Bolonské špagety, plnená paprika či guľky v paradajkovej omáčke – to sú najčastejšie jedlá, ktoré sa pripravujú v našich domácnostiach z mletého mäsa. Síce sú to pochúťky, ale ak ste sa už týchto pokrmov prejedli, tak vyskúšajte niečo nové. Niečo z mexickej kuchyne, čo vám určite zachutí.
Viete, čo je tajnou prísadou v tomto jedle? Všade na internete uvádzajú, že je najlepšie pred dovarením pridať kocku horkej čokolády, ktorá dodá celému chilli con carne tú najlepšiu chuť! Skvelé na tomto jedle je aj to, že ho môžete podávať s mexickými čipsami nachos alebo s ryžou. My sa však prikláňame k ryži.
Odporúčame: RECEPT: Chutná domáca šošovicová polievka s klobáskou
Na chilli con carne potrebujete:
- 800 g mletého hovädzieho mäsa
- 4 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 plechovky krájaných paradajok
- 1 plechovku červenej fazule
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 menšiu mrkvu
- 1 červenú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžičku kajenského korenia
- ½ lyžičky mletej rasce
- 300 ml hovädzieho vývaru (alebo vodu)
- 2 menšie paradajky
- 1 kocku 80 % čokolády
- 1 čerstvú čili papričku
- 2 lyžičky trstinového cukru
- soľ a korenie podľa chuti
Začnite prípravou zeleniny – ideálne je všetko si nakrájať a potom už len pridávať do hrnca. Takže si očistite cibuľu a cesnak a nakrájajte ich nadrobno. Mrkvu si nastrúhajte na najširšom strúhadle, paradajky nakrájajte na menšie kocky a čili papričku zase na tenké kolieska. Do hrnca alebo na väčšiu panvicu si dajte rozpáliť olej. Následne pridajte cibuľu a mrkvu – pozor, restujte na miernom ohni, aby ste cibuľu a mrkvu nespálili. Potom pridajte cesnak a po cca minúte aj kajenské korenie a mletú rascu.
Všetko spolu chvíľku restujte a potom pridajte paradajkový pretlak. Do takto pripravenej zmesi pridajte mäso. Keď sa mäsko pekne zatiahne, pridajte nakrájané paradajky, paradajky z plechovky, čerstvé čili a podľa chuti soľ, korenie a vodu. Doposiaľ vytvorenú zmes s mäsom nechajte variť aspoň hodinu (samozrejme, nezabúdajte občas premiešať, aby sa nič nepripálilo). Pred koncom varenia do zmesi pridajte plechovku fazule a na záver kocku horkej čokolády a trstinový cukor. Ak je potrebné, tak zmes môžete ešte osoliť, okoreniť a pokvapkať aj troškou limetky.
Pripravené chilli con carne podávame s ryžou – najlepšie jazmínovou, ktorú môžete dochutiť troškou limetky.
Neprehliadni: RECEPT: Cestovinový šalát s kuracím mäsom a kúskami manga