Kolagén – prečo ho užívať a aká forma je najlepšia?

prečo užívať kolagén

Vedeli ste, že kolagén tvorí približne až 30% všetkých bielkovín v ľudskom tele? Ide o najväčšiu časť bielkovín, pričom predstavuje primárnu zložku spojivového tkaniva. Ak ste doposiaľ nepodľahli boomu výživových doplnkov, možno nastal čas to prehodnotiť. Prečo zaradiť do svojej stravy práve kolagénové produkty a v akej forme sa dočítate v článku. 

Tip pre vás: Aké je využitie kyseliny citrónovej v domácnosti? Tieto triky budeš milovať!

Prečo užívať kolagén?

Kolagén je štrukturálna bielkovina (proteín) tvoriaca bunky a tkanivá – zodpovedá za pevnosť nášho tela. Nachádza sa nielen v pokožke, ale tvorí tiež základ celého pohybového aparátu, teda kostí, chrupaviek a svalov. Jednoducho povedané, bez kolagénu by sa naše telo doslova rozpadlo. Okrem toho má vplyv aj na náš zovňajšok, teda priaznivo pôsobí na pružnosť, zdravie a mladistvý vzhľad pleti. Jeho prirodzená produkcia v tele sa však vekom znižuje. Začína sa spomaľovať už okolo 25. roku života, práve preto sú tak obľúbené doplnky výživy s obsahom kolagénu.

Odporúčame aj: VILA V TALIANSKU Najnovšia kniha z úspešnej série Romantické úteky, ktorú príde autorka osobne predstaviť do Bratislavy!

Kolagén Adobestock.com

Aký kolagén vybrať?

Ponuka kolagénových doplnkov na trhu je dnes široká. V prvom rade by ste sa mali pozerať na zloženie. Kolagén sa získava prevažne z vedľajších produktov bravčového a hovädzieho dobytka, ako sú kosti a koža (ten nájdete hlavne v kĺbových doplnkoch), ale aj z rýb, ktorý sa často užíva pre zdravšiu a krajšiu pleť. Takto získaný kolagén je však ťažko stráviteľný a je potrebná jeho hydrolýza – rozštiepením chemických väzieb tak vznikajú menšie peptidy, ktoré sú pre telo ľahšie využiteľné, tzv. hydrolyzovaný kolagén.

Typy kolagénov 

Dôležitý je aj typ kolagénu, ktorý je v danom produkte zastúpený. Každý z nich plní v tele svoju úlohu, pričom sa navzájom mierne líšia. Označené bývajú väčšinou na obale rímskymi číslicami:

  • Kolagén typu I. – ide o najviac zastúpený kolagén v tele, zohráva úlohu pri zabezpečovaní hydratácie a pružnosti pokožky, priaznivo pôsobí aj na pevnosť vlasov a nechtov. Jeho najlepším zdrojom sú peptidy hovädzieho kolagénu.     

  • Kolagén typu II. – nájdeme ho hlavne v chrupavkách, preto je mnohokrát súčasťou výživových doplnkov pre zdravie kĺbov.     

  • Kolagén III. – nájdeme ho napríklad v črevách, cievach alebo svaloch. Ocenia ho teda aj tí, ktorí majú problémy s trávením. Často sa však používa spolu s kolagénom typu I., takže môže pozitívne vplývať aj na zdravie pokožky.    

Na trhu samozrejme nájdete aj trojzložkový kolagén, ktorý obsahuje všetky tri typy. Ak máte špecifický cieľ, napríklad túžite po mladistvej pleti bez vrások, poobzerajte sa aj po vhodných prídavných látkach – v tomto konkrétnom prípade by to bola kyselina hyaluronová. Dôležitá je tiež prítomnosť vitamínu C, ktorý prispieva k tvorbe kolagénu.

Neprehliadni: Raw dezerty nie sú také raw ani zdravé, ako vyzerajú - je to pravda!?

Ako užívať kolagén? Adobestock.com

Ako užívať kolagén?

Na začiatku je všeobecne odporúčané intenzívnejšie dávkovanie, tzn. po dobu troch mesiacov by ste mali užívať kolagén každý deň, a to v dávke 2000 - 3000 miligramov. Neskôr môžete dennú dávku znížiť. Ak užívate kolagén v prášku, najlepšie je rozmiešať ho v studenej vode. Môžete sa však rozhodnúť aj pre džús, čerstvú šťavu alebo smoothies. Vynechajte však citrusové príchute, nakoľko môžu mať negatívny vplyv na vstrebávanie kolagénu. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE