vysoký obsah vlákniny v jahodách. Jahody môžete konzumovať ako čerstvé či mrazom sušené ovocie, lyofilizované ovocie či napríklad aj ako smoothie jahody.

Odporúčame prečítať: Čo vám signalizujú závraty?

Aktualizované na 10.06.2024

2 komentárov
Hana Selická

Hana Selická

02.10.2016 22:37

mňam, letné ovocie :)

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

25.11.2018 10:08

malinovy olej mam v chladnicke :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE