Cesnakové SMASHED POTATOES: Zemiaky na iný spôsob

Niekto je milovníkom ryže, iní si radšej pochutnajú na cestovinách alebo skôr na zemiakoch ako na prílohe. Zemiaky sa dajú pripraviť na množstvo chutných a zaujímavých spôsobov. Klasikou v našich domácnostiach je zemiaková kaša, ktorá sa hodí asi ku všetkému. Radi si pochutnávame na pečených amerických zemiakoch alebo na zemiakových hranolkách. Avšak, ak hľadáte ďalší zaujímavý spôsob prípravy zemiakov, ktoré by aj na tanieri vyzerali „mňamózne“, tak vyskúšajte smashed potatoes. Voľne by sme túto pochúťku mohli nazvať ako pučené zemiaky, ktoré sú navyše upečené v rúre.

Ak ste takto pripravené zemiaky ešte nejedli, tak vedzte, že vás čaká poriadna lahôdka. Podľa TikTok-u je to ten najlepší druh zemiakovej prílohy – zvnútra nadýchaný, ale zvonku neuveriteľne chrumkavý. Ak ich ešte skombinujete s bylinkami a cesnakom, budete mať hotové nebíčko v ústach.

Vyskúšaj aj: Pečené zemiaky plnené kyslou smotanou: Také jednoduché a také chutné!

baby zemiaky recept

Zdroj: Shutterstock®

Na smashed potatoes potrebujeme:

  • 500 g baby zemiakov
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • čerstvý tymian
  • soľ a čierne mleté korenie

Vo veľkom hrnci s vriacou vodou uvaríme umyté zemiaky do mäkka. Varíme ich približne 15 až 20 minút. Po dovarení ich scedíme a necháme vyschnúť. Rúru si dáme vyhriať na 220 °C, plech na pečenie jemne potrieme olejom, aby sa nám zemiaky nepripiekli. Namiesto oleja však môžete použiť aj papier na pečenie. Uvarené zemiaky preložíme na pripravený plech a pomocou dna pohára ich opatrne rozpučíme na hrubšiu placku.

V menšej miske si rozmiešame olivový olej s pretlačeným cesnakom, soľou, čiernym korením a nasekaným čerstvým tymianom. Hotovou zmesou potrieme vrch zemiakov. Takto pripravené zemiaky vložíme do rúry a pečieme približne 18 až 20 minút, kým nebudú zlatohnedé a chrumkavé. Po dopečení ihneď podávame. Hodí sa k ním mäsko alebo si ich môžete vychutnať s jogurtovou omáčkou (dípom).

Ak zemiakom chcete dodať lepšiu chuť, pred vybratím z rúry ich môžete posypať nastrúhaným syrom a nechať ešte chvíľu zapiecť, aby sa syr roztiekol. Verte nám, tejto pochúťke nikto neodolá!

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
4 komentárov
Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

09.05.2022 10:22

jednoduché a skvelé, také obľubujem

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

10.05.2022 06:07

Výborné zemiaky!

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

10.05.2022 19:06

mňam, už sa teším na nové zemiačky z našej záhrady

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

11.05.2022 08:07

Vyzerajú skvelo, len sa dostať k malým zemiakom

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE